Cele mai citite
 


Vasile Cepoi: Drepturile pacientului pot fi cuprinse în Legea sănătăţii
joi, 19 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Secretarul de stat în ministerul Sănătăţii Vasile Cepoi a declarat miercuri într-o dezbatere organizată de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) că reglementările privind drepturile pacienţilor pot fi cuprinse în noua Lege a sănătăţii.
"Sigur că Legea drepturilor pacientului poate să fie cuprinsă în Legea sănătăţii. Din actuala Lege a drepturilor pacienţilor lipsesc o serie de drepturi (...). Realizarea acestor drepturi înseamnă de fapt asigurarea calităţii serviciilor medicale. (...) Este o discrepanţă mare între aşteptările pacientului şi posibilităţile sistemului de a oferi servicii medicale: de la condiţiile hoteliere până la rezultatele medicale", a afirmat Vasile Cepoi.
Reprezentanţii COPAC au semnalat autorităţilor faptul că actuala lege privind drepturile pacienţilor este incompletă, iar cei care suferă de boli cronice nu beneficiază de anumite drepturi precum tratamentul personalizat, măsuri preventive sau dreptul de a fi compensat.
Ei speră ca odată introduse în Legea sănătăţii, drepturile pacienţilor să fie aplicate bolnavilor cronic.
"În felul acesta avem speranţa că drepturile noastre vor fi nu numai respectate, dar şi aplicate consecvent", a declarat Gheorghe Tache, preşedintele COPAC.
Legea drepturilor pacienţilor a fost adusă în discuţie miercuri pentru că pe 18 aprilie este marcată Ziua Europeană a Drepturilor Pacienţilor.
Din anul 2002 există Carta Europeană a Drepturilor Pacienţilor, care a fost elaborată de 15 organizaţii europene. Carta cuprinde următoarele drepturi fundamentale: dreptul la măsuri preventive, accesibilitate, informare corectă, consimţământul informat, alegere liberă, respectul intimităţii şi confidenţialitate, respect pentru timpul pacientului, respectarea standardelor de calitate, siguranţă, inovaţie, evitarea suferinţei şi durerii care nu sunt justificate, tratamentul personalizat, dreptul de a manifesta nemulţumirea, dreptul de a fi compensat.
În România, Legea drepturilor pacientului a fost elaborată în anul 2003. AGERPRES/(A- Andreea Dăscălescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
CMR şi COPAC au demarat campania naţională de informare 'Săptămâna pacienţilor' Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) şi Colegiul Medicilor din România au demarat, luni, campania naţională de informare ''Săptămâna pacienţilor'', realizată sub înaltul patronaj al Guvernului.
COPAC şi CMR au lansat a doua ediţie a evenimentului "Săptămâna pacienţilor" Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România în parteneriat cu Colegiul medicilor din România lansează miercuri cea de-a II-a ediţie a "Săptămânii pacienţilor", care îşi propune să aducă în spaţiul public problemele pacienţilor, să creeze un dialog constant şi constructiv între...
CMR şi COPAC au lansat broşura 'Drepturile pacienţilor' şi site-ul www.pacienti.ro Colegiul Mediciilor din România şi Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) au lansat joi, în cadrul campaniei 'Ignoranţa afectează grav sănătatea', broşura 'Drepturile pacienţilor' şi site-ul www.pacienti.ro.
Braşov: Liderul COPAC - Drepturile pacienţilor sunt încălcate flagrant în România Drepturile pacienţilor din România sunt încălcate flagrant iar tratamentele bolnavilor cronic sunt întrerupte în mod repetat din diverse motive, a declarat duminică, la Poiana Braşov, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC), Cezar Irimia.
Drepturile pacienţilor, în dezbatere Drepturile pacienţilor români au fost dezbătute cu prilejul marcării Zilei Europene a Drepturilor Pacienţilor la sfârşitul acestei săptămâni la Braşov.
Pacienţii cu boli cronice cer măsuri pentru accesul la moleculele noi de pe lista de compensate Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) a solicitat, miercuri, Ministerului Sănătăţii să ia măsuri urgente pentru a permite accesul bolnavilor la tratamentele nou intrate pe listele de molecule compensate şi gratuite.