Cele mai citite
 


Plan pentru îngrijirile paliative
vineri, 9 octombrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
România este pe locul 22 în UE din cele 27 de ţări, în ceea ce priveşte existenţa şi acordarea serviciilor de îngrijiri paliative, este concluzia unui workshop cu tema ''Îngrijirea paliativă pentru pacienţii români - program de strategie şi implementare'', organizat, joi, de Colegiul Medicilor din România, Proiectul medical româno-olandez în îngrijire paliativă (Repacaro), în colaborare cu reprezentanţa din România a Consiliului Europei şi Ambasada Olandei.
Potrivit datelor internaţionale, numărul total de pacienţi care au nevoie de îngrijiri paliative anual este de 73.000, dintre care 46.000 de pacienţi au nevoie de aceste îngrijiri la domiciliu, iar 27.000 de pacienţi - în instituţii de specialitate.

Rezoluţia dr. W. Wodarg, adoptată de Adunarea Generală a Consiliului Europei, în ianuarie 2009, arată că îngrijirea paliativă este o parte integrată a asistenţei medicale şi un model inovator pentru sistemele de sănătate şi pentru politicile sociale.

Colegiul Medicilor din România aprobă această recomandare şi consideră că este momentul să fie analizată situaţia îngrijirilor paliative din România.

''Îngrijirile paliative dovedesc dacă suntem sau nu o societate în care omul este sau nu respectat. Un funcţionar din minister face un calcul cât costă şi la sfârşit se spune 'sunt bani foarte mulţi pntru un rezultat foarte mic şi noi nu ne permitem'. Până acum, nu s-a implicat nicio instituţie medicală cu atribuţii în asistenţa medicală în a acorda măcar puţină atenţie îngrijirilor paliative'', a apreciat prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

El a adăugat că va susţine ca în Contractul Cadru pentru anul viitor să fie introduse îngrijirile medicale la domiciliu.

Acesta a explicat că actualul workshop a avut menirea să sensibilizeze autorităţile pentru dezvoltarea acestui tip de servicii şi introducerea lor în Contractul cadru al CNAS pentru anul viitor, dar şi pentru armonizarea legislaţiei în domeniu.

Potrivit prof. dr. Wim J.A. Van den Heuvel, preşedinte Reparcaro, în România, serviciile de îngrijiri paliative au cunoscut o dezvoltare în ultimii 10 ani, însă totuşi numărul serviciilor nu îndeplineşte cererile pacienţilor care au nevoie de acest tip de îngrijiri.

''Medicii recunosc nevoia pentru îngrijiri paliative în România. În ciuda recomandărilor OMS şi ale Consiliului Europei, expertiza în îngrijiri paliative, servicii adecvate şi informaţii despre îngrijirile paliative este în criză. Nevoia de îngrijiri paliative este încă foarte mare din perspectiva pacienţilor, atât din punct de vedere profesional, cât şi din punct de vedere al drepturilor omului'', a explicat prof. Van den Heuvel.

Acesta a remarcat că în urma expertizei pe care a făcut-o a reieşit că îngrijirile la domiciliu se pot acorda de medicii de familie, existând o nevoie reală.

Referitor la costuri, preşedintele Reparcaro a spus că în Olanda, acestea sunt acoperite prin mai multe modalităţi - asigurări, din domeniul social, suportul familiilor - în opinia sa este însă important să existe o legislaţie unitară.

OMS a definit îngrijirea paliativă în anul 2002 ca ''o metodă de abordare pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor şi familiilor lor pentru a face faţă problemelor asociate bolilor incurabile în fază terminală, prin prevenirea şi uşurarea suferinţei, evaluarea impecabilă şi tratamentul durerii şi altor simptome - psihice, psiho-sociale şi spirituale''.

În cadrul întâlnirii s-a propus un Plan de acţiune pe cinci ani pentru îngrijiri paliative care să facă centre de expertiză regionale, pregătire cu medici pentru îngrijiri la domiciliu.

La workshop a fost prezentă ambasadoarea Olandei la Bucureşti, Maria Wilhelmina Josepha Antonia Van Gool reprezentanţi ai ONG urilor, ai MS, ai CNAS ai Consiliului Europei la Bucureşti.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Rezolutia pentru dezvoltarea ingrijirii paliative la nivel global va fi analizata la cea de a 67-a Adunare Mondiala OMS 19–24 mai 2014, Geneva La intalnirea Bordului Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), din 20-25 ianuarie 2014, a fost acceptata propunerea initiata de statul Panama si sprijinita de Ecuador si SUA, de a introduce ingrijirea paliativa pe agenda Adunarii Mondiale a Sanatatii (WHA), ce va avea loc la Geneva, in 19-24...
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Un bolnav incurabil s-a sinucis la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piteşti Un bărbat în vârstă de 57 de ani, diagnosticat cu o maladie incurabilă, s-a sinucis marţi aruncându-se de la etaj, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piteşti.
Dr. Horaţiu Suciu:România ar avea nevoie de patru centre cardiovasculare pediatrice pentru a face faţă nevoilor Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară de la Institutul pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IBCvT) Târgu Mureş, prof. univ. dr. Horaţiu Suciu, a declarat vineri că România ar avea nevoie de patru centre cardiovasculare pediatrice pentru a-i putea opera pe cei aproximativ 1000 de copii care...
Conferinta Nationala de Ingrijiri Paliative, editia a XV-a, 23-24 octombrie 2014 Asociatia Nationala de Ingrijiri Paliative (ANIP) si Fundatia HOSPICE Casa Sperantei organizeaza in perioada 23-25 octombrie 2014, la Timisoara, Centrul Regional de Afaceri CRAFT, a XV-a Conferinta Nationala de Ingrijiri Paliative: “Protocoale in ingrijiri paliative: de la teorie la practica”.
Yoga îmbunătăţeşte somnul şi calitatea vieţii la cei care supravieţuiesc cancerului Yoga îmbunătăţeşte clar somnul şi calitatea vieţii celor care supravieţuiesc cancerului, arată cel mai vast studiu clinic desfăşurat până acum pentru măsurarea efectelor acestei activităţi asupra pacienţilor. Rezultatele au fost prezentate joi, scrie AFP.