Cele mai citite
 


Mii de persoane primesc în China tratamente cu celule suşă neaprobate
vineri, 13 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Alzheimer, Neurologie
 

Mii de turişti merg în China pentru a se supune unor tratamente cu celule suşă neautorizate care le pot pune în pericol sănătatea, semnalează revista ştiinţifică britanică 'Nature' în ultimul său număr.

Potrivit acestei publicaţii, o sută de clinici din China au pagini web care prezintă oferta de tratamente cu celule suşă împotriva unor boli precum Parkinson, scleroză multiplă, Alzheimer şi diabet, adaugă EFE, care preia joi ştirea.

Unele dintre aceste clinici fac parte din mari centre spitaliceşti, ceea ce le aduce o imagine de seriozitate, şi toate subliniază succesul terapiilor lor, deşi niciuna nu a publicat vreodată rezultatele testelor clinice, afirmă autorul studiului, David Cyranoski.

Potrivit acestuia, clinicile atrag mii de străini care călătoresc în China seduşi de presupuse cazuri de succes ce nu au fost dovedite.

Unul dintre aceste tratamente ar putea presupune între patru şi opt injecţii cu celulă suşă, preţul urcând la câteva mii de euro.

Totuşi, mai mulţi oameni de ştiinţă din diferite ţări consultaţi de 'Nature' insistă asupra faptului că aceste terapii nu sunt încă gata pentru publicul larg şi că unele dintre ele pot provoca grave complicaţii precum boli autoimune şi chiar cancer.

'Nu este clar că celulele suşă injectate supravieţuiesc mai mult de câteva zile în organismul pacienţilor', menţionează Oliver Cooper, expert în celule suşă şi Parkinson în cadrul Spitalului McLean din Belmont (SUA).

În mai 2009, Ministerul Sănătăţii din China a clasificat tratamentele cu celule suşă ca 'tehnologii medicale cu risc înalt', care necesită aprobarea unei comisii tehnice pentru a putea fi oferite de o clinică.

Deşi până în prezent nu s-a acordat nicio licenţă de acest tip, articolul din 'Nature' denunţă faptul că numai în 2009 existau deja în China o sută de clinici cu astfel de tratamente.

Într-o nouă încercare de a pune capăt acestei activităţi, Ministerul chinez al Sănătăţii a decretat în luna ianuarie noi măsuri care obligă clinicile să-şi înscrie într-un registru investigaţiile şi activităţile, sursa celulelor suşă şi liniile etice. Ministerul a anunţat, de asemenea, un moratoriu naţional pentru noile teste clinice cu celule suşă.

Totuşi, nicio clinică nu a îndeplinit procedura respectivă şi majoritatea continuă să ofere aceleaşi terapii cu celule suşă, a explicat un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii pentru revista 'Nature'.AGERPRES/(Pepa Siţa)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Comunicat de presă - Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN) A- XI-a ediţie a şcolii Internaţionale de Vară de Neurologie
Tinerii cu scleroză multiplă şi boli rare nu mai au medicamente 'Bolnavii cu scleroză multiplă nu au primit medicamente în luna aprilie', a declarat, joi, pentru AGERPRES, vicepreşedintele Societăţii de Scleroză Multiplă din România, Dragoş Zaharia, în cadrul unei mese rotunde cu tema 'Scleroza multiplă şi boli rare', manifestare la care au participat doar reprezentantul...
SUA: odisee provocatoare pentru Andrei Floroiu în beneficiul bolnavilor cu scleroză multiplă La sfârşitul lunii august, fostul bancher de investiţii Andrei Floroiu se va îmbarca alături de doi colegi într-o călătorie în care vor parcurge 20.000 de mile, străbătând 30 de ţări, timp de şase săptămâni pentru a strânge fonduri pentru ONG-urile care se ocupă de persoanele ce suferă de scleroză multiplă...
O noua speranta pentru pacientii cu scleroza multipla: Cercetatorii de la Roche au inregistrat progrese majore cu o noua molecula destinata tratamentului sclerozei multiple recurent - remisiva Roche a anuntat recent rezultatele spectaculoase ale unui studiu clinic cu un nou medicament destinat tratamentului sclerozei multiple recurent-remisiva (SMRR), cea mai comuna(1) forma a sclerozei multiple. Utilizarea acestui nou medicament a dus la o reducere inalt semnificativa a activitatii bolii...
Dr. Raed Arafat: Bugetul alocat pentru scleroză multiplă, la fel ca anul trecut Ministerul Sănătăţii a solicitat Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) continuarea Programului naţional de prevenţie secundară a invalidităţii şi recăderilor la bolnavii cu scleroză multiplă, bugetul alocat fiind de aproximativ 96 de milioane de lei, comparabil cu cel de anul trecut, a declarat...
MS pune în dezbatere 17 protocoale de tratament pentru cele 21 de medicamente introduse pe lista de compensate şi gratuite Pacienţii vor avea acces la cele mai noi tratamente, după ce protocoalele de tratament care vizează arii terapeutice importante au fost finalizate, anunţă Ministerul Sănătăţii (MS), urmând să fie puse în dezbatere 17 protocoale de tratament pentru cele 21 de medicamente introduse pe lista de compensate...