Cele mai citite
 


Date comparative si perceptii cu privire la nivelul de trai
miercuri, 18 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Mult clamata sărăcie a românilor este, de fapt, o chestiune de perspectivă, contand termenii de comparatie in timp si spatiu, scrie revista Capital.
În ultimul trimestru din 2011, venitul mediu lunar pe cap de adult român a fost, potrivit Institutului National de Statistică, de circa 260 de euro, suma mica daca este comparata cu cea obtinuta de vest-europeni, americani si japonezii. Totusi, daca aceasta suma este raportata la populatia totala a Terrei de peste sapte miliarde de oameni si tinem seama ca numai aproximativ 900 de milioane de persoane au venituri mai mari de 260 euro, putem afirma ca românul mediu este mai bogat decât 87% dintre locuitorii planetei.
'Totul este relativ', atrage atentia Matei Păun, managing partner al BAC Investment Bank (Romania), deoarece chiar daca Romania este la mai toate capitolele, inclusiv la nivelul de trai, pe locul 26 din cele 27 de membre ale Uniunii Europene, totusi, pe întregul continent mai sunt cel putin alte opt state (din fosta URSS sau din Balcanii de Vest) unde calitatea vietii este sub cea din România.
Trebuie avut in vedere si de unde a plecat Romania pentru a ajunge la nivelul actual, sugereaza publicatia mentionata. Astfel, de la un salariu mediu de 157 de dolari în 1990 si doar 98 de dolari în 2000 romanii au ajuns, în 2011, la 485 de dolari. Si pensiile au evoluat în aproximativ acelasi ritm - de la 100 de dolari în 1990 la aproximativ 300 de dolari în 2011.
Evolutia se vede si într-o serie de alti indicatori, mai scrie Capital. Fată de 1990, de exemplu, speranta de viată la nastere în România a crescut cu aproape cinci ani, ajungând azi la peste 74 de ani. În strânsă legătură se află si mortalitatea infantilă, care a ajuns de la 27 la mie în 1990 la 10,7 la mie în prezent.
Cre?terea deloc neglijabilă a PIB (de la 41 de miliarde de dolari în 1989 ori 37 de miliarde de dolari în 2000 la 190 de miliarde de dolari în 2011) a făcut, de asemenea, ca sumele alocate educatiei, sănătătii, asistentei sociale ori culturii să se majoreze semnificativ în ultima perioadă. Potrivit declaratiilor presedintelui Traian Băsescu, bugetul sistemului sanitar a ajuns de la circa un miliard de euro, în 2000, la cinci miliarde de euro în 2011.
Pe de alta parte, in 1990, societatea era mai egală, cu un grad de ocupare foarte ridicat si cu un sistem de pensii sustenabil. Azi, in romania exista una dintre cele mai polarizate societăti din Europa, numărul de slariati este mic, sistemul de asigurări sociale este tinut în viată cu subventii, iar câteva milioane de români au părăsit tara, explică directorul Institutului pentru Calitatea Vietii din cadrul Academiei Române, Cătălin Zamfir, citat de revista Capital.
Referindu-se la originile si cauzele sărăciei autohtone sunt numeroase, intre care mostenirea lăsată de regimul comunist cântăreste foarte greu, scrie publicatia mentionata.
În 1989, România avea un PIB per capita de 1.790 de dolari, de zece ori mai mic decât cel înregistrat atunci în Franta ori Germania si de 12 ori mai mic decât cel din Statele Unite. În acelasi timp, salariul mediu net era de circa 200 de dolari la cursul oficial de schimb (dar, în realitate valora doar vreo 50-60 de dolari la cursul de pe piata neagră).
După două decenii, Romania a reusit să recupereze din diferentă: produsul intern brut pe cap de locuitor în 2010 a fost de aproape 8.000 de dolari (de sase ori mai mic decât în SUA), iar salariul lunar se apropie de 500 de dolari net. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Speranţa de viaţă în România, mai mică cu 8,1 ani la bărbaţi şi cu 6 ani la femei, faţă de UE-15 (studiu) Speranţa de viaţă a românilor este mai mică decât cea a cetăţenilor ţărilor care erau membre UE înainte de 2004 (UE-15), cu 8,1 ani în cazul bărbaţilor şi cu 6 ani în cazul femeilor, potrivit unui studiu realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
OCDE: Speranţa de viaţă în UE a crescut la peste 79 de ani; în România este sub 75 de ani Speranţa de viaţă a crescut semnificativ din anii '90 în Uniunea Europeană, la peste 79 de ani, dar există în continuare disparităţi puternice între ţări, se arată într-un raport anual privind sănătatea în Europa publicat miercuri de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), relatează...
Speranţa de viaţă cu menţinerea unei stări bune de sănătate stagnează în Europa Europenii trăiesc până la vârste din ce în ce mai înainte, dar speranţa lor de viaţă cu menţinerea unei stări de sănătate bune după vârsta de 65 de ani stagnează din 2005 la circa 8,8 ani pentru bărbaţi şi 8,6 ani pentru femei, relevă statistici făcute publice la Paris, citate marţi de AFP.
Speranţa de viaţă: diferenţe considerabile între ruşi şi europenii din Vest Speranţa de viaţă a europenilor a crescut la nivel global din 1990, dar diferenţa rămâne foarte importantă între Europa de Vest şi unele ţări din fosta Uniune Sovietică, mai ales Rusia, potrivit unei serii de studii publicate miercuri în revista britanică Lancet.
SUA, Elveţia şi Norvegia cheltuiesc cel mai mult pentru servicii medicale (OCDE) La nivel global sumele alocate de actorii statali pentru servicii medicale au crescut foarte mult începând cu anul 1980. În prezent, primele poziţii în ceea ce priveşte sumele destinate anual acestui sector sunt deţinute de SUA, Elveţia şi Norvegia, care alocă 16,9%, 11,1%, respectiv 8,9% din PIB pentru...
(Corespondenţă) Speranţa de viaţă în Bulgaria este printre cele mai mici din Europa (revista presei) Sofia, 10 mar - Corespondentul Agerpres, Ivan Radev, transmite: Copiii bulgari născuţi acum au şansa să trăiască în medie 73,5 de ani, scrie joi cotidianul sofiot Monitor, citând o serie de date ale Institutului naţional de statistică din Sofia. În prezent speranţa medie de viaţă a bulgarilor este de...