Cele mai citite
 


(Corespondenţă) Comisia Europeană atrage atenţia asupra unui posibil dezastru umanitar în nordul Mali
joi, 12 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bruxelles, 12 apr - Trimisul special al Agerpres, Ionuţ Mareş, transmite: Mali ar putea suferi un dezastru umanitar major, care s-ar răspândi asupra statelor vecine, dacă în următoarele zile nu vor exista progrese rapide pentru deschiderea unui spaţiu umanitar şi pentru a permite transportarea de alimente şi medicamente în nordul ţării, a atras miercuri atenţia comisarul european pentru ajutor umanitar şi răspuns la criză Kristalina Georgieva.
Nordul Mali se află în mâinile rebelilor tuaregi şi ale islamiştilor înarmaţi, printre care se numără şi membri ai Al-Qaeda din Maghrebul islamic (AQMI).

Comisia Europeană a alocat 9 milioane de euro suplimentari pentru a răspunde noilor nevoi umanitare din nordul Mali, însă luptele şi insecuritatea împiedică livrarea de ajutoare persoanelor aflate în nevoie, a precizat Executivul UE.

Violenţele au condus la dislocarea a sute de mii de persoane, fie în interiorul Mali (numărul estimativ al persoanelor dislocate în interior trecând de 100.000), fie dincolo de graniţe, în statele vecine, în special Algeria, Mauritania, Niger şi Burkina Faso (circa 136.000 de refugiaţi în total). Persoanele care au rămas în locuinţele lor au un acces redus la serviciile şi bunurile de bază şi sunt expuse atacurilor şi abuzurilor asupra drepturilor omului, atrage atenţia CE.

"Mulţi dintre cei dislocaţi se aflau deja la limita supravieţuirii din cauza crizei alimentare din Sahel. Mă tem că violenţele recente vor exacerba şi mai mult nevoia urgentă de alimente atât în nordul Mali, cât şi în ţările vecine unde refugiaţii se îndreaptă spre zone cu o puternică insecuritate alimentară. Din acest motiv, Comisia suplimentează ajutorul umanitar pentru cei nevoiţi să fugă din cauza conflictului", a precizat Kristalina Georgieva, citată într-un comunicat.

"Capacitatea noastră de a răspunde rapid nevoilor tot mai mari este însă limitată de insecuritate. Fac apel la toate părţile implicate în conflict să respecte drepturile civililor şi Dreptul Internaţional Umanitar şi să ofere acces nemijlocit activiştilor umanitari la persoanele aflate în nevoie", a subliniat comisarul european.

Noul ajutor de urgenţă urmăreşte să suplimenteze livrările de alimente, medicamente, apă şi servicii medicale celor mai vulnerabili civili dislocaţi în nordul Mali şi spre ţările vecine. Ajutorul va fi oferit prin intermediul agenţiilor ONU, Comitetului Internaţional al Crucii Roşii şi organizaţiilor neguvernamentale internaţionale.

Suma de 9 milioane de euro suplimentează cele peste 280 de milioane de euro mobilizate de CE pentru criza alimentară care afectează opt ţări din regiunea Africa de Vest. Mali este una din ţările cel mai afectate din regiune, cu 1,4 milioane de persoane având nevoie de ajutor alimentar de urgenţă.

Începând din ianuarie, luptele din nordul Mali au forţat sute de mii de persoane să-şi părăsească locuinţele. Luna trecută, în urma violenţelor şi a revoltei politice din capitala Bamako, Bruxellesul a suspendat întregul ajutor de dezvoltare pentru această ţară, care era administrat de guvern.

În acelaşi timp, Mali se luptă cu o problemă cronică de malnutriţie, exacerbată de seceta din 2011 care a cauzat o criză alimentară în întreaga regiune Sahel.AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
(Corespondenţă)CE acordă încă 10 milioane de euro drept ajutor umanitar pentru populaţia civilă siriană Bruxelles, 20 iun - Corespondentul Agerpres, Tudor Martalogu, transmite: Comisia Europeană a decis, miercuri, acordarea a încă 10 milioane de euro drept ajutor umanitar pentru refugiaţii sirieni, în condiţiile în care comisarul european pentru cooperare internaţională şi ajutor umanitar Kristalina Gheorghieva...
(Corespondenţă) Comisia Europeană alocă un sprijin suplimentar pentru a răspunde focarului de Ebola din Africa de Vest Bruxelles, 30 iul - Trimisul special al AGERPRES, Cătălina Matei, transmite: Comisia Europeană a anunţat miercuri că alocă o sumă suplimentară de 2 milioane de euro pentru a răspunde celui mai grav focar de epidemie de Ebola înregistrat vreodată în Africa, a anunţat Jonathan Todd, purtător de cuvânt...
Milioane de europeni au nevoie de ajutor alimentar din partea Crucii Roşii Familii nevoiaşe şi locuitori din Uniunea Europeană (UE) sunt din ce în ce în ce mai dependente de organizaţiile de caritate, precum Crucea Roşie, pentru hrană, apă şi adăpost, notează Der Spiegel.
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
Plasticul alimentar: Bisfenolul A nu ameninţă sănătatea /AESA/ Bruxelles, 30 sep /Agerpres/ - Bisfenolul A, un compus chimic utilizat la fabricarea ambalajelor pentru alimente, interzis în Danemarca şi Franţa, nu prezintă riscuri pentru sănătate, a afirmat joi Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentelor /AESA/, cu sediul la Parma /Italia/, citată de France 24...
UPDATE/Ebola: Comisia Europeană cere statelor UE mobilizarea a 5.000 de medici pentru combaterea epidemiei în Africa (surse) Comisia Europeană a început un tur al capitalelor europene pentru a solicita un efort suplimentar pentru combaterea epidemiei de Ebola în Africa, care include şi mobilizarea a 5.000 de medici şi a "mii de îngrijitori", a declarat pentru AFP o sursă europeană.