Cele mai citite
 


Satu Mare: Peste 75% din populaţie, obeză sau supraponderală
joi, 12 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Peste 75% din populaţia activă a judeţului Satu Mare, de peste 20 de ani, este obeză sau supraponderală, relevă un studiu realizat de Consiliul Judeţean (CJ) Satu Mare cu scopul reducerii deceselor cauzate de bolile cardiovasculare.
Preşedintele CJ Satu Mare, Csehi Arpad, a declarat miercuri într-o conferinţă de presă că a fost finalizat studiul privind investigarea stării de sănătate a populaţiei demarat în noiembrie 2011, judeţul Satu Mare fiind pe ultimul loc pe ţară la durata medie de viaţă, cu 66 de ani la bărbaţi şi 73 la femei.
Coordonatorul programului, dr. Iosif Szilagyi, a declarat că studiul, unic în ţară, a fost realizat pe un eşantion de 4.150 de persoane de peste 20 de ani, majoritatea active, urmărindu-se 13 parametri la fiecare pacient. Rezultatele arată că 34% din populaţie suferă de hipertensiune arterială, 76% este obeză sau supraponderală, 9% are diabet zaharat, iar procentul de fumători este de 20%. Potrivit acestuia, riscul cardiovascular este foarte ridicat din cauza obezităţii, hipertensiunii arteriale, dislipidemiei, fumatului şi diabetului.
"Trebuia să avem o pornire, un moment zero în starea de sănătate a populaţiei. Decesul, în proporţie de 60%, este cauzat de bolile cardiovasculare. Suntem pe ultimul loc pe ţară în ce priveşte speranţa medie de viaţă, iar scopul studiului este de a demara o acţiune clară în dorinţa de a ridica speranţa medie de viaţă", a declarat Csehi Arpad.
Csehi a adăugat că pe baza recomandărilor se vor lua măsuri în special în domeniul prevenţiei, al modernizării secţiei de cardiologie a Spitalului Judeţean, urmând să pornească proiecte în acest sens.
"Prevenţia trebuie să pornească de la grădiniţă. Va fi o luptă de durată, dar trebuie să o pornim. Vom porni proiecte, programe şi începe lupta pentru viaţă", a precizat Csehi.
Realizarea studiului a costat 420.000 de lei. AGERPRES/(AS - Gheorghe Pietrar)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Studiu: Peste 45% din populaţia adultă a României - cu hipertensiune arterială În România, hipertensiunea arterială afectează 45,1% din populaţia adultă, potrivit rezultatelor celui mai recent studiu - SEPHAR III, efectuat de Societatea Română de Hipertensiune şi dat vineri publicităţii.
Bolile cardiovasculare, principala cauză de morbiditate şi mortalitate Bucureşti, 11 feb /Agerpres/ - Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de morbiditate şi mortalitate în România şi în Europa, a declarat dr. Camelia Diaconu, joi, cu ocazia lansării campaniei 'O inimă sănătoasă iubeşte mai mult'.
Peste 45% din populaţia adultă a României - cu hipertensiune arterială În România, hipertensiunea arterială afectează 45,1% din populaţia adultă, potrivit rezultatelor celui mai recent studiu - SEPHAR III, efectuat de Societatea Română de Hipertensiune şi dat vineri publicităţii.
Bolile cardiovasculare pot fi prevenite Schimbarea stilului de viaţă, în principal alimentaţia echilibrată, activitatea fizică zilnică, fără fumat şi odihnă adecvată poate preveni 80% dintre bolile cardiovasculare determinate de ateroscleroză, dar şi peste 90% dintre cazurile de diabet zaharat şi 70% dintre cazurile de cancer, a subliniat...
Campanie de prevenire a bolilor cardiovasculare Fundaţia Română a Inimii, Societatea Română de Cardiologie şi Forumul Naţional de Prevenţie, în parteneriat cu Rotary 2241, derulează, în perioada 27 septembrie - 3 octombrie, pentru al treilea an consecutiv, în 30 de oraşe, campania "Promenada Inimilor", cu scopul promovării activităţii fizice ca parte...
Aproximativ 150.000 români mor anual din cauza bolilor cardiovasculare Aproximativ 150.000 de români mor anual din cauza bolilor cardiovasculare, reprezentând circa 60% din totalul deceselor înregistrate, iar estimările indică date la fel de alarmante pe viitor, în special prin contribuţia factorilor de risc cardiovascular - hipertensiune arterială, displipidemie, obezitatea...