Cele mai citite
 


România, condamnată de CEDO să plătească 20.000 de euro pentru eşecul de a proteja viaţa unui bolnav de cancer
vineri, 13 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
România a fost condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) să plătească 20.000 de euro, pentru că autorităţile statului au încălcat dreptul la viaţă, neoferind gratuit reclamantului, diagnosticat cu cancer la rinichi, medicamentaţia anticanceroasă specifică de care avea nevoie.
Reclamantul Ştefan Panaitescu, cetăţean român născut în 1944 şi care era domiciliat în Alejd, judeţul Bihor, a depus plângerea la CEDO, dar a decedat în decembrie 2006, iar fiul său a continuat procedura. Prin Hotărârea din 10 aprilie în cauza Panaitescu c. României, publicată pe site-ul Curţii, CEDO a decis că Statul român a încălcat dreptul la viaţă garantat de Convenţie.

Potrivit site-ului http://jurisprudentacedo.com, în aprilie 2005, reclamantul a fost diagnosticat cu cancer. În mai 2005, acesta a fost operat de o tumoare la rinichi într-un spital public. Constatând că i se administraseră doar vitamine şi o soluţie salină, dar nu şi tratamentul anticanceros specific de care avea nevoie, Panaitescu s-a adresat Institutului Oncologic din Cluj Napoca. Acest institut i-a recomandat să continue îngrijirile cu două medicamente pe care a început să şi le administreze în iulie 2005 pe cheltuiala proprie, deşi instanţele române hotărâseră că, în baza legii nr 189/2000, care conţine prevederi referitoare la indemnizarea persoanelor persecutate în 1940 şi 1945 pe motive de provenienţă etnică, el avea dreptul la acces prioritar şi gratuit la îngrijiri şi tratamente.

În noiembrie 2005, Panaitescu a introdus o acţiune contra autorităţilor sanitare naţionale în vederea obţinerii în mod gratuit a celor două medicamente specifice de care avea nevoie şi rambursarea cheltuielilor efectuate până la acea dată cu procurarea lor. Instanţele au admis cele două capete de cerere printr-o hotărâre din 12 decembrie 2005, devenită definitivă în aprilie 2006. Autorităţile sanitare au încercat să se opună executării hotărârii.

Invocând articolul 2 (dreptul la viaţă) şi 3 (interzicerea tratamentelor inumane şi degradante) din Convenţie, moştenitorul reclamantului, Alexandru Panaitescu, a acuzat în principal refuzul cinic şi abuziv al autorităţilor de a executa hotărârile judiciare care recunoscuseră tatălui său dreptul la un tratament medical adecvat şi gratuit, reclamând că acest refuz a pus în pericol viaţa tatălui său, cauzându-i ample suferinţe morale.

Cu privire la dreptul la viaţă, Curtea a amintit că CEDO impune statelor atât să se abţină de la a provoca moartea persoanelor aflate sub jurisdicţia lor în mod neregulat, cât şi să ia măsurile necesare cu privire la protejarea vieţii acestor persoane.

Executarea cu întârziere şi numai în parte a hotărârii din decembrie 2005 a coincis cu degradarea stării de sănătate a reclamantului, stare care s-a accentuat atunci când acesta n-a mai fost în măsură să-şi plătească tratamentul şi care a dus la moartea sa în decembrie 2006.

Autorităţile sanitare au contestat în mod constant dreptul reclamantului de a obţine gratuit tratamentul medical de care avea nevoie, în principal pentru raţiuni birocratice.

Ştefan Panaitescu nu a putut urma în mod corect tratamentul respectiv pentru că autorităţile au refuzat să i-l ofere deşi se afla într-un stadiu avansat al bolii.

Curtea a subliniat că principiul potrivit căruia Statele nu pot invoca pretextul lipsei de resurse pentru a nu onora o datorie care are la bază o hotărâre judecătorească se aplică şi în cazul când trebuie să protejeze viaţa persoanelor într-o manieră concretă şi eficientă.

Curtea a notat şi că medicamentele prescrise lui Ştefan Panaitescu au avut efecte pozitive asupra sănătăţii acestuia atât timp cât au fost administrate. Astfel, potrivit opiniei Curţii, autorităţile publice cunoşteau sau ar fi trebuit să ştie că, în lipsa unui tratament adecvat, partea interesată era expusă unui risc de deces real şi imediat, fapt recunoscut şi jurisdicţiile române. Cu toate acestea, autorităţile nu au intervenit în timp util aşa cum ar fi putut şi trebuit pentru a preîntâmpina acest risc. În consecinţă, Curtea nu a putut exclude posibilitatea ca eşecul Statului pârât de a furniza un tratament adecvat lui Ştefan Panaitescu să fi contribuit la agravarea bolii acestuia din urmă.

În aceste condiţii, Curtea a concluzionat că, refuzând reclamantului îngrijirile medicale necesare pe care jurisdicţiile interne i le acordaseră, Statul pârât nu a preîntâmpinat riscul morţii la care acesta era expus.

CEDO a considerat că a existat o încălcare a articolului 2 din Convenţie. Având în vedere concluziile la care a ajuns în temeiul articolului 2, Curtea a apreciat drept inutilă examinarea şi capătului de cerere întemeiat pe articolul 3 din Convenţie. Judecătorii Curţii Europene a Drepturilor Omului au obligat România să plătească moştenitorului reclamantului suma de 20 000 EURO cu titlu de daune materiale şi morale.AGERPRES/(AS - Mariana Ionescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bărbaţii care muncesc în aer liber se confruntă cu un risc scăzut de cancer la rinichi Bărbaţii care-şi desfăşoară activitatea în aer liber, dând posibilitate organismului lor să producă vitamine prin expunerea la soare, se confruntă cu un risc scăzut de cancer la rinichi, indică un studiu, scrie în ediţia sa de luni cotidianul britanic The Guardian.
Sibiu: Tânărul decedat în accident de muncă va salva alte vieţi. Ficatul, transplantat la o femeie din Cluj Tânărul de 34 de ani, aflat în moarte cerebrală după ce a fost victima unui accident de muncă, marţi, chiar în prima lui zi la noul job, va reuşi, datorită operaţiilor de prelevare care au avut loc începând de joi noaptea, să salveze mai multe vieţi, acesta fiind unul din rarele cazuri din România în...
Institutul Clinic Fundeni: Fostul director general al institutului, prof. dr. Dan Tulbure, a decedat Prof. dr. Dan Tulbure, fost director general al Institutului Clinic Fundeni între 2000 şi 2005 şi apoi director al Centrului ATI din acelaşi institut, a decedat, informează un comunicat semnat de managerul general al IC Fundeni, conf.dr.Carmen Orban, şi remis joi AGERPRES.
Cluj: A fost lansată o aplicaţie care îi ajută pe pacienţii oncologici să-şi autoevalueze starea psihică O aplicaţie unică în România, care poate fi descărcată gratuit pe un telefon mobil sau tabletă şi care este dedicată sprijinirii pacienţilor oncologici, a fost lansată recent şi prezentată miercuri la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială a Universităţii 'Babeş-Bolyai' (UBB) din Cluj-Napoca.
Comunicat de presă - Alianţa Pacienţilor Cronici din România În urma demersurilor judiciare desfăşurate cu sprijinul APCR, până în prezent, peste 120 de pacienţi cu cancer (melanom malign, adenocarcinom de prostată, neoplasm mamar, neoplasm pulmonar, adenocarcinom gastric, neoplasm ovarian, sarcom de ţesuturi moi), şi alte boli cronice (scleroză multiplă, artrită...
APCR cere Ministerului Sănătăţii aprobarea HG privind introducerea unor medicamente noi, vitale bolnavilor cronici Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR) cere Ministerului Sănătăţii aprobarea hotărârii de guvern privind introducerea unor medicamente noi, precizând că, în caz contrar, va susţine bolnavii, în continuare, în demersurile lor în instanţă.