Cele mai citite
 


Campanie de educare şi prevenţie pentru osteoporoză
vineri, 9 octombrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Osteoporoza
 

Începând din această toamnă, în ţara noastră va fi dezvoltat un proiect de anvergură, menit să contribuie la îmbunătăţirea stării de sănătate a românilor printr-o campanie de educare şi prevenţie, cu o durata de cel puţin doi ani, care se referă la osteoporoză.

Programul de educaţie, prevenire şi depistare timpurie a osteoporozei - iniţiat de Medicover România, companie suedeză de servicii medicale private operând în 6 ţări din Europa - sub sloganul ''Învaţă să te preţuieşti'' pleacă de la premisa că o strategie viabilă de prevenţie şi diagnosticare corectă reduce considerabil riscul dezvoltării acestei boli insidioase şi tardiv diagnosticate.

Programul se adresează grupelor de persoane ce prezintă un risc ridicat de a dezvolta osteoporoza: femeile postmenopauză, persoanele cu afecţiuni ce predispun la osteoporoză sau cele care fac tratamente având ca efecte secundare osteoporoza.

Pentru prima dată în România, în cadrul programului vor fi selectate circa 100 de persoane care vor beneficia gratuit de investigaţii complexe, consiliere şi tratament, urmând ca ulterior acesta să fie extins.

Programul va dura un an, timp în care persoanele selectate vor trece prin etapa de evaluare, vor beneficia de consultaţii de specialitate, de şedinţe de educaţie şi de un program de kinetoterapie adecvat stării de sănătate şi caracteristicilor fiecărui pacient.

Programul este susţinut prin Fundaţia Medicover, care sprijină financiar proiecte care au ca tematică afecţiunile oaselor şi muşchilor, acest proiect de educaţie pentru osteoporoză fiind unul dintre cele mai semnificative.

Osteoporoza este o problemă de sănătate de interes public, ea afectând milioane de oameni în întreaga lume. În România situaţia este similară, sute de mii de persoane ajung la vârste mai înaintate să poarte povara consecinţelor osteoporozei nedepistate în timp util.

Deşi gravitatea problemei este cunoscută, consecinţele acesteia au fost studiate şi există şi tratamente eficiente elaborate pentru această maladie. Evitarea atingerii stadiului de boală presupune acţiuni simple şi la îndemână, care să reducă riscul apariţiei sale - cum ar fi mişcarea sau un regim alimentar corect.

Beneficiile activităţii fizice regulate nu sunt suficient cunoscute şi valorizate de omul modern, care a renunţat la mersul pe jos sau alte acţiuni fizice uzuale în favoarea beneficiilor civilizaţiei contemporane, dar în defavoarea sănătăţii sale.

În momentul de faţă, osteoporoza afectează aproximativ 50 de milioane de femei în lume. La fiecare 30 de secunde, o persoană de pe teritoriul UE suferă de o fractură osteoporotică, iar incidenţa acestei boli tinde să se dubleze în următorii 25 de ani.

Statisticile furnizate de Federaţia Internaţională pentru Osteorporoză (IOF) arată, de asemenea, că în jur de 40% dintre femei şi 15% dintre bărbaţii de vârstă medie vor suferi o fractură osteoporotică în cursul vieţii lor.

Osteoporoza este o boală a sistemului osos care se caracterizează prin scăderea masei osoase şi alterarea calităţii oaselor, aceşti factori ducând la scăderea rezistenţei oaselor şi apariţia fracturilor. Osteoporoza nu este o stare normală pentru vârsta a treia. Ea este o boală care apare şi la vârste mai tinere şi poate fi prevenită şi tratată. Boala afectează nu doar femeile, ci şi bărbaţii.

Riscul osteoporozei poate fi depistat din timp pe baza unor factori care cresc riscul apariţiei acestei boli şi cu ajutorul unor investigaţii de specialitate.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Prevenirea osteoporozei Prevenirea permite reducerea cu 50% a riscurilor de fracturi asociate cu osteoporoza. Obiectivul principal consta in prevenirea fracturilor, dar si a durerilor de spate, cauzate de tasarea vertebrelor.
Despre osteoporoză Numele bolii provine din latina si înseamna "os poros". Tesutul osos este un tesut viu, în care are loc permanent atât depunere de os cât si pierdere de os.
Osteoporoza- animatie 3D - limba engleza Ce este si ce determina osteoporoza.
Campanie de informare asupra osteoporozei în farmacii Bucureşti, 27 aprilie /Agerpres/ - Un program de informare şi educare asupra riscurilor osteoporozei se va derula, pentru a treia oară, în perioada 27-29 aprilie, în farmaciile Sensiblu.
Screening gratuit pentru depistarea osteoporozei cu ocazia Zilei Mondiale a Osteoporozei Cu ocazia Zilei Mondiale a Osteoporozei, în cadrul platformei „Împreună pentru viață, sănătate prin cunoaștere”, și în parteneriat cu reţeaua de farmacii Sensiblu, a luat startul, pe 24 septembrie, o campanie gratuită pentru depistarea pacienților cu risc de osteoporoză, prin intermediul determinărilor...
Screening gratuit pentru depistarea osteoporozei cu ocazia Zilei Mondiale a Osteoporozei Cu ocazia Zilei Mondiale a Osteoporozei, în cadrul platformei „Împreună pentru viață, sănătate prin cunoaștere”, și în parteneriat cu reţeaua de farmacii Sensiblu, a luat startul, pe 24 septembrie, o campanie gratuită pentru depistarea pacienților cu risc de osteoporoză, prin intermediul determinărilor...