Cele mai citite
 


Parlamentul European cere o mai bună incluziune a copiilor cu sindromul Down, la iniţiativa unor eurodeputaţi români
joi, 19 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Parlamentul European solicită instituţiilor comunitare şi statelor membre să contribuie la incluziunea socială a copiilor care suferă de sindromul Down, prin intermediul unor campanii de sensibilizare la nivel naţional şi european, precum şi prin elaborarea unei strategii la nivelul UE pentru protejarea drepturilor acestora, la iniţiativa europarlamentarilor români Sabin Cutaş (S&D), Viorica Dăncilă (S&D) şi Norica Nicolai (ALDE).
O declaraţie scrisă privind drepturile copiilor care suferă de sindromul Down, iniţiată de cei trei europarlamentari români, a întrunit miercuri, în plenul PE reunit la Strasbourg, un număr de 386 de semnături, o majoritate suficientă, devenind astfel poziţie oficială a Parlamentului European.
"Sindromul Down reprezintă cea mai frecventă cauză genetică pentru tulburările de învăţare, iar anomaliile congenitale sunt una dintre cauzele principale pentru mortalitatea infantilă şi pentru dizabilitatea pe termen lung. Uniunea Europeană a ratificat deja Convenţia ONU privind drepturile persoanelor cu handicap, prin care sunt convenite standarde universale minime pentru protejarea şi garantarea unei palete de drepturi civile, politice, sociale şi economice. Consider însă că trebuie să avem o strategie la nivel european prin intermediul căreia drepturile copiilor care suferă de sindromul Down să fie garantate", a afirmat eurodeputatul Sabin Cutaş, citat într-un comunicat.
"Am avut ocazia de a cunoaşte copii afectaţi de acest sindrom în cadrul unui centru special din Alexandria, în calitate de senator în Parlamentul României. Am rămas profund impresionat de dificultatea lor de a se integra în societate, precum şi de consecinţele acestei respingeri sociale asupra părinţilor", a adăugat el. "Mesajul pe care îl transmitem astăzi este pe cât de simplu, pe atât de încărcat de semnificaţie: Parlamentul European este solidar cu persoanele care au avut neşansa de a se naşte cu un handicap şi apăra dreptul lor de a fi pe deplin integraţi într-o Uniune a diversităţii", a conchis Sabin Cutaş.
Eurodeputatul Viorica Dăncilă a subliniat la rândul său că "persoanele care suferă de sindromul Down nu beneficiază de măsuri suficiente prin care să le fie asigurate autonomia, standarde pentru o viaţă decentă sau integrarea socială şi profesională". "Le mulţumesc colegilor mei europarlamentari pentru solidaritatea de care au dat dovadă prin susţinerea declaraţiei scrise. Cu ajutorul lor, am reuşit astăzi să transmitem Comisiei, Consiliului, dar şi statelor membre că se poate face mai mult pentru protejarea persoanelor care suferă de un handicap, în spiritul Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene", a adăugat Viorica Dăncilă.
"Am hotărât să iniţiem această declaraţie deoarece persoanele care suferă de sindromul Down sunt de multe ori marginalizate. Se investeşte prea puţin în educarea societăţii, în promovarea toleranţei. De aceea, am cerut instituţiilor europene să contribuie la incluziunea socială a copiilor afectaţi de acest sindrom prin intermediul unor campanii de sensibilizare", a declarat şi europarlamentarul Norica Nicolai.
Declaraţiile scrise sunt un instrument politic de care dispun deputaţii europeni pentru a-şi manifesta convingerile sau susţinerea pentru anumite cauze. În momentul în care o declaraţie scrisă este semnată de majoritatea membrilor Parlamentului European, aceasta devine poziţie oficială a forului legislativ european.AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Trei eurodeputaţi români, semnatarii unei Declaraţii scrise privind copiii care suferă de sindromul Down Trei europarlamentari români au semnat o Declaraţie scrisă a Parlamentului European privind copiii care suferă de sindromul Down, informează joi un comunicat de presă.
(Corespondenţă) Vocea tinerilor cu sindromul Down din 15 ţări membre UE, auzită la Parlamentul European Bruxelles, 20 mar - Trimisul special al AGERPRES, Cătălina Matei, transmite: Ziua Internaţională a sindromului Down - 21 martie - a fost marcată joi la sediul Parlamentului European de la Bruxelles, printr-un flash mob al mai multor tineri cu acest sindrom din 15 ţări membre ale Uniunii Europene, care...
Cluj: Orice tânăr cu sindromul Down are şansa unei vieţi mai bune (interviu) Vicepreşedintele Asociaţiei Down - Centrul Educaţional "Raluca" din cartierul Someşeni al municipiului Cluj-Napoca, Adriana Avram, a acordat un interviu AGERPRES în care vorbeşte despre persoanele cu sindromul Down şi programele de viaţa activă pe care le derulează din 2010, cu un grup format din 12...
Bihor: Centru de zi pentru copii cu sindromul Down, prin finanţare europeană Copiii şi tinerii cu sindromul Down din Oradea vor avea, în martie 2012, un centru de zi nou, modern, adaptat persoanelor cu dizabilităţi, adecvat cerinţelor europene, care va fi realizat printr-un proiect al Primăriei Oradea cu finanţare din Programul Operaţional Regional 2007-2013.
Brăila: Centru pentru educarea şi recuperarea copiilor autişti şi cu sindromul Down Un centru pentru educarea şi recuperarea copiilor autişti şi cu sindromul Down a fost inaugurat în Brăila de Asociaţia 'Art Terapie CES.AU' şi este destinat micuţilor cu vârsta între 3 şi 10 ani.
Dâmboviţa: Centru de zi pentru copii care suferă de autism şi Sindrom Down, inaugurat la Târgovişte Un centru de zi pentru copii care suferă de autism şi Sindrom Down, primul de acest tip din judeţul Dâmboviţa, cu o capacitate de 50 de locuri, a fost inaugurat vineri la Târgovişte.