Cele mai citite
 


România, loc fruntaş la numărul celor cu deformări ale coloanei
vineri, 9 octombrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Preşedintele fondator al Societăţii Române de Ortopedie şi Traumatologie Pediatrică - SROTP, prof. dr. Mihai Jianu, a declarat joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că România ocupă un loc fruntaş, dacă nu chiar primul, la numărul de deformări ale coloanei vertebrale, cum sunt şi scoliozele.
'Nu sunt clasamente, dar fiind în societatea de chirurgie spinală ARGOS, cu sediul la Paris, pot să-mi dau seama unde ne situăm, fără statistici exacte. În alte ţări civilizate, de exemplu la Paris, dacă vine un bolnav de 60 de grade, încep anchetele cum de a scăpat medicului de familie şi a venit la 60 de grade şi nu a fost tratat corespunzător pentru a nu trece de 30 de grade şi încep procesele de malpraxis. La noi, nu se ştie de partea asta', a declarat prof.dr. Mihai Jianu.

Acesta a arătat că din acest motiv se doreşte permanentizarea campaniei naţionale pentru depistarea precoce a deviaţiilor la coloana vertebrală, campanie desfăşurată în prima parte a acestui an în centrele Ortoprofil din ţară, întrucât se apreciază că numărul celor cu probleme la colana vertebrală ar ajunge la 300.000.

'În România e greu de apreciat câţi pacienţi au probeleme la coloana vertebrală, dar la nişte estimări destul de aproape de realitate cred că sunt cam 200.000 - 300.000, începând de la vârsta la care apare scolioza - pubertatea de 10, 11, 12 ani, până la adulţi. Sunt foarte multe nediagnosticate, sunt medici care nu au văzut scolioze niciodată, pentru că în satul respectiv nu există, dar în clinica noastră, la 'Grigore Alexandrescu', care adună imensa majoritate a bolnavilor, până în clipa de faţă avem cam 14.000 care sunt luaţi în evidenţă şi trataţi în permaneneţă cu cele 3 procedee care sunt clasice, respectiv kinetoterapia - gimnastica medicală, tratamentul ortopedic, respectiv corsetul, şi la o anumită valoare a angulaţiei coloanei, indicaţia chirurgic ală, care este operaţia. Singurul procedeu prin care se poate stopa este acest corset', a arătat Jianu.

Scopul acestei campanii, în viziunea preşedintelui fondator al SROTP, este realizarea unor stagii de pregătire pentru reţeaua de medici din teritoriu care, de cele mai multe ori, nu cunosc semnele clinice ale particularităţilor scoliozei şi recurg la recomandări învechite, ceea ce face depistarea tardivă şi tratarea mult mai grea a acestor afecţiuni.

Medicul a arătat că deformaţiile la coloana vertebrală apar la pubertate - 90-92%, la sexul feminin, la fete, iar în lipsa unui tratament continuă să se agraveze.

'Suntem într-o epocă în care pare că toate bolile au legătură cu genetica. Campania vizează centre în mai multe judeţe din ţară, având la bază centrele Ortoprofil, să se realizeze traininguri pentru medici, având în vedere că în ţară sunt 3-4-5 medici care cunosc patologia rahidiană. La Iaşi au început să se facă operaţii. Toţi care sunt în reţea nu cunosc patologia rahidiană, se ajunge la recomandări învechite. Acesta este scopul programului. Sunt şi recomandări inadecvate, cum ar fi să nu facă alt tratament decât gimnastica medicală, kinetoterapia, care are valoare pentru că întăreşte musculatura spatelui, păstrează elasticitatea coloanei, dar nu opreşte o scolioza evolutivă, fiind cea care depăşeşte 30 de grade', a subli niat fondatorul SROTP.

Acesta a precizat că în România nu există o specializare de chirurgie spinală şi că toţi cei care o practică au făcut specializare, traininguri sau stadii de pregătire în străinătate.

'Noi nu am avut în programa universitară, în curricula de pregătire modalitatea de a interveni chirurgical într-o scolioză sau într-o altă deformare a coloanei vertebrale. Nu ţine de noi, ci de structura organizatorică a ministerului, unde trebuie să existe nişte oameni care să coordoneze acest program şi să includă în curricula de pregătire aceste lucruri. Demersuri am făcut de cel puţin 10 ani de când operez după procedeele astea care se fac în toată lumea, adică rahisinteză segmentară cu foarte multe şuruburi în vertebre, cu toate riscurile şi cu toate consecinţele. Nu dezinteres există la nivelul Ministerului Sănătăţii, ci lipsă de interes. Dezinteresul este ceva voit, lipsa de interes e ceva care curge din lene', a conchis profesorul Mihai Jianu.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Primul spital privat de ortopedie şi traumatologie din România a fost inaugurat în Capitală Primul spital privat de ortopedie şi traumatologie din România a fost inaugurat miercuri în Bucureşti de MedLife.
Congres Naţional al Societăţii Române de Ortopedie şi Traumatologie Pediatrică, la Târgu Mureş Peste o sută de medici de specialitate din întreaga ţară şi-au anunţat participarea la cel de-al VI-lea Congres Naţional al Societăţii Române de Ortopedie şi Traumatologie Pediatrică, organizat la Târgu Mureş în perioada 7-10 octombrie.
Prima tabără de scolioză din România, organizată la Târgu Mureş Prima Tabără de Scolioză din România se desfăşoară la Târgu Mureş în perioada 7-12 august, cele câteva zile de tratament fiind, în acelaşi timp, o ocazie pentru micii pacienţi de a face prietenii cu persoane care suferă de aceleaşi probleme, precum şi de a-şi împărtăşi experienţele.
Timiş: Operaţii cu GPS, în premieră naţională la Clinica de Ortopedie a Spitalului Judeţean Chirurgii de la Clinica II Ortopedie - Traumatologie a Spitalului Judeţean Timişoara vor opera din această lună, în premieră naţională, folosind GPS-ul, un sistem intern de navigaţie, care-i ajută pe medici să fixeze exact locul şi modul în care trebuie aplicată proteza de şold sau de genunchi.
REPORTAJ/Peste 150.000 de pacienţi şi numeroase tehnici noi în transplantul cardiac, la Institutul de Boli Cardiovasculare Târgu Mureş Institutul de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) din Târgu Mureş a avut, în cei 20 de ani de activitate, peste 150.000 de pacienţi, au fost realizate 55 de transplanturi cardiace şi s-au introdus unele tehnici în premieră în România, graţie unor cercetări începute încă din anii '50...
Comisia pentru Ortopedie Pediatrică din MS, nefuncţională Preşedintele Societăţii Române de Ortopedie şi Traumatologie Pediatrică (SROTP), prof. dr. Dan Goţia, şi fondatorul acestei societăţi, prof. dr. Mihai Jianu, şeful Clinicii de Ortopedie şi Traumatologie Pediatrică 'Grigore Alexandrescu' din Bucureşti, au reclamat, joi, la Târgu Mureş, lipsa de interes...