Cele mai citite
 


Mutaţiile genetice accelerează îmbătrânirea creierului
miercuri, 18 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Minte sanatoasa
 

Specialiştii au observat de multă vreme că volumul hipocampului scade la persoanele în vârstă - ceea ce explică tulburările de memorie - şi că accelerarea acestui fenomen este unul din simptomele maladiei Alzheimer. Acum cercetătorii pot să explice mecanismul care are loc. Mutaţii genetice asociate cu reducerea volumului hipocampului au fost descoperite datorită unei colaborări internaţionale în care au fost implicaţi şi cercetători francezi, scrie săptămânalul Le Point în ediţia de luni.

Cercetătorii au analizat patrimoniul genetic şi IRM-urile (imagistica prin rezonanţă magnetică) cerebrale a peste 9.000 de persoane cu vârsta cuprinsă între 56 şi 84 de ani. Rezultatele studiului au fost publicate duminică în revista Nature Genetics.

Studiul internaţional a fost coordonat, în Franţa, de Christophe Tzourio, de la Institutul naţional de sănătate şi cercetare medicală din Bordeaux /INSERM/, şi de Philippe Amoye, de la INSERM Lille, în colaborare cu opt grupuri de cercetători europeni şi nord-americani. Cercetătorii au depistat mai întâi 46 de diferenţe în secvenţe de ADN ale participanţilor, asociate cu o reducere a volumului hipocampului.

Rezultatele arată că factori 'încă neidentificaţi' declanşează mutaţii în locuri precise ale genomului care generează reducerea volumului hipocampului.

După ce au scos în evidenţă mutaţiile, oamenii de ştiinţă au vrut să afle ce anume modificau. Ei au descoperit că ele schimbau structura genelor importante care au funcţii multiple implicate, între altele, în moartea celulară, dezvoltarea embrionară, diabet sau chiar migraţia neuronală. 'Acest studiu reprezintă un eveniment major, deoarece confirmă faptul că factorii genetici sunt asociaţi cu o structură cerebrală, hipocampul, implicată în demenţe şi, într-un mod mult mai general, în îmbătrânirea cerebrală', explică Christophe Tzourio. Această nouă abordare, de studiere nu a unei boli, ci a unei anumite regiuni cerebrale, va permite decriptarea mai precisă a mecanismelor maladiei Alzheimer.

Următoarele etape vizează o mai bună înţelegere a modului în care aceste mutaţii genetice se înscriu în schema generală a maladiei Alzheimer. Chiar dacă nu se poate spera în aplicări clinice imediate, aceste descoperiri constituie un pas spre o mai bună înţelegere a acestei boli şi, în general, a îmbătrânirii cerebrale.AGERPRES/(Elena Dumbravă)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Consumul de canabis poate provoca mutaţii genetice şi măreşte riscurile oncologice O echipă de cercetători de la Universitatea Australiei de Vest (UWA) avertizează că structura ADN a unei persoane poate fi alterată prin consumul de canabis, provocând mutaţii ce pot duce la apariţia unor boli grave. Aceste mutaţii pot fi apoi transmise copiilor de-a lungul mai multor generaţii, conform...
Alzheimer: Creierul se micşorează cu până la zece ani înainte de manifestarea bolii (studiu) Unele părţi ale creierului, afectate de boala Alzheimer, ar începe să se micşoreze cu până la zece înainte de punerea diagnosticului. Deşi n-au decât rezultate preliminare, autorii cercetărilor apreciază că descoperirea lor ar permite într-o bună zi, prin recurgerea la imagistică prin rezonanţă magnetică...
Sălaj: Aparat de imagistică prin rezonanţă magnetică, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău Un performant aparatul de imagistica prin rezonanţă magnetică - IRM a fost dat în funcţiune la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, în cadrul unui amplu program de dotare cu aparatură medicală, finanţat de Consiliul Judeţean (CJ) Sălaj.
Diabetul accelerează îmbătrânirea cerebrală (studiu) Persoanele de vârstă medie diagnosticate cu diabet riscă să sufere de probleme cognitive în următorii 20 de ani, comparativ cu persoanele a căror glicemie este în limite normale, conform unui studiu publicat luni citat de AFP.
Cercetători români, implicaţi într-un proiect pentru diagnosticarea maladiei Alzheimer din fazele incipiente Cercetători irlandezi coordonează un proiect internaţional de cercetare, în valoare de 5,4 milioane de euro, pentru diagnosticarea maladiei Alzhemier din fazele incipiente prin nanoscopie, proiect la care participă centre de cercetare din 5 ţări, printre care şi România, conform publicaţiei Irish Times...
Mutaţii genetice responsabile de apariţia unei forme agresive de cancer, colangiocarcinomhepatic, descoperite de specialişti Specialişti români de la Institutul Clinic Fundeni au participat alături de specialişti americani şi singaporezi la un studiu în urma căruia au fost descoperite patru mutaţii genetice responsabile de apariţia unei forme agresive de cancer, colangiocarcinomhepatic, a anunţat luni, într-o conferinţă de...