Cele mai citite
 


Vopsele naturale pentru ouale de pasti
joi, 12 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Ce mancam?, Mancam sanatos
 

 

Ouale vopsite simbolizeaza mormantul lui Iisus care s-a deschis cand acesta a inviat din morti. In acest simbol sta si explicatia obiceiului de a ciocni ouale in ziua de Pasti, ciocnire insotita de expresiile “Hristos a inviat!”, “Adevarat a inviat!”. Culoarea rosie a oualor aminteste de sangele scurs pe cruce pentru mantuirea lumii.  

Totusi, originea colorarii oualor este mult mai veche decat crestinismul, pe vremuri ele fiind simbol al fecunditatii, creatiei si echilibrului. Desi in majoritatea statelor crestine europene obiceiul vopsitului oualor s-a estompat, in Romania, acesta s-a transformat intr-o adevarata arta ce are la baza nenumarate tehnici si ilustreaza motive atat religioase, cat si laice.
Desi exista vopseluri pentru oua in diverse culori, exista persoane care prefera sa vopseasca ouale folosind metode traditionale, obtinand culorile din plante.
 
Iata cateva metode naturale de a vopsi ouale:

Primul lucru pe care trebuie sa-l stiti despre vopsitul oualor cu ajutorul culorilor obtinute din plante e ca ouale trebuie sa fie albe.
In cazul in care nu dispuneti de astfel de oua, puteti sa le albiti (1 ou , 1 lingurita sare ,50 ml otet ,apa cat sa acopere bine oul - se pot albi si mai multe oua , in acest caz adaugati cantitate mai mare de otet si sare. Punem oul intr-o craticioara si adaugam apa rece cat sa fie bine acoperit oul. Adaugam 1 lingurita sare si 50 ml otet. Lasam sa fiarba circa 10-15 minute, in acest timp veti observa ca stratul maro incepe sa se desprinda. Dupa ce a fiert aruncam apa si cu un burete mai aspru spalam oul. Oul va ramane alb.) 
 
Inainte de a incepe procesul de vopsire, ouale trebuie spalate bine si degresate.
 
Culoarea rosie:
Intr-un litru de apa se pun 2 sfecle rosii medii (taiate bucati mari). Se adauga 2 linguri de otet alb (acestea se adauga in toate vopselele natural). Se fierb ouale impreuna cu sfecla. Veti verifica din cand in cand sa nu fie prea inchise la culoare. Utilizand aceasta metoda exista riscul de a obtine oua vopsite neuniform

O alta metoda de a vopsi ouale rosii cu sfecla rosie consta in obtinerea unei solutii: intr-un litru de apa, puneti doua sfecle medii taiate bucati, 2 linguri de otet (alb) si fierbeti pana obtineti o culoare rubinie (10-15 minute). Lasati apoi la racit. Cand solutia este calduta, puneti ouale fierte si lasati-le pana dobandesc culoarea pe care v-o doriti (uneori acest proces dureaza si cateva ore).  Avantajul acestei metode e uniformitatea culorii de pe oua.

Vopsitul oualor cu coji de ceapa
Cojile de la 1 kg de ceapa rosie se lasa la inmuiat peste noapte (aproximativ 12 ore) intr-un vas acoperit cu 2-3 litri de apa. A doua zi se adauga in vasul in care sunt cojile de ceapa la inmuiat 2 linguri de otet si se fierb ouale timp de 10-15 minute. In cazul in care se doreste o culoare mai intensa, se mai lasa in lichid pana obtineti nuanta dorita.
 
Culoarea galbena
Ouale galbene pot fi obtinute cu ajutorul cojilor de ceapa alba. Pentru 10 oua aveti nevoie de cojile de la 5 cepe mari. Acestea se pun intr-un vas cu 2 litri de apa si se pun la fiert cu ouale la foc mic (sa nu crape), timp de 15 min. 

Ceai verde
7 pliclete de ceai verde sunt fierte timp de 5 minute in 600 ml de apa si o lingura de otet. Sunt puse ouale si se fierb la foc foarte mic timp de 25 de minute. In cazul in care se doreste o culoare mai intensa, se raceste solutia si se mai lasa ouale in ea cateva ore.
 
Culoare bruna (de lemn):
5 plicuri de ceai negru sunt fierte in 500 ml de apa impreuna cu o lingura de otet, timp de 5 minute. Se pun ouale si se fierb la foc foarte mic timp de 25 de minute.
 
Culoare albastra
Varza rosie
Fierbeti o varza rosie in 2 l de apa si 3 linguri de otet timp de 30 de minute. Scufundati ouale gata fierte in solutie cand aceasta nu este nici foarte fierbinte, nici calduta si lasati-le pana obtineti culoarea dorita (pot sta si peste noapte).

Dupa ce se vopsesc, ouale se sterg cu un servetel imbibat in ulei pentru a le da stralucire. Apoi sunt gata pentru a fi puse pe masa de Pasti.
 

  

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Alimentatia zilnica. Recomandari orientative Insistam asupra faptului ca alimentele trebuie sa fie consumate în starea lor naturala, cât mai aproape de starea lor naturala sau prelucrate cât mai putin. Alimente recomandabile pentru micul dejun:
Lupta împotriva obezităţii: Ouăle de ciocolată Kinder Surprise nu se vor mai putea vinde în Chile O legislaţie alimentară strictă a intrat de luni în vigoare în Chile pentru a lupta împotriva obezităţii, obligând producătorii să precizeze pe etichete conţinutul de zahăr sau de grăsimi saturate şi interzicând, printre altele, vânzarea de ouă de ciocolată Kinder Surprise, relatează AFP.
Sa ne detoxifiem organismul dupa sarbatori sau oricand simtim nevoia Ce este detoxifierea? Specialistii in diete de detoxifiere spun ca organismul nostru este in permanenta supraincarcat cu toxine datorate poluarii, fumatului, pesticidelor, aditivilor alimentari, alcoolului sau cafeinei.
Cum se decojeste un ou fiert Decojirea oului fiert poate fi uneori dificila, mai ales atunci cand iti doresti sa obtii repede un ou perfect curatat, fara imperfectiuni ale albusului cauzate de indepartarea cojii.
Cum ne pregătim de Sărbătorile de Paște - Sfaturi utile pentru trup și suflet Paștele este o sărbătoare simbolică, a reînnoirii și împrospătării. Postul este și el parte din acest proces, reprezentând din punct de vedere alimentar o dietă prin excelență vegetariană, cu un caracter de cruțare hepatică – pune în repaus secreția biliară și funcția hepatică.
Dr. Bilic: Nu pâinea în sine îngraşă, ci cantitatea în care o consumăm Pâinea este simbolul supravieţuirii şi, de la Isus încoace, trecând prin perioade de foamete sau de îmbelşugare, omenirea a aflat că pâinea şi apa înseamnă viaţă, a arătat vineri medicul nutriţionist Mihaela Bilic, cu prilejul Sărbătorii Pâinii la un hipermarket din Capitală.