Cele mai citite
 


Virusul Schmallenberg reprezintă o ameninţare pentru Europa, atrag atenţia oameni de ştiinţă
miercuri, 18 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Noua boală izbucnită anul trecut în rândul animalelor din mai multe ţări din vestul Europei, dăunătoare în special pentru puii animalelor, s-ar putea extinde în zone din vecinătatea ţărilor deja afectate, afirmă oameni de ştiinţă citaţi de Reuters.
Virusul Schmallenberg, care a primit numele oraşului german unde a fost detectat pentru prima dată în luna noiembrie a anului trecut, a infestat oi şi vaci din peste 2.600 de ferme în opt ţări din UE anul trecut, cel mai probabil în intervalul august-octombrie.

Considerat a se fi răspândit sute de kilometri de-a lungul Europei prin intermediul unor musculiţe înţepătoare şi cu ajutor vânturilor calde de sfârşit de vară, virusul a fost confirmat de atunci în Belgia, Olanda, Luxemburg, Franţa, Italia, Spania şi Marea Britanie.

Virusul este periculos în special pentru puii animalelor infestate în timpul primei faze a gestaţiei. Infestarea poate duce la naşterea unor pui morţi şi la malformaţii precum diformităţi ale creierului, coloană vertebrale diformă şi încheieturi blocate.

Impactul asupra creşterii de animale vii în UE a fost limitat şi toate datele de până acum arată că virusul nu reprezintă niciun risc pentru oameni. Totuşi, oameni de ştiinţă şi oficiali spun că apariţia şi răspândirea rapidă a virusului Schmallenberg ar trebuie să fie motive de îngrijorare.

"Este cu siguranţă un avertisment pentru întreaga lume în sensul că, din păcate, pot apărea noi ameninţări", a declarat Alberto Laddomada, fost virolog care conduce în prezent serviciul CE pentru sănătatea animalelor. "Virusul s-a răspândit extrem, extrem de repede în Uniunea Europeană în rândul mai multor milioane de animale. Luând în considerare răspândirea masivă în rândul unei populaţii care este pe deplin vulnerabilă, virusul însuşi a avut un impact limitat", a afirmat el pentru Reuters.

Oameni de ştiinţă spun că Schmallenberg este similar cu un alt virus mai cunoscut - Akabane -, care a cauzat malformaţii la viţei şi alte rumegătoare în Asia şi Australia începând de la mijlocul anilor 70.

La fel ca Akabane, virusul Schmallenberg pare să aibă un impact redus asupra animalelor tinere sau adulte. "Un lucru bun în legătură cu Akabane, din ceea ce ştim, este că dacă aceste animale au fost expuse la boală devin totodată imune. Prin urmare, odată infectate, sunt protejate", a afirmat Ana Afonso, expert privind sănătatea animalelor pentru Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (AESA).

"Experienţa din Australia cu Akabane ne arată că odată infectată, o zonă nu mai suferă de o astfel de boală. Problema apare în vecinătatea zone infectate", a afirmat ea.

Alberto Laddomada a vorbit despre o situaţie similară şi în privinţa virusului Schmallenberg. "Ce observăm acum este maximul de efect negativ al virusului. Este extrem de puţin probibul să vedem din nou boala în acele zone care au fost deja infectate în 2011", a declarat el.

Însă, odată cu revenirea verii şi a musculiţelor înţepătoare în Europa, există riscul ca Schmallenberg să se extindă la animale din zone aflate în jurul precedentelor ţări infectate. "Trebuie să fim bine înţeleşi: în această etapă nu putem face prea mult pentru a preveni răspândirea şi mai mult a bolii", a afirmat el.

Printre ţările din vecinătatea celor unde virusul a fost deja confirmat se numără Austria, Elveţia, Polonia şi Cehia, însă oamenii de ştiinţă spun că este prea devreme pentru a şti cât de departe s-a răspândit Schmallenberg.

Deşi impactul direct asupra crescătorilor europeni de animale a fost până acum limitat, crescătorii de porci s-au confruntat cu puternice costuri indirecte din cauza unei interdicţii aplicate de Rusia asupra importurilor de animale vii din UE, în ciuda faptului că Schmallenberg nu afectează porcii.AGERPRES/(Ionuţ Mareş)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Rusia restricţionează importurile de animale vii din unele ţări europene Serviciul Federal pentru Control Veterinar şi Fitosanitar al Federaţiei Ruse (Rosselhoznadzor) a instituit începând de miercuri restricţii provizorii la importul de animale vii şi de material reproductiv din Germania, Belgia, Franţa şi Olanda, în contextul apariţiei în UE a unei noi epizootii, relatează...
Sănătate pentru ţările sărace:Proiect al organizaţiilor neguvernamentale din opt ţări europene, printre care şi România Organizaţii ale societăţii civile din opt ţări membre ale UE - România, Italia, Polonia, Marea Britanie, Belgia, Spania, Germania şi Olanda - au demarat un proiect finanţat de Uniunea Europeană ce are drept scop să contribuie la asigurarea unei prezenţe durabile şi unui personal medical adecvat la nivel...
(Corespondenţă)Directiva privind tutunul: Miniştrii sănătăţii din 16 state UE cer PE să voteze pentru începerea negocierilor cu Consiliul Bruxelles, 4 oct - Corespondentul AGERPRES, Florin Ştefan, transmite: Miniştrii sănătăţii din 16 state membre ale UE fac apel la eurodeputaţi, printr-o scrisoare comună consultată de AGERPERS, să dea undă verde, printr-un vot în cadrul sesiunii plenare de săptămâna viitoare, începerii negocierilor cu...
Scandalul prezenţei cărnii de cal în Europa, în produse etichetate ca având în compoziţie doar carne de vită (cronologie) 15 ianuarie 2013: Autoritatea naţională din domeniul alimentar din Irlanda anunţă, în urma analizelor ADN efectuate, prezenţa cărnii de cal în anumite produse comercializate în supermarketurile din Irlanda şi Marea Britanie, a căror etichetă indica doar carne de vită. Magazinele în care s-au descoperit...
UE va autoriza miercuri Spania să limiteze intrarea românilor pe piaţa muncii (surse comunitare) Spania ar putea restricţiona din nou intrarea românilor care vin să lucreze. Potrivit unor surse comunitare, Comisia Europeană va autoriza miercuri Spania să reintroducă permisele de muncă pentru cetăţenii români, neîngrădiţi acum după eliminarea lor în 2009. Madridul avea nevoie de avizul comunitar...
Europa împotriva fumatului Europa vrea ca în 2012 să fie interzis fumatul în toate spaţiile publice închise. Comisia Europeană a cerut marţi statelor membre să-şi înăsprească legile pentru a garanta interzicerea totală a fumatului în locurile publice închise din 2012, având în vedere că în prezent doar zece ţări din UE aplică...