Cele mai citite
 


Aproape jumătate dintre româncele fertile nu au beneficiat de o educaţie a reproducerii (sondaj)
joi, 19 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Viata Sexuala
 

Un procent de 49% dintre româncele fertile afirmă că nu au beneficiat de vreo formă de educaţie sexuală sau a reproducerii, relevă un sondaj despre atitudini privind întreruperile sarcinilor nedorite în România, lansat de Institutul pentru Politici Publice (IPP) miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit sondajului, 46% dintre femeile fertile din România nu sunt deloc îngrijorate de posibilitatea de a rămâne însărcinate fără să-şi dorească acest lucru.
56% dintre respondente sunt de acord cu avortul atunci când părinţii nu-şi doresc copilul iar 67% afirmă că ştiu suficient în legătură cu metodele de prevenire a sarcinilor nedorite.
În ceea ce priveşte ultimul control ginecologic, 47% dintre femeile fertile l-au făcut acum mai mult de un an. Întrebate care a fost motivul controlului, 58% au răspuns că au fost la medic pentru un control de rutină iar 22% pentru o problemă medicală.
42% dintre cele chestionate sunt de părere că o femeie ar trebui să-şi înceapă viaţa sexuală la 18 ani iar 30% cred că la 20 de ani. 33% dintre respondente consideră că vârsta la care o femeie este destul de matură pentru a avea copii este de 25 de ani iar 17% au opinat că 20 de ani.
Cu privire la metodele contraceptive, 28% dintre respondente au spus că au folosit în trecut prezervativul iar 18% că îl utilizează în prezent, 26% au apelat în trecut la anticoncepţionale orale iar 12% le folosesc în prezent. 14% dintre femeile fertile au utilizat în trecut metoda calendarului iar 13% recurg la ea în prezent.
Un procent de 52% dintre cele care nu au folosit anticoncepţionale orale afirmă că au auzit despre reacţii adverse pe care acestea le-ar produce.
În opinia a 50% dintre româncele fertile, folosirea unui mijloc contraceptiv nu a avut niciun efect asupra vieţii de cuplu, însă 47% dintre respondente sunt de părere că le-a îmbunătăţit-o. 12% dintre respondente cred în prezent că partenerii lor nu ar fi de acord ca ele să folosească anticoncepţionale orale.
93% dintre femeile fertile din România cred că o sarcină nedorită este responsabilitatea ambilor parteneri în egală măsură iar 84% consideră că statul ar trebui să se implice mai mult în prevenirea sarcinilor nedorite.
Dintre cele chestionate 61% au declarat că nu au făcut întrerupere de sarcină iar 36% au spus contrariul. Printre motivele invocate fiind mărimea familiei - 27%, situaţia financiară - 19%, vârsta nepotrivită - 19%.
Cercetarea "Atitudini şi percepţii privind întreruperile sarcinilor nedorite în România şi responsabilităţile autorităţilor" lansată de IPP este finanţată cu sprijinul Merck Sharp & Dohme România şi s-a desfăşurat în perioada 28 februarie - 10 martie, pe un eşantion reprezentativ pentru populaţia de femei fertile 18 - 49 de ani, având o eroare tolerată de +/ - 3%.
De pe locul al patrulea în clasamentul ţărilor Uniunii Europene în anul 2010, cu o medie între 350 şi 400 de întreruperi de sarcină pe zi, România se confruntă în prezent cu o serioasă problemă constând în numărul îngrijorător al întreruperilor sarcinilor nedorite, acestea stagnând în ultimii ani în a 100.000 - 128.000 pe an, semnalează IPP.
În altă ordine de idei, în conferinţa de presă s-a discutat despre iniţiativa legislativă privind consilierea înainte de avort.
"IPP a criticat proiectul de lege iniţiat de o serie de parlamentari, a criticat faptul că a fost iniţiat fără o dezbatere necesară în segmentele din societate unde va avea impact ulterior şi că a tratat debalansat efectul şi mai puţin cauza. (...) Conţinutul consilierii este traumatizant şi mi-aş permite să spun manipulativ", a declarat Violeta Alexandru, director IPP.
Prof. dr. Radu Vlădăreanu se teme ca iniţiativa legislativă privind consilierea înainte de avort să nu ducă de fapt la o formalitate în care înainte să se realizeze avortul să se ia o hârtie care atestă trecerea pe la un psiholog.
În opinia sa, scăderea numărului de avorturi se va putea face mai bine altfel, şi anume printr-o educaţie contraceptivă şi a reproducerii şi creşterea nivelului de trai.
"Proiectul de lege se referă la modalitatea în care se întrerupe o sarcină, dar cred că de fapt şi de drept nu acolo trebuie să lucrăm, nu asta e problema noastră, problema noastră e să preîntâmpinăm apariţia unei sarcini nedorite şi să implementăm realmente nişte metode de educaţie care să fie eficace în ceea ce priveşte contracepţia", a fost de părere conf. dr. Cătălina Poiană.
Dr. Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, a spus că o consiliere este benefică în orice moment al vieţii unei paciente, dar că este normal ca această consiliere să înceapă la vârsta adolescenţei, nu când aceasta este într-o mare cumpănă. AGERPRES (AS, A - Iulia Petre Carciog)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Studiu: Jumătate dintre românce riscă o sarcină nedorită folosind metode contraceptive cu eficienţă limitată Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală (SECS) a lansat joi campania 'Planifică Neprevăzutul!', care vizează o mai bună informare a publicului în ceea ce priveşte contracepţia de urgenţă.
Comunicat de presă - Societatea de educaţie contraceptivă şi sexuală Specialiştii Planifică Neprevăzutul! Au răspuns la peste 4.000 de întrebări despre sex si contraceptie
IPP: Fondurile alocate de stat pentru contracepţie sunt insuficiente Fondurile alocate de statul român pentru programele de achiziţie de mijloace contraceptive sunt insuficiente şi neadecvat stabilite, relevă studiul naţional "Fenomenul întreruperilor sarcinilor nedorite în România - Radiografie şi soluţii" realizat de Institutul pentru Politici Publice cu ocazia Zilei...
Două din trei adolescente britanice însărcinate avortează Cifrele arată că două treimi din adolescentele britanice însărcinate avortează, iar rata celor care preferă să renunţe la sarcină, în loc s-o păstreze, a crescut cu o cincime în ultimii zece ani, informează Biroul Naţional de Statistică din Marea Britanie, citat de Daily Mail.
Eficienţa educaţiei sexuale în şcolile franceze, pusă sub semnul întrebării Paris, 3 feb /Agerpres/ - Inspectoratul General pentru Probleme Sociale (Igas) din Franţa a trimis marţi un raport ministrului sănătăţii, în care face bilanţul prevenirii în ceea ce priveşte întreruperile voluntare de sarcină (IVS). În pofida unei promovări intense a contracepţiei şi a diferitelor politici...
Sondaj SECS: Rata raporturilor sexuale neprotejate este în creştere printre tinerii de pe întreg globul Bucureşti, 23 sep /Agerpres/ - Conferinţa Mondială de Contracepţie din acest an care se va încheia la 26 septembrie îşi propune să promoveze în lume ca fiecare sarcină să fie o sarcină dorită, a declarat joi, în conferinţă de presă, dr. Borbala Koo, directorul executiv al Societăţii de Educaţie Contraceptivă...