Cele mai citite
 


România, lider coordonator pentru gestionarea febrei aftoase în zona balcanică
vineri, 13 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
România găzduieşte, joi şi vineri, o şedinţă de lucru a Comitetului Executiv al Comisiei Europene pentru gestionarea febrei aftoase (EuFMD), în condiţiile în care ţara este, totodată, lider coordonator pentru zona balcanică prin Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
"În aceste zile se va discuta la Bucureşti crearea unei platforme la nivel global pentru gestionarea problemelor legate de febra aftoasă, iar un rol important în această reţea mondială îl va avea şi România. Deşi această reţea a apărut la solicitarea CE, implicaţiile acestei boli se adresează pe o arie mult mai extinsă datorită raporturilor comerciale dintre state. Vor exista nişte costuri pentru că se vor introduce o serie de date care îţi vor da dimensiunea asupra extinderii bolii ca şi pandemie", a declarat, joi, pentru AGERPRES, preşedintele ANSVSA, Radu Roatiş Cheţan.
La această reuniune participă personalităţi ale lumii ştiinţifice, experţi în lupta împotriva febrei aftoase din cadrul unor organizaţii internaţionale FAO, EuFMD, OIE (Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor ), dar şi specialişti din Turcia, Spania, Serbia, Austria, Marea Britanie şi Grecia.
"Avem participanţi din Turcia, unde sunt probleme destul de serioase cu febra aftoasă mai ales la graniţa cu Bulgaria, dar şi din alte state. De exemplu, Coreea de Sud a avut pierderi de 600 milioane de dolari într-un an prin uciderea animalelor, Japonia de peste 480 milioane euro, iar Marea Britanie în 2001 de 3 miliarde de lire, fiind nevoită să sacrifice mii de animale. Bordul UE va discuta la Bucureşti problemele legate de febra aftoasă din Turcia, Libia, Egipt şi Siria întrucât există riscul contaminării datorită mişcării animalelor si schimburilor comerciale. Practic, se doreşte o monitorizare foarte atentă a sănătăţii animalelor din zona Caucazului pentru că sunt focare în Kazahstan şi chiar în China şi fiecare stat trebuie să îşi ia măsuri de protecţie a efectivelor de animale. Febra aftoasă ridică bariere economice puternice pentru fiecare stat", a subliniat Radu Roatiş.
La finalul aceste reuniuni a EuFMD vor exista nişte propuneri şi decizii referitoare la gestionarea acestei boli.
Anul trecut, preşedintele ANSVSA a fost ales membru al Comitetului Executiv al EuFMD şi coordonator al subcomitetului pentru Europa de Sud-Est, fiind printre cei cinci membrii din bordul european (Austrai, Grecia, Marea Britanie, Spania şi România).
Pe teritoriul României, ultimul focar de febră aftoasă a fost înregistrat în urmă cu 37 de ani.
Preşedintele EuFMD (European Commission for the Control of Foot-and-Mouth Disease) este un organism regional specializat în sprijinirea membrilor săi (în prezent 36 de ţări europene) cu rolul de a preveni şi monitoriza febra aftoasă, prin măsuri şi acţiuni corelate cu cele ale Uniunii Europene prin intermediul DG-SANCO din cadrul Comisiei Europene. În activitatea sa colaborează cu Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE) şi cu Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO).
Febra aftoasă este o boală infecţioasă foarte contagioasă, produsă de un virus şi afectează rumegătoarele paricopitate domestice şi sălbatice. Pagubele produse de boală în domeniul creşterii animalelor sunt imense. AGERPRES/(AS-Mariana Nica)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Autoritatea veterinară va înăspri măsurile de protecţie împotriva dermatozei nodulare la bovine Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) va înăspri măsurile de protecţie împotriva dermatozei nodulare la bovine, dar va oferi posibilitatea de a acorda şi despăgubiri în cazul în care România ar fi afectată, a declarat miercuri preşedintele ANSVSA, Radu Roatiş...
ANSVSA: România a reprimit statutul de 'ţară cu risc neglijabil' pentru encefalopatia spongiformă bovină Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor (OIE) a informat oficial Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) că, începând cu data de 8 decembrie 2015, România şi-a recăpătat statutul 'de ţară cu risc neglijabil pentru encefalopatia spongiformă bovină'.
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
ANSVSA: România nu se confruntă cu nici un caz de febră aftoasă Bucureşti, 10 ian /Agerpres/ - România nu se confruntă în acest moment cu nici un caz de febră aftoasă, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) continuând măsurile de apărare a teritoriului împotriva contaminării cu acest virus depistat recent în Bulgaria.
Roatiş (ANSVSA):Vom interzice intrarea în ţară cu alimente care sunt purtătoare de virusul pestei porcine africane Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) vrea să promoveze o hotărâre de guvern prin care să poată restricţiona intrarea în ţară a alimentelor posibil purtătoare de virusul pestei porcine africane, a declarat miercuri preşedintele ANSVSA, Radu Roatiş Cheţan.
ANSVSA negociază cu oficiali din mai multe ţări arabe demararea exportului de carcase de ovine Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) negociază, în această perioadă, cu oficiali din mai multe ţări arabe demararea, în cel mai scurt timp, a exportului de carcase de ovine, se arată într-un comunicat al instituţiei remis sâmbătă seară AGERPRES.