Cele mai citite
 


Avocatul Poporului desfăşoară o anchetă privind neproducerea unor vaccinuri de către Institutul Cantacuzino
miercuri, 18 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Avocatul Poporului desfăşoară o anchetă proprie referitoare la neproducerea unor vaccinuri de către Institutul Cantacuzino, aspect considerat o încălcare a dreptului fundamental la sănătate, se arată într-un comunicat al Avocatului Poporului.
"De mai multe luni de zile, în cadrul instituţiei Avocatul Poporului se desfăşoară o anchetă proprie referitoare la neproducerea unor vaccinuri (stafilococic D - în diluţii -, produs original românesc, folosit în tratamentul infecţiilor stafilococice, antigripal, antituberculos, polidin, cantastim, antidifteric, antitetanic) de către Institutul Cantacuzino, ceea ce în opinia noastră reprezintă o încălcare gravă a dreptului fundamental la sănătate, prevăzut de art. 34 din Constituţie şi o afectare, într-o anumită măsură, a siguranţei naţionale a României", relevă comunicatul.
Avocatul Poporului crede că este necesar ca Ministerul Sănătăţii să ia măsurile de rigoare cât mai urgent, iar între acestea ar trebui să se regăsească şi îmbunătăţirea managementului Institutului Cantacuzino. Avocatul Poporului este de părere că această atitudine a Ministerului Sănătăţii este necesară şi faţă de situaţia socială din interiorul Institutului Cantacuzino.
Potrivit comunicatului, o asemenea situaţie are ca efect pericolul producerii unor epidemii ale căror efecte nu ar putea fi înlăturate în lipsa vaccinurilor menţionate.
"Ceea ce pare grav este faptul că Institutul Cantacuzino ar fi beneficiat de fonduri care puteau fi utilizate pentru dezvoltarea procedurilor de producere a vaccinurilor. Cu toate că am solicitat de circa două săptămâni informaţiile necesare, institutul nu a comunicat nimic în acest sens", afirmă Avocatul Poporului.
Potrivit Constituţiei, autorităţile publice sunt obligate să asigure Avocatului Poporului sprijinul necesar în exercitarea atribuţiilor sale. "Acest sprijin nu ne-a fost acordat nici de Institut, nici de Ministerul Sănătăţii şi nici de alte autorităţi publice cu mare responsabilitate în societatea românească. De altfel, în acest sens, în luna februarie 2012 am avut o întrevedere cu domnul Ladislau Ritli, ministrul Sănătăţii, întrevedere care a rămas fără niciun rezultat, în timp ce situaţia vaccinurilor s-a agravat continuu. Mai mult, peste lipsa vaccinurilor enumerate, odată cu venirea primăverii a apărut necesitatea vaccinului antiviperin, care nu se mai produce nici el", semnalează comunicatul.
Conform Avocatului Poporului, cu costuri foarte mari, vaccinurile care nu se mai produc trebuie să fie achiziţionate de pe piaţa liberă internă sau/şi externă, iar consecinţele asupra bugetului sunt negative.
Avocatul Poporului a luat o serie de măsuri, printre care discutarea acestei probleme cu doi academicieni ai Academiei de Ştiinţe Medicale şi solicitarea preşedintelui acestei academii de a se organiza o dezbatere pe tema în discuţie.
"Aceste discuţii şi dezbateri le considerăm şi avem speranţa că vor fi benefice pentru clarificarea necesităţii producerii vaccinurilor în cauză, al căror număr se ridică în prezent la circa 300. Pentru a răspunde eventualelor interpelări, trebuie să menţionăm că neîndeplinirea de către Institutul Cantacuzino a unor condiţii impuse de Uniunea Europeană trebuie să fie imputată celor care aveau sarcini în acest sens. În acelaşi timp, ar fi trebuit deja să se demareze procedurile prevăzute de reglementările europene, ceea ce nu s-a făcut, dar sperăm ca măcar în viitorul apropiat să se iniţieze demersuri în acest scop", relevă comunicatul.
Avocatul Poporului va continua ancheta sa proprie referitoare la încetarea producerii vaccinurilor şi în final, faţă de situaţia gravă care s-a creat, va trebui să emită o recomandare celor care au obligaţii în procesul de producere a vaccinurilor, se mai arată în comunicat. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
MS: Ministrul Ritli a cerut noului manager al Institutului Cantacuzino un plan de relansare a instituţiei Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a cerut ca până la sfârşitul săptămânii, noul director al Institutului ''Cantacuzino'', Radu Iordăchel, să prezinte un plan de rentabilizare şi relansare a instituţiei, precizează un comunicat al Ministerului Sănătăţii remis, marţi, AGERPRES.
Directorul Institutului Cantacuzino a fost revocat din funcţie la sfârşitul săptămânii trecute Managerul Institutului Cantacuzino, Dorel Radu, a fost revocat din funcţie de ministrul Sănătăţii la sfârşitul săptămânii trecute.
Bănicioiu, despre Institutul Cantacuzino: Reorganizarea trebuie să se facă după criterii profesionale Reorganizarea Institutului Cantacuzino trebuie să se facă după criterii profesionale, noul manager urmând a fi un profesionist ales prin concurs, a declarat joi ministrul Sănătăţii Nicolae Bănicioiu.
Bănicioiu: Situaţia Institutului Cantacuzino este cauzată de managementul defectuos Situaţia în care se află Institutul Cantacuzino este cauzată de managementul defectuos, a afirmat joi ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, precizând că instituţia pe care o conduce este interesată să achiziţioneze produsele unităţii medicale, însă numai în condiţiile în care acestea sunt "conforme"...
Nicolae Bănicioiu despre Institutul Cantacuzino: Oricine este vinovat va răspunde ministrul sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat joi că oricine este vinovat de situaţia producţiei de vaccin gripal de la Institutul Cantacuzino va răspunde atât în faţa ministerului, cât şi în faţa organelor abilitate.
Avocatul Poporului: Ancheta de la Institutul Cantacuzino finalizată în trei săptămâni Avocatul Poporului va finaliza în aproximativ trei săptămâni ancheta de la Institutul Cantacuzino, raportul final urmând a fi trimis la Parlament, iar ulterior primului-ministru Mihai-Răzvan Ungureanu, pentru a lua măsurile care se impun în acest caz.