Cele mai citite
 


Alergiile
joi, 12 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Alergologie si Imunologie
 

 

 

 

 

Vorbind in sens figurat, alergiile reprezinta reactia unui sistem imunitar cuprins de amoc. 

Ele apar cand sistemul imunitar manifesta un raspuns exagerat de mare la o substanta in mod normal inofensiva, cum ar fi polenul,parul de pisica sau praful de casa continand acarieni. 
Problema este de dimensiuni impresionante. Pretutindeni in lume exista sute de milioane de suferinzi de febra fanului, iar polenul si alte alergene provoaca o serie de simptome intre care stranut tuse respiratie suieratoare, presiune in piept, dificultati respiratorii , mancarimi ale ochilor si urticarie, toate putand fi simptome ale alergiei.

Alergiile apar intr -o varietate aproape infinita. Dar majoritatea factorilor declansatori, denumiti alergene, stimuleaza sistemul imunitar prin patru cai principale de acces : ingestia (mancatul dearahide sau de crustacee ), injectarea (in cadrul unui tratament cu penicilina), absorbtia prin piele (atingerea anumitor plante ) si inhalarea (inspirand aerul incarcat cu polen si praful de casa continand acarieni).

Pentru alergiile la hrana si medicamente , ca si pentru alergiile de contact , evitarea alergenelor constituie unica optiune. Dar atunci cand doriti sa va calmati o alergie provocata prin inhalare, raspunsul se afla chiar in fata ochilor , deoarece praful de casa, polenul, „ matreata " de pisica (pelicule infime de saliva uscata aflata pe pielea si blana acesteia) si mucegaiul sunt factorii declansatori cel mai des intalniti.
„in praful de casa gasesti cate o farama din orice", spune Thomas Platts-Mills, profesor de medicinaspecializat in alergii si imunologie.

„Diferite persoane sunt alergice la diferite lucruri, dar singura cauza cu adevarat majora este praful de casa continand acarieni."
Acarienii sunt rude aproape microscopice ale capuselor si paianjenilor. Dar nu acarienii vii sunt problema. in schimb, oamenii reactioneaza la materiile fecale pe care acarienii le elimina pe covoare, asternuturi si in tapiteria mobilei. Si corpurile acarienilor morti declanseaza alergii .

Si de alte alergene ce se raspandesc prin aer este greu de scapat. Polenul pluteste in aer aproape pretutindeni, cu o regularitate legata de succesiunea anotimpurilor. Mucegaiurile cresc oriunde esteintuneric si umezeala — sub covoare, in subsolurile igrasioase, in garajele cu scurgeri si in soproane. 

Iar cand e vorba de un numar exagerat de pisici si de caini nu este asa de usor sa scapi de matreata odoarelor. Daca sunteti sensibil la oricare dintre aceste alergene — probabil pentru ca ati mostenit tendinta — contactul cu ele va va declansa stranutul, respiratia suieratoare sau senzatia de mancarime.
 
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Alergiile, neplăcerile sezonului de primăvară - cât de răspândite sunt alergiile - care sunt cei mai frecvenți alergeni - simptome, tratament, prevenție
Alergiile în perioada caldă Primăvara aduce, pe lângă vreme frumoasă şi bună dispoziţie, şi simptome ale alergiilor, motiv de multe ori de disconfort şi de afectare a calităţii vieţii, a declarat, pentru AGERPRES, dr. Adriana Camuescu, medic primar alergologie şi imunologie clinică la Novo Medica - Centru de excelenţă în boli alergice...
Astmul poate fi controlat! Astmul este o boală cronică de plămâni, caracterizată prin probleme recurente de respiraţie şi prin simptome ca lipsa de aer, respiraţie şuierătoare, senzaţie de apăsare în piept şi tuse. Afecţiunea nu poate fi vindecată, dar cei diagnosticati cu astm pot duce o viaţă normală, activă, dacă respectă...
Alergia la pisici Praful produs de corpul pisicii se gaseste in forma de particule. Ele reprezinta pielea uscata a pisicilor (in forma de fulgi mici). Particulele acestea sunt cauzele principale ale alergiilor la pisici. Ele pot intra in sistemul tau respirator si sistemul imunitar poate reactiona violent...
Deodorantele şi lumânările parfumate pot agrava alergiile Utilizarea sprayurilor deodorante, precum şi a lumânărilor parfumate, poate pune serioase probleme alergice. Este avertismentul lansat de specialiştii reuniţi la un recent congres al Societăţii ştiinţifice americane de alergie, astm şi imunologie (ACAA), citat de passionsante.be. Preşedintele acestea...
ALERGIA ALIMENTARA Orice aliment poate cauza o reacţie alergică, multe din alergiile alimentare apărând în primii ani de viaţă. Ingestia anumitor alimente la un individ alergic poate determina rapid manifestări cutanate, respiratorii, gastrointestinale sau chiar anafilaxie.