Cele mai citite
 


Moderaţia trebuie să fie cheia alimentaţiei din perioada sărbătorilor pascale, susţin medicii ieşeni
sâmbătă, 14 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Moderaţia trebuie să fie cheia alimentaţiei din perioada sărbătorilor pascale, în caz contrar existând riscul să fie nevoie de asistenţă medicală specializată, a declarat vineri pentru AGERPRES dr. Tudor Ciuhodaru, medic în cadrul Centrului de Traumă şi Toxicologie din Iaşi.
Specialistul susţine că indiferent dacă am postit sau nu trebuie să respectăm câteva reguli simple pentru ca de Paşte să nu ajungem la spital, aceste reguli putând fi adaptate eventual patologiei de bază.
Conform medicului, nu trebuie începută supraalimentarea imediat după slujba din noaptea de Înviere, ci trebuie să se aştepte până a doua zi dimineaţa sau, mai bine, la orele prânzului.
'Puteţi începe cu o salată de crudităţi asociată unei garnituri de legume făcute la grătar, urmate de o felie de ananas crud şi nu din conservă, pentru a vă facilita digestia. Apoi puteţi continua cu friptura de miel. Cei care au ţinut post trebuie să reia cu prudenţă alimentaţia normală, începând cu brânzeturi, legume, fructe şi carne de pasăre urmate de cantităţi mici de ciorbă şi drob. Fiecare masă trebuie să conţină un singur aliment concentrat, tot ceea ce nu este fruct sau legumă este considerat concentrat. Friptura, drobul, sarmalele se consumă separat, nefiind recomandat amestecul de friptură cu ouă, al cărnii de miel cu cartofii şi consumul de dulciuri sau fructe imediat după masă. Încercaţi să asiguraţi o pauză de cel puţin jumătate de oră între felurile de mâncare, pentru a evita senzaţia de suprasaturaţie sau sindroamele dispeptice', recomandă dr. Tudor Ciuhodaru.
Precauţii speciale, susţine acesta, trebuie avute în vedere de cei cu afecţiuni digestive, metabolice, precum diabet sau gută, ori boli cardiace ce trebuie să respecte regimul igieno-dietetic fără dulciuri, sare şi medicamentos.
Potrivit dr. Ciuhodaru, în această perioadă nu trebuie întreruptă medicaţia cronică pentru a mânca sau bea în exces. Indiferent de starea de sănătate, băuturile alcoolice trebuie consumate cu prudenţă deoarece acestea riscă, mai ales în asociere cu mâncarea grasă, să ducă la pancreatite, ulcere, hemoragii digestive, colici biliare.
'Apariţia simptomelor digestive precum greaţă, vărsături, dureri abdominale, tulburări de tranzit, febră sau frison sau cardiace, precum dureri precordiale, palpitaţii, cefalee, vertij, indică prezentarea de urgenţă la spital', a mai spus medicul.
Nu în ultimul rând, excesul caloric din perioada sărbătorilor pascale va crea suficiente probleme celor care ţin la siluetă.
'Încercaţi să înlocuiţi carnea, dulciurile şi grăsimile cu salate şi fructe şi rezervaţi timp pentru plimbările în aer liber sau pentru sport', a precizat dr. Ciuhodaru. AGERPRES/(A, Daniela Malache)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Iaşi: La spital din cauza excesului de alimente Un pacient ajunge la fiecare şase minute la UPU de la Centrul de Traumă şi Toxicologie ''Sfântul Ioan" din Iaşi cu afecţiuni digestive acutizate din cauza alimentaţiei de Crăciun stropită cu alcool, a declarat luni dr. Tudor Ciuhodaru.
Iaşi: Spitale fără apă din cauza unei avarii Medicii din Iaşi au fost nevoiţi să cumpere apă sau să apeleze la rezerve pentru a asigura asistenţa medicală în bune condiţii, iar în unele cazuri chirurgii au fost nevoiţi să reprogrameze operaţiile din cauza unei avarii la reţeaua de distribuţie.
Iaşi: Asistenţă medicală pentru cei afectaţi de caniculă, acordată în mai multe zone ale oraşului Medici de la Spitalul ''Sfântul Spiridon'' vor asigura asistenţa medicală în mai multe zone ale Iaşiului, în caz de cod portocaliu sau roşu de caniculă.
Iaşi: Peste 100 de persoane internate la UPU, în Ajunul Crăciunului Aproximativ 100 de persoane au avut nevoie în Ajunul Crăciunului de asistenţă medicală la Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul Clinic de Urgenţe 'Sfântul Ioan' din Iaşi.
Alimentaţia după post După o perioadă lungă de post (ca aceea dinaintea Sărbătorilor de Paşte si Craciun), tubul digestiv şi glandele anexe acestuia sunt nepregătite să facă faţă unei alimentaţii excesive şi indigeste, a declarat pentru AGERPRES dr. Raluca Vişan, medic nutriţionist la Spitalul de Boli Infecţioase "Victor...
Iaşi: 20 de persoane afectate de căldură au solicitat asistenţă medicală Numărul persoanelor care au necesitat luni asistenţă medicală specializată din cauza temperaturilor foarte ridicate a ajuns la 20, a anunţat dr. Tudor Ciuhodaru, coordonatorul Unităţii de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţe 'Sfântul Ioan' din Iaşi.