Cele mai citite
 


Aproximativ 800.000 de persoane suferă de diabet, în România, circa 200.000 fiind în tratament cu insulină
vineri, 20 aprilie 2012   ::   1 Comentarii :: :: Stiri
 
Aproximativ 800.000 de persoane suferă de diabet, în România, dintre care circa 200.000 sunt pacienţi aflaţi în tratament cu insulină, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, conf. dr. Gabriela Roman, preşedintele Societăţii pentru Studiul Obezităţii şi vicepreşedintele Societăţii de Diabet şi Boli de Nutriţie.
Potrivit acesteia, terapia cu insulină este considerată cea mai complexă formă de tratament din patologia umană. Ea presupune o participare interactivă medic-asistent-educator-pacient şi familia acestuia.
Ea susţine că diabetul zaharat este extrem de frecvent, iar această patologie necesită specialişti.
Gabriela Roman s-a referit la iniţiativa Sanofi privind lansarea Facultăţii de Excelenţă în Insulino-Terapie (FITS), un program complex de cursuri de educaţie şi perfecţionare adresat atât personalului medical, cât şi pacienţilor cu diabet.
Obiectivele principale ale programului sunt actualizarea cunoştinţelor teoretice în domeniul insulino-terapiei, optimizarea implementării ghidurilor şi recomandărilor în practica medicală, instruirea actualizată a educatorilor în diabet, precum şi a creşterii nivelului de educaţie a pacienţilor, inclusiv pentru automonitorizare şi control al diabetului.
"Persoanele cu diabet zaharat tip I se tratează întotdeauna cu insulină, iar cele cu diabet zaharat tip 2 beneficiază într-un procentaj de 20-30% de acelaşi tratament. Insulino-terapia este cea mai complexă formă de tratament din medicină. O bună insulino-terapie presupune o echipă foarte bine pregătită, care are în centrul ei chiar persoane cu diabet zaharat. Din echipă mai fac parte medicul specialist, care este coordonatorul tuturor acţiunilor, asistentele medicale educatoare, psihologul, precum şi familia persoanei tratate. Realitatea ne arată că, din cauza complexităţii sale, insulino-terapia nu se face întotdeauna în mod corespunzător. Pentru a optimiza această complexă formă de tratament din diabet, Compania Sanofi a iniţiat FITS. Suntem convinşi că ea va contribui în mod decisiv la calitatea existenţei diabetologice din România", a explicat prof. dr. Nicolae Hâncu, preşedinte onorific al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.
Primul proiect care urmează să se desfăşoare sub egida FITS este "Junior Club".
Conf. dr. Gabriela Roman a menţionat că evenimentul se adresează tinerilor medici specialişti aflaţi la început de drum şi medicilor rezidenţi din anii terminali.
Pe parcursul a două zile - 21-22 aprilie - aceştia vor beneficia de cursuri medicale aprofundate şi de aplicaţii pe studii de caz, referitoare la insulino-terapie, a adăugat medicul.
Prof. dr. Nicolae Hâncu a arătat că foarte multe persoane au diabet şi nu ştiu acest lucru. De aceea este necesar ca acestea să-şi facă anual analizele şi a recomandat în special analiza hemoglobina glicată, care poate confirma diagnosticul indiferent dacă cel care doreşte să o facă a mâncat sau nu.
''Glicemia este destul de infidelă, dar oricum aceasta nu trebuie să depăşească pe mâncate 200'', a arătat prof. Hâncu.
Cei care au peste 126 glicemia pe nemâncate se află într-un stadiu de prediabet şi trebuie să fie foarte atenţi şi să-şi instituie un regim de viaţă adecvat.
Există persoane aflate la risc cum sunt cele cu hipertensiune, cu trigliceride crescute care sunt obeze şi care trăiesc într-un mediu stresant sau consumă alcool, dulciuri. Aceste persoane trebuie să-şi modifice stilul de viaţă.
''La persoanele obeze o scădere cu 7% a greutăţii reduce riscul de a dezvolta diabet. Este recomandat să se facă 30 de minute de mişcare pe zi'', a spus prof. dr. Hâncu, acesta menţionând că activitatea fizică poate reduce cu până la 50% riscul de diabet zaharat de tip 2.
De asemenea, prof. Hâncu a arătat că schema de terapie trebuie analizată şi după cinci, şase ani se introduce pentru unele cazuri insulina chiar la persoanele cu diabet zaharat de tip 2.
Specialistul a reliefat şi faptul că factorul economic este o serioasă barieră pentru insulino-terapie.
La rândul său, prof. dr. Cornelia Bala, preşedintele Asociaţiei Române de Educaţie în Diabet, a accentuat asupra necesităţii educaţiei terapeutice în favoarea pacientului.
Ea a spus că este necesară o educaţie structurată care începe cu explicaţia a ceea ce înseamnă diabetul, cum se poate preveni, cum se utilizează dispozitivele de administrare a insulinei pentru a asigura o bună calitate a vieţii.
Dr. Cornelia Bala s-a referit şi la faptul că educaţia terapeutică nu este susţinută financiar în ţara noastră aşa cum se întâmplă în alte state.
O problemă des întâlnită la majoritatea pacienţilor este reticenţa de a trece la tratamentul bazat pe insulină. Însă prin amânarea insulino-terapiei pacientul se expune riscului de a dezvolta complicaţii grave, susţine medicul.
Un alt obiectiv al FITS este să-i ajute pe pacienţi să înţeleagă oportunitatea insulino-terapiei în prevenirea complicaţiilor diabetului, mai ales atunci când tratamentele medicamentoase disponibile nu le mai asigură un control glicemic adecvat.
"Prin lansarea FITS dorim să intensificăm eforturile depuse până în acest moment. Dorim să putem face saltul de la tratamentul diabetului la îngrijirea diabetului, iar proiectul să fie unul pe termen lung cu beneficii în îmbunătăţirea stării de sănătate a persoanelor suferinde de diabet din România", a declarat dr. Ovidiu Saltas-Dabija, director medical Sanofi. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
de Vali
Este dureros cand nu poti consuma tipul de paine necesar pentru ca nu se gaseste la tot pasul motiv pentru care in Arad am introdus painea pentru diabetici - paine dedicat celor predispusi catre diabet si diabeticilor , calitatile nutritionale ale painii sunt recunoscute de nutritionistii din cadrul Ministerului Sanatatii , la cerere vom introduce si in alte orase , invitam consumatorii si firmele de panificatie interesate sa ne contacteze la adressa : contact.painediabetici@gmail.com , http://painediabetici.6te.net/beneficiile_painii_pentru_diabetici.html

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Diabetul zaharat - problemă de sănătate publică prioritară! Diabetul zaharat înregistrează o creştere epidemică a numărului de cazuri în România. Cum afecţiunea are implicaţii serioase din perspectiva suferinței persoanelor afectate asupra sistemului sanitar şi financiar, atât prin costurile aferente îngrijirii medicale, cât şi prin resursele necesare...
Numărul cazurilor de diabetul zaharat de tip 2 în creştere Educaţia continuă a pacienţilor cu diabet zaharat reprezintă singura soluţie pentru a asigura succesul terapiei şi controlul evoluţiei acestei afecţiuni pe termen lung, au evidenţiat specialiştii diabetologi cu prilejul Congresului Naţional de Diabet de la Sibiu.
MSD lansează JANUMET® pe piaţa din România, pentru pacienţii cu diabet zaharat tip 2 al căror control glicemic nu este adecvat Produsul poate fi utilizat alături de o dietă echilibrată și de exerciții fizice regulate Compania Merck Sharpe and Dohme, cunoscută ca Merck în Statele Unite şi Canada şi ca MSD în restul lumii, lansează JANUMET® în România, un produs inovator în tratarea diabetului zaharat tip 2. JANUMET® este o combinatie fixă între două substanțe: metformin și sitagliptin și poate fi utilizat, alături...
Pacienţii români cu diabet vor avea acces la un tip de insulină de ultimă generaţie, compensat 100% Pacienţii cu diabet vor avea acces la un nou tip de insulină de ultimă generaţie, România făcând astfel parte din primul val de ţări europene care introduc un astfel de tratament.
Un număr de 40 de bărbaţi vor participa la un studiu privind impactul chirurgiei metabolice asupra remisiei diabetului zaharat Un număr de 40 de bărbaţi cu obezitate, care au dezvoltat şi diabet zaharat de tip 2, vor participa la un studiu clinic privind impactul chirurgiei metabolice asupra remisiei diabetului zaharat de tip 2, studiu care a fost lansat miercuri la Spitalul Ponderas.
Comunicat de presă - Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Diabetul zaharat poate fi considerat o adevărată problemă de sănătate publică în România, în condiţiile în care Federaţia Internaţională de Diabet estimează că aproximativ 1,5 milioane de români au diabet. Medicii români consideră însă că afecţiunea este subdiagnosticată.