Cele mai citite
 


UPDATE H. Kelemen: Consiliul Autonomiei Culturale va dialoga cu societatea civilă şi cu reprezentanţii instituţiilor culturale, de învăţământ şi academice
duminică, 15 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Consiliul Autonomiei Culturale al UDMR, constituit sâmbătă la Cluj-Napoca, nu va avea un caracter politic, a declarat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.
"Nu este nicio legătură între Consiliul Autonomiei Culturale şi alegerile din acest an şi nu vom politiza această instituţie", a declarat Kelemen Hunor, în conferinţa de presă organizată la finalul reuniunii.
Liderul UDMR a arătat, totodată, că în 2005, când a fost pregătită Legea minorităţilor naţionale, actul normativ prevedea şi un astfel de organism pentru fiecare dintre minorităţi, iar în 2007, când UDMR şi-a modificat statutul, a fost avută în vedere "o corelare cu legislaţia care va fi votată la un moment dat". Ne pregătim pentru acea perioadă în care va exista şi o lege naţională pentru Consiliile Autonomiei Culturale ale minorităţilor", a spus Kelemen Hunor.
Referindu-se la concurenţa UDMR cu Partidul Popular al Maghiarilor din Ardeal, la alegerile din acest an, Kelemen Hunor a arătat că "într-o societate în care minoritatea maghiară reprezintă în jur de de 6,5-6,6% din populaţia ţării, iar reprezentarea ei politică este vitală, demagogia concurenţei este absolut păguboasă".
"Nu poţi să îi opreşti pe unii să înfiinţeze partide. Dacă nu au reuşit cu primul partid, mai înfiinţează unul. Eu cred că până la toamnă sau până anul viitor se va mai înfiinţa încă un partid, fiindcă acesta este obiceiul foştilor noştri colegi. Va fi o concurenţă. Dacă aceasta a fost dorinţa lor, nu avem ce face. Noi am spus că vom rămâne deschişi la colaborare în fiecare oraş şi în fiecare situaţie. Dar nu putem renunţa la identitatea Uniunii Democrate Maghiare din România după 22 de ani, de dragul nimănui. Deci vom candida sub sigla noastră. La Cluj-Napoca candidatul nostru este domnul Peter Eckstein Kovacs. Sunt convins că are susţinerea comunităţii maghiare şi nu numai. (...) Sunt convins că va avea un rezultat bun, mult peste aşteptări", a spus liderul UDMR.
Cu privire la moţiunea de cenzură pe care Opoziţia a anunţat că o va introduce în Parlament, Kelemen Hunor a afirmat că nu cunoaşte nici data depunerii ei, şi nici conţinutul acesteia.
"Dacă moţiunea de cenzură va face referire şi la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu-Mureş, deputaţii şi senatorii UDMR vor fi în sală şi nu vor vota. Şi dacă nu se va face referire la UMF, ei vor fi în sală şi nu vor vota. Nu am emoţii cum vor vota colegii noştri ci cum vor vota alţii. (...). Nu UDMR trebuie să asigure majoritatea, nu noi trebuie să demonstrăm că vrem să schimbăm Guvernul, ci colegii care iniţiază moţiunea de cenzură. Dar suntem într-o situaţie absurdă, când Opoziţia cere demiterea Guvernului pentru aplicarea unei legi", a arătat Hunor.
În ceea ce priveşte retrocedarea imobilelor naţionalizate în perioada comunistă, Kelemen Hunor a precizat că "România a adoptat o legislaţie foarte permisivă, cu restituirea in integrum şi în natură, pe care UDMR a susţinut-o".
"Această legislaţie a fost aplicată cu bună credinţă în marea majoritate a cazurilor şi foarte multe imobile au fost restituite. Au fost şi cazuri unde nu s-a putut sau în care moştenitorii proprietarilor ori diverşi cetăţeni au venit cu dosare contrafăcute. Sunt multe astfel de cazuri, slavă Domnului, mai puţine în Transilvania. Au fost multe procese la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Anul trecut, CEDO a dat o hotărârea prin care obligă România să găsească o soluţie unitară pentru restituirea imobilelor, în 18 luni. Această perioadă va expira, undeva, prin luna iulie 2012. Dar CEDO nu spune care trebuie să fie soluţia'', a arătat Kelemen Hunor.
El a adăugat că este în dezbatere în coaliţie şi în Guvern un proiect pentru plafonarea sumelor la 15-25% din valoarea imobilelor.
''Trebuie să vedem cât permite bugetul statului român şi în ce perioadă ar trebui să plătească aceste sume cu titlul de despăgubiri. În Ungaria astfel de probleme s-au rezolvat la timp, în anii '90 şi nu s-a dat nimic în natură. Eu cred că în România plafonarea sumelor va trebui să fie acceptată, însă nu ştiu care va fi procentul", a spus Kelemen Hunor. AGERPRES/ (A - Carmen Fărcaşiu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
H. Kelemen: Consiliul Autonomiei Culturale va dialoga cu societatea civilă şi cu reprezentanţii instituţiilor culturale, de învăţământ şi academice Consiliul Autonomiei Culturale al Uniunii Democrate Maghiare din Romania (UDMR, la guvernare) constituit la sfarsitul saptamanii trecute la Cluj-Napoca (nord-vest), nu va avea un caracter politic, a declarat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.
Peste 230 de cadre medicale, specializate în cadrul unui proiect european accesat de UMF Târgu Mureş Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, în parteneriat cu Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IBCvT) Târgu Mureş şi cu Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Iuliu Haţieganu' din Cluj-Napoca, va specializa în domeniul cardiologiei cardiovasculare pediatrice şi specialităţi...
Cluj: Primul master în ATI şi Medicină de Urgenţă pentru asistenţi medicali licenţiaţi Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca a prezentat, joi, într-o conferinţă de presă, rezultatele obţinute în derularea unui proiect cofinanţat din Fondul Social European, dedicat creşterii calităţii asistenţei medicale în Anestezie, Terapie Intensivă (ATI) şi Medicina...
Dr. Benedek Istvan (UDMR): Cea mai mare problemă a Guvernului nu e sărăcia, ci UMF Târgu Mureş Preşedintele UDMR Târgu Mureş, prof.univ.dr. Benedek Istvan, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că cea mai mare problemă a noului Guvern s-a dovedit a fi facultatea maghiară de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş şi nu sărăcia sau dificultăţile economice.
C.Antonescu despre UMF Târgu Mureş: Imediat ce vom veni la putere vom repara aceste lucruri Preşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL), Crin Antonescu, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că dacă va fi emisă o Hotărâre de Guvern care să încalce autonomia universitară la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, Uniunea Social Liberală...
G.Frunda: Recomand Guvernului să nu modifice nimic şi să lase Justiţia să-şi facă treaba, în privinţa UMF Senatorul UDMR Gyorgy Frunda, candidatul Uniunii la Primăria Târgu Mureş, a recomandat Guvernului, vineri, într-o conferinţă de presă, să nu modifice Hotărârea de Guvern referitoare la facultatea maghiară de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş şi să lasă Justiţia să îşi facă...