Cele mai citite
 


Premieră în prelevarea de organe pentru transplant
miercuri, 18 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
O prelevare multiorgan şi multiţesut de la un donator de organe fără activitate cardiacă (categoria IV Maastricht) a avut loc la Centrul de Excelenţă de Transplant Oradea în noaptea de 15 spre 16 aprilie, informează printr-un comunicat de presă Agenţia Naţională de Transplant.
Este primul donator de acest tip din România de la care se recoltează mai multe organe (ficat, rinichi) şi mai multe ţesuturi (cornee, piele), acesta fiind în moarte cerebrală iniţial, dar ulterior încetându-i şi inima să bată, a declarat pentru AGERPRES dr. Victor Zota, coordonator naţional de transplant.
"Procedeul în acest caz este unul foarte complex, dar el este folosit în 30% din cazuri în Belgia, Anglia. Noi l-am utilizat în premieră. Sunt două categorii de donatori de organe, cei aflaţi în moarte cerebrală, adică cei cărora le-a murit creierul, dar le bate inima şi donatori cărora nu le mai bate inima, aflându-se în stop cardiorespirator iresuscitabil", a explicat dr. Zota.
Ficatul a fost transplantat cu succes, la Institutul Clinic Fundeni, de prof. dr. Irinel Popescu, rinichii au fost transplantaţi de asemenea cu succes la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca de prof. dr. Mihai Lucan, pielea a fost dusă în Banca de la Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu" iar corneea la Spitalul Militar, la secţia de oftalmologie, la dr. Mihai Zemba, a precizat medicul.
Această premieră medicală a fost posibilă datorită unor programe de instruire pe linie de transplant precum Proiectul SPER (Specializare pentru Performanţă, Eficacitate şi Răspuns în domeniul transplantului de organe). Extinderea acestui program la nivelul întregii ţări va duce la o creştere a numărului de transplanturi de organe şi ţesuturi cu aproximativ 30%, a mai spus coordonatorul naţional de transplant. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVÃ/ Premiere medicale româneşti în 2012 Anul 2012 a continuat să fie un an al premierelor în medicina românească. Aflat şi în 2012 într-un proces de reorganizare, dar şi de schimbări la nivel înalt ale conducerii ministerului de resort, domeniul sănătăţii româneşti a adus premiere în chirurgia cardiovasculară, în neurochirurgie, în prelevarea...
Ziua Naţională a Transplantului - Istoria transplantului de organe şi ţesuturi în România Începând cu anul 2005, în România se sărbătoreşte, urmând modelul European, Ziua Naţională a Transplantului, la 30 aprilie.
Sibiu: Tânărul decedat în accident de muncă va salva alte vieţi. Ficatul, transplantat la o femeie din Cluj Tânărul de 34 de ani, aflat în moarte cerebrală după ce a fost victima unui accident de muncă, marţi, chiar în prima lui zi la noul job, va reuşi, datorită operaţiilor de prelevare care au avut loc începând de joi noaptea, să salveze mai multe vieţi, acesta fiind unul din rarele cazuri din România în...
Treizeci de ani de la primul transplant în România Bucureşti, 12 feb /Agerpres/ - La împlinirea a 30 de ani de la efectuarea primului transplant renal din România, prof.dr. Mihai Lucan, de la Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj, care a făcut parte din echipa de chirurgi care a realizat intervenţia chirurgicală în premieră, declară că...
Cluj: Ziua Recunoştinţei în Transplant Teatrul Naţional ''Lucian Blaga'' găzduieşte, sâmbătă, ''Ziua Recunoştinţei în Transplant'', eveniment iniţiat de prestigiosul prof. univ. dr. Mihai Lucan, care a efectuat un număr record de transplanturi renale în România, unele în premieră naţională şi mondială.
Attila Czeke: Trei cetăţeni din zece sunt de acord cu prelevarea de organe, pentru transplant Trei cetăţeni din zece sunt de acord cu prelevarea de organe, pentru transplant, a declarat ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, sâmbătă seara, la prima celebrare din România a ''Zilei Recunoştinţei în Transplant'', desfăşurată la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca.