Cele mai citite
 


FNPMF şi SNMF solicită autorităţilor remedierea situaţiei plăţilor restante pentru centrele de permanenţă
vineri, 13 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) şi Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) solicită Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate remedierea urgentă a situaţiei plăţilor restante pentru centrele de permanenţă, se arată într-un comunicat de presă remis joi.
Potrivit sursei citate, în ciuda problemelor cunoscute din anii anteriori legate de plată, medicii de familie au acceptat să lucreze în centrele de permanenţă, astfel încât în ultimul an numărul centrelor a crescut de la 88 la 192, ceea ce demonstrează o disponibilitate mare a medicilor de familie pentru a lucra suplimentar în aceste centre.
Prin insistenţele Ministerului Sănătăţii de a înfiinţa centre de permanenţă, în mod accelerat începând cu anul trecut, autorităţile au fost de acord că medicii de familie, prin activitatea din centrele de permanenţă, aduc reale economii în sistem, dar bugetarea a rămas laa fel, în plus cei care lucrează în aceste centre nu şi-au mai primit banii din februarie şi în unele situaţii din decembrie a declarat pentru AGERPRES, dr. Rodica Tănăsescu, preşedintele SNMF.
Aceasta a accentuat că aceste centre sunt preponderent în mediul rural, asigură un grad sporit de rezolvare a problemelor de sănătate ale populaţiei şi degrevează serviciile de urgenţă.
Reprezentanţii SNMF susţin că bugetul alocat pentru 2012 ajunge doar până la mijlocul acestui an. Bugetul alocat în anul 2011, când existau doar 88 de centre de permanenţă a fost de 20 milioane lei, iar pentru acest an este la fel deşi la 1 ianuarie 2012 existau deja 192 de centre de permanenţă.
În anii 2010 - 2011, întârzierile la plată au constituit mai degrabă regula şi nu excepţia. Mai mult, o inadvertenţă legislativă aduce ameninţarea returnării de către medici a unei părţi din plata primită în anul 2011, pe motivul că aceste sume ar fi fost în mod greşit plătite de către casele de asigurări, în urma unei interpretări eronate a legislaţiei, se arată în comunicat.
Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) şi Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) solicită Ministerului Sănătăţii, Ministerului Finanţelor şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate rezolvarea de urgenţă a problemelor semnalate şi plata penalităţilor de întârziere.
Centrele de permanenţă s-au înfiinţat începând din anul 2004 acolo unde autorităţile au considerat că este nevoie că medicii de familie să ofere servicii medicale în afara programului normal de lucru din cabinete.
Cele înfiinţate în zonele rurale au fost considerate de către autorităţile din sectorul medical o reală necesitate pentru pacienţi.
Medicii de familie constituiţi în grupuri de practică oferă servicii medicale în afara programului de lucru din cabinete, prin gărzi pe perioada nopţii (17 h, între orele 15 - 8) , în weekend şi de sărbătorile legale (24 h).
Intrarea medicului de familie într-un centru de permanenţă este benevolă, însă renunţarea individuală la această activitate este sancţionată.
Medicul care renunţă la gărzile în centrul de permanenţă, din orice motiv, este penalizat de casa de asigurări cu 10% din venitul cabinetului său aflat în contract cu casa de asigurări.
Scopul centrelor de permanenţă este acela de a asigura accesul pacienţilor la servicii medicale de medicină de familie şi în afara orelor de lucru ale medicului de familie la care sunt înscrişi. Astfel, se degrevează sistemul de ambulanţă şi SMURD de cazurile care sunt mai eficient rezolvate de medicul de familie.
În acelaşi timp, medicii de familie şi asistentele din centrele de permanenţă acordă primul ajutor şi stabilizează pacienţii în cazurile care necesită intervenţia ambulanţei, până la sosirea acesteia./AGERPRES(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Vasile Cepoi: Reorganizarea sistemului de asigurări de sănătate este soluţia pentru creşterea eficienţei lui (interviu) Ministrul Sănătăţii, conf. dr. Vasile Cepoi, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că desfiinţarea sistemului de asigurări nu este o soluţie, ci reorganizarea acestuia, care ar putea creşte eficienţa lui.
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Ialomiţa: Spitalul Judeţean de Urgenţă şi Ambulanţa au semnat contractele de finanţare cu Casa de Asigurări Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Ialomiţa a reuşit să convingă ultimii doi furnizori de servicii medicale din judeţ, respectiv Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Slobozia şi Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SJA) Ialomiţa, să semneze contractele de finanţare a serviciilor medicale, după...
Medicii de familie anunţă suspendarea temporară a protestului Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) şi Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) anunţă suspendarea temporară a protestului de nesemnare a contractelor de furnizare de servicii medicale în relaţia cu Casa de Asigurări.
SNMF: Peste 75% din medicii din mediul rural pierd sporurile, potrivit unui proiect al MS Peste 75% dintre medicii din mediul rural care primesc sporuri le vor pierde în cazul în care va intra în vigoare un proiect al Ministerului Sănătăţii (MS) privind criteriile de acordare a acestora pentru această categorie de medici, a declarat joi într-o conferinţă de presă, şeful de Departamentului...
Eugen Nicolăescu: Unităţile din sistemul sanitar şi farmaciile sunt pregătite pentru a asigura asistenţa medicală Unităţile din sistemul public de sănătate şi farmaciile cu circuit deschis sunt pregătite pentru a asigura asistenţa medicală populaţiei în perioada 24 decembrie 2013 - 5 ianuarie 2014, a declarat joi ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, într-o conferinţă de presă.