Cele mai citite
 


Remedii cu potenţial toxic (studiu)
sâmbătă, 14 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Analiza ADN efectuată pe eşantioane ale unor remedii tradiţionale chinezeşti a dezvăluit substanţe potenţial toxice, alergeni şi chiar urme de animale pe cale de dispariţie, potrivit unui studiu australian publicat joi în SUA, informează AFP.
'Medicina tradiţională chinezească are o lungă istorie culturală, dar astăzi utilizatorii săi trebuie să fie conştienţi de problemele legale şi de sănătate care ar putea exista, înainte de a o adopta', subliniază Dr.Michael Bunce, de la Universitatea Murdoch din Australia, principalul autor al acestui studiu.

Au fost studiate 15 eşantioane de substanţe medicinale tradiţionale chinezeşti confiscate de vameşii australieni sub formă de pudră, comprimate, geluri, fulgi şi preparate pentru infuzii.

'În total, am găsit 68 de familii de plante diferite în aceste tratamente, care sunt amestecuri complexe', precizează Dr.Bunce, ale cărui cercetări sunt publicate în revista ştiinţifică americană PLoS Genetics.

Unele preparate conţineau plante din genurile Ephedra şi Asarum. Aceste plante conţin substanţe chimice care pot fi toxice dacă sunt prost dozate. Or, adaugă cercetătorul, nicio concentraţie nu figura pe etichete.

'Am detectat, de asemenea, urme de animale a căror comercializare este supusă unor restricţii deoarece sunt clasate ca specii vulnerabile, pe cale de dispariţie sau grav ameninţate, între care ursul negru asiatic şi antilopa saiga', spune autorul studiului.

Cercetătorul mai notează că unele dintre aceste produse aveau etichete înşelătoare. Unul dintre ele, prezentat ca fiind realizat în proporţie de 100% pe bază de ingrediente provenite de la antilopa saiga, conţinea mari cantităţi de capră şi oaie.

Înainte de punerea la punct a tehnicilor de secvenţiere a ADN-ului, era foarte greu să se determine originile biologice ale ingredientelor conţinute în produsele de medicină tradiţională chineză, subliniază cercetătorul.

Faptul că aceste substanţe sunt transformate în geluri şi pudră îngreunează foarte mult identificarea lor, explică Michael Bunce, dar aceste procese de transformare nu alterează semnătura genetică a substanţelor în cauză.

'Secvenţierea ADN-ului va permite să se procedeze la un audit genetic al acestor produse medicinale care ar trebui să amelioreze în mod net reglementarea şi controlul complementelor alimentare şi medicinei alternative', consideră Dr.Bunce.

Veche de peste 3.000 de ani, farmacopeea chineză numără mii de substanţe, dintre care 300 sunt utilizate în mod curent.AGERPRES/(Pepa Siţa)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Un studiu genetic oferă în premieră perspectiva asupra unei posibile origini biologice a schizofreniei Riscul de schizofrenie al unei persoane este crescut în cazul în care moşteneşte variante specifice ale unei gene având legătură cu "tăierile sinaptice", adică eliminarea conexiunilor dintre neuroni, relevă un studiu bazat pe analiză genetică efectuat de cercetătorii de la Stanley Center for Psychiatric...
Oamenii de ştiinţă au creat un "firewall genetic" pentru izolarea biologică a organismelor modificate genetic La un an după ce au obţinut organisme care folosesc un cod genetic diferit de orice altă formă de viaţă, două echipe de oameni de ştiinţă au depăşit o altă bornă în noul domeniu al "biologiei sintetice": ei au creat o bacterie care nu poate supravieţui în absenţa unei anumite substanţe chimice obţinute...
Cluj:Studiu despre mandibula celui mai vechi Homo Sapiens european, descoperită în România, publicat în 'Nature' Analiza genetică a unei fosile umane de 40.000 de ani, găsită în România, arată că cei mai vechi oameni moderni (Homo sapiens) s-au încrucişat cu Neandertalienii atunci când au migrat în Europa.
Cercetătorii studiază veninul unui melc marin în scopul de a dezvolta o insulină cu efect ultrarapid Melcul marin din specia Conus geographus îşi lansează veninul spre locul în care se află prada pentru a o ameţi în mod fulgerător şi a o ingurgita. Aşa îşi obţine hrana această moluscă în culori vii care trăieşte în recifele din oceanele Indian şi Pacific. Acest venin care paralizează peştii mici este...
Sute de specii de bacterii trăiesc în metroul new-yorkez (studiu) Sute de specii de bacterii şi microbi trăiesc în metroul new-yorkez, majoritatea inofesivi, dar au fost găsite şi fragmente de ADN asociate antraxului şi ciumei bubonice, potrivit unui studiu al Universităţii Cornell din SUA, relatează sâmbătă AFP.
TOP ŞTIINŢÃ Principalele noutăţi din domeniu anunţate în luna iunie Cunoaşterea ştiinţifică este diversificată continuu. Zi de zi pe fluxurile de ştiri ajung informaţii cu privire la noi descoperiri din diferite domenii, fie că este vorba despre Univers şi spaţiul cosmic, despre Pământ şi biosferă, despre istorie şi arheologie, despre mediu etc. Prezentăm o selecţie...