Cele mai citite
 


Bihor: Recomandări de la DSP Bihor pentru o alimentaţia care facilitează somnul odihnitor
joi, 19 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Somnul
 

Soluţia pentru un somn liniştit este o alimentaţie corespunzătoare în timpul serii, cina uşoară fiind alcătuită mai ales din cereale, produse lactate, cireşe sau peşte bogat în acizi graşi omega-3, afirmă specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bihor.

Potrivit unui comunicat remis miercuri, semnat de directorul executiv al DSP Bihor, dr. Marius Pîrcioagă, perturbările sau dificultăţile odihnei nocturne (tulburările somnului), răspândite la nivel de populaţie, duc la afectarea desfăşurării normale pe parcursul zilei a activităţilor de rutină, printr-o scădere a capacităţii de concentrare şi alocarea unui timp mai îndelungat decât este necesar pentru rezolvarea unor sarcini. Grija persoanei afectate este, în aceste condiţii, să ajungă cât mai repede acasă pentru recuperarea somnului necesar.
Pentru asigurarea unui somn odihnitor pe parcursul nopţii, DSP Bihor recomandă cetăţenilor să aplice câteva măsuri igieno-dietetice, printre care, în primul rând, o cină uşoară deoarece ajută la grăbirea apariţiei senzaţiei de somn, dacă se consumă înainte de culcare cantităţi moderate de carbohidraţi - din cereale integrale, musli - şi produse lactate sau cireşe.
Medicul recomandă, de asemenea, evitarea consumului, în cursul serii, de alimente condimentate şi alcool înainte de culcare. Să se evite mâncărurile grase deoarece se digeră în stomac pe parcursul mai multor ore şi fac dificilă instalarea somnului. Consumul zilnic de acizi graşi omega-3 - ton, somon, sardine - este binevenit, deoarece aceştia joacă un rol important în inducerea senzaţiei de somn.
Nu în cele din urmă, se recomandă reducerea cantităţii de cafea băută în timpul zilei sau al serii. AGERPRES/(AS - Eugenia Paşca)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
OPINIA NUTRIŢIONISTULUI Alimentaţia în perioada examenelor Există o strânsă legătură între randamentul cerebral şi calitatea alimentelor ingerate, în special în perioadele în care organismul este supus unui stres psihic suplimentar, susţin nutriţioniştii.
Diete cu efect antiinflamator Notiunea de dieta cu efecte antiinflamatorii e bazata pe un concept simplu: poarta acest nume acele diete axate pe anumite alimente ce sunt recunoscute pentru abilitatile lor de a diminua inflamatiile. Multe din aceste diete cu efecte antiinflamatorii sunt concentrate in jurul unor alimente precum: cereale...
Alimentaţia sănătoasă – Împărţirea raţiei calorice pe principii alimentare Pe lângă stabilirea necesarului caloric, se impune asigurarea acestuia din anumite principii alimentare, într-o anumită proporţie. Dacă se respectă raportul optim dintre diferitele grupe alimentare, necesarul caloric al organismului va fi asigurat de proteine (12-15%), lipide (28-30%) şi glucide (55-60%)...
OPINIA NUTRIŢIONISTULUI Remedii alimentare pentru insomnie Insomnia reprezintă incapacitatea unei persoane de a adormi sau de a-şi menţine somnul pe o perioadă de câteva ore şi are cauze multiple: prezenţa unei patologii, viaţa stresantă, consumul excesiv de cofeină sau alcool, regimul de viaţă dezordonat, dependenţa de droguri.
ŞTIINŢÃ: Mineralele din corpul omenesc Mineralele sunt substanţe anorganice cu structură simplă (care nu se pot fracţiona), pe care organismul şi le procură din alimentaţie. La fel ca în cazul vitaminelor, mineralele îndeplinesc funcţii esenţiale în corpul omenesc, fără să constituie surse de calorii şi fiind necesare în cantităţi mult mai...
Alimentatia omului sanatos Specialistii ne recomanda sa avem cel putin 3 mese zilnice; dupa unii nutritionisti chiar 4-5 mese zilnice, in care caz alimentele se consuma in cantitati mai reduse la fiecare masa. O alimentatie corecta este una echilibrata, din care nu trebuie sa lipseasca niciuna dintre grupele de alimente.