Cele mai citite
 


Avocatul Poporului: Ancheta de la Institutul Cantacuzino finalizată în trei săptămâni
joi, 19 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Avocatul Poporului va finaliza în aproximativ trei săptămâni ancheta de la Institutul Cantacuzino, raportul final urmând a fi trimis la Parlament, iar ulterior primului-ministru Mihai-Răzvan Ungureanu, pentru a lua măsurile care se impun în acest caz.
"În trei săptămâni sperăm să finalizăm ancheta de la Cantacuzino şi să întocmim un raport. Apoi urmează să-l prezentăm Parlamentului şi îl vom sesiza pe primul-ministru pentru a lua măsurile necesare. Noi nu constatăm decât încălcarea dreptului la sănătate", a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu.
Acesta a precizat că aşteaptă şi planul de relansare a Institutului Cantacuzino care a fost cerut de ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, şi care trebuie prezentat până la sfârşitul acestei săptămâni.
"Aşteptăm şi noi planul de relansare şi în funcţie de acesta raportul nostru se va modela corespunzător", a spus Gheorghe Iancu.
Potrivit Avocatului Poporului, în cazul în care nu se va începe producţia de vaccinuri la Cantacuzino, iar ţara noastră ar trebui să le importe, costurile ar fi de trei ori mai mari.
"Costurile sunt cel puţin de trei ori mai mari, în condiţiile în care s-ar putea ca statul respectiv să nu ne dea din diferite motive sau să amâne transferul respectiv de vaccinuri pentru că au şi ele o perioadă de producţie. În momentul în care n-au elemente de prevenire, pericolul se poate declanşa", a precizat Gheorghe Iancu.
Cele mai importante vaccinuri care nu au mai fost produse de mult timp la Institutul Cantacuzino sunt vaccinul stafilococic, vaccinul difteric, cel împotriva tuberculozei sau vaccinurile pentru bolile copilăriei.
"Neexistenţa unor vaccinuri pe piaţă duce la pericolul apariţiei unei epidemii sau pandemii. Acest pericol a crescut din 1990 încoace pentru că aceste vaccinuri nu s-au mai făcut. Condiţiile europene care sunt impuse pentru ca vaccinurile să fie realizate nu au fost îndeplinite. Măcar de la 1 ianuarie 2007 trebuia să le facă", a mai declarat Avocatul Poporului.
Secretarul de stat în ministerul Sănătăţii Vasile Cepoi a afirmat că în prezent nu se pune problema importului de vaccinuri, iar dacă ţara noastră ar trebui să le cumpere de la alţi producători s-ar plăti mai puţin decât dacă ele ar fi achiziţionate de la Cantacuzino.
"Nu suntem în pericolul de a importa vaccinuri. Am mai importat şi altădată. De altfel, şi Institutul Cantacuzino participă la licitaţie cu vaccinurile. Nu este obligatoriu să luăm vaccinuri de la Institutul Cantacuzino. Chiar şi atunci când se produceau vaccinurile la Cantacuzino, am luat şi vaccinuri la preţuri mai mici", a precizat Vasile Cepoi, la finalul dezbaterii organizate de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România şi Colegiul Medicilor din România privind drepturile pacienţilor.
Întrebat în cât timp se vor face din nou vaccinuri la Institutul Cantacuzino, Vasile Cepoi a declarat că trebuie realizate modificări în linia de producţie care să permită obţinerea GMP-ului, adică un standard de calitate a producţiei dat de Agenţia Naţională a Medicamentului.
"Nu pot să vă spun în cât timp se va da drumul producţiei de vaccinuri pentru că înseamnă o serie de modificări în linia de producţie care să permită să obţină GMP-ul", a mai spus Vasile Cepoi. AGERPRES/(A - Andreea Dăscălescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
MS: Ministrul Ritli a cerut noului manager al Institutului Cantacuzino un plan de relansare a instituţiei Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a cerut ca până la sfârşitul săptămânii, noul director al Institutului ''Cantacuzino'', Radu Iordăchel, să prezinte un plan de rentabilizare şi relansare a instituţiei, precizează un comunicat al Ministerului Sănătăţii remis, marţi, AGERPRES.
Ministrul Sănătăţii: Investigaţiile în cazurile copiilor infectaţi cu E-coli continuă; rezultatele prezentate de Cantacuzino, doar un fragment Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a declarat vineri, la Bistriţa, că ancheta în cazul copiilor infectaţi cu bacteria E-coli nu este finalizată şi că rezultatele prezentate de Institutul Cantacuzino reprezintă "o mică fotografie din tot acest proces".
Avocatul Poporului desfăşoară o anchetă privind neproducerea unor vaccinuri de către Institutul Cantacuzino Avocatul Poporului desfăşoară o anchetă proprie referitoare la neproducerea unor vaccinuri de către Institutul Cantacuzino, aspect considerat o încălcare a dreptului fundamental la sănătate, se arată într-un comunicat al Avocatului Poporului.
Bănicioiu, despre Institutul Cantacuzino: Reorganizarea trebuie să se facă după criterii profesionale Reorganizarea Institutului Cantacuzino trebuie să se facă după criterii profesionale, noul manager urmând a fi un profesionist ales prin concurs, a declarat joi ministrul Sănătăţii Nicolae Bănicioiu.
Nicolae Bănicioiu despre Institutul Cantacuzino: Oricine este vinovat va răspunde ministrul sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat joi că oricine este vinovat de situaţia producţiei de vaccin gripal de la Institutul Cantacuzino va răspunde atât în faţa ministerului, cât şi în faţa organelor abilitate.
Nicolăescu: Experţi ai OMS vor veni la Institutul Cantacuzino O echipă de experţi de la OMS va veni în perioada 24-28 februarie în România la Institutul Cantacuzino pentru a sprijini revizuirea proceselor tehnologice, eliminarea neconformităţilor şi prevenirea pe viitor a unor astfel de disfuncţionalităţi în linia de producţie a vaccinului gripal, a anunţat joi...