Cele mai citite
 


Cluj: Ministrul Ladislau Ritli crede că medicina şcolară ar trebui să devină un profil distinct de pediatrie
vineri, 20 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, consideră că medicina şcolară ar trebui să devină un profil distinct de pediatrie, iar pentru buna ei practică este nevoie de o supraspecializare a cadrelor sanitare, medicii de familie neavând, în prezent, cunoştinţele suplimentare necesare acestui domeniu.
"Este depus la Parlament, pentru dezbatere, un proiect legislativ referitor la acest domeniu şi punctul de vedere al medicilor şcolari este important. Legislaţia în domeniu este veche, trebuie actualizată şi profilată pe sistemul medicinii ocupaţionale. Dacă eşti medic de familie, nu este sigur că poţi să faci foarte bine medicină şcolară. Este nevoie de cunoştinţe în plus. Reţeaua de medicină şcolară trebuie să fie dezvoltată. În prezent, avem, teoretic, 2.500 de elevi la un medic şcolar, dar în realitate sunt mult mai mulţi. Sunt situaţii în care un medic are în responsabilitate mai multe unităţi de învăţământ, pentru că nu fiecare şcoală are medicului ei. Este şi problema că nu sunt nici medici, nici asistenţi care să dorească să practice acest profil medical. Mesajul meu este să încercăm să formăm profilul acestei specializări şi să concretizăm aceste demersuri", a declarat, joi, jurnaliştilor, la Cluj-Napoca, ministrul Sănătăţii.
El a subliniat că în mediul rural nu se practică medicina şcolară.
"Eu nu cunosc nicio comună în care să fie medic şcolar. Medicii de familie desfăşoară activităţi profilactice în mod special, dar ei nu sunt pregătiţi pentru medicina şcolară", a spus Ladislau Ritli.
Prezent la Congresul Naţional de Medicină Şcolară şi Universitară, care se desfăşoară, joi şi vineri, la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca, în organizarea Societăţii Medicilor din Colectivităţile de Copii şi Tineri, ministrul Ladislau Ritli a evidenţiat, în discursul rostit în deschiderea lucrărilor, importanţă prevenţiei îmbolnăvirilor în rândul elevilor, precum şi rolul major al educaţiei sanitare.
Din punctul său de vedere, copilul lucrează mult mai mult decât un adult. După orele de clasă, un elev învaţă, merge la ora de pian, apoi la cea de limbi străine, efortul său este susţinut, iar pentru menţinerea sănătăţii sale este nevoie de o conduită responsabilă din partea familiei, a şcolii şi a cadrelor sanitare.
La congresul de la Cluj-Napoca participa 150 de medici din 27 de judeţe ale ţării. În cadrul reuniunii au loc dezbateri referitoare la patologia copilului şi a adolescentului, rolul educaţiei fizice şi al deprinderilor nutriţionale corecte în formarea unui stil de viaţă sănătos, precum şi despre locul medicinei şcolare în sistemul actual de sănătate. AGERPRES/(A-Carmen Fărcaşiu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: Congresul Naţional de Medicină Şcolară şi Universitară, dedicat îmbunătăţirii asistenţei medicale din unităţile de învăţământ Medici din întreaga ţara vor discuta, la Congresul Naţional de Medicină Şcolară şi Universitară, care se va desfăşura, joi şi vineri, de Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca, despre patologia copilului şi a adolescentului, rolul educaţiei fizice şi al deprinderilor...
Ladislau Ritli: Medicina de familie este o forţă importantă în sistem Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a subliniat vinei, în cadrul Conferinţei de pediatrie pentru medicii de familie, că medicina de familie este cea mai importantă forţă din sistem nu numai numeric, existând peste 11.000 de medici de familie, dar şi din punct de vedere al asigurării asistenţei medicale...
Cluj: Ministrul Sănătăţii a discutat cu primarul Radu Moisin despre investiţiile de la Spitalul Clinic Municipal Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a discutat, joi, la sediul Primăriei din Cluj-Napoca, în cadrul unei întrevederi cu primarul interimar Radu Moisin, viceprimarul Attila Laszlo şi directorul Spitalului Clinic Municipal, Nicolae Constantea, aspecte legate de investiţiile cu fonduri comunitare care...
Ministrul Ladislau Ritli spune că proiectul Legii Sănătăţii va fi supus spre dezbatere publică în această lună Proiectul de Lege a Sănătăţii va fi supus dezbaterii publice în această lună, iar cele mai importante modificări pe care le aduce actul normativ se referă la modul de finanţare a sistemului sanitar şi la organizarea spitalelor, a anunţat joi ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, la Cluj-Napoca.
Cluj:Ministrul Ladislau Ritli: Fenomenul migraţiei medicilor din România este social Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, consideră că fenomenul migraţiei medicilor din România "nu este neapărat al sistemului sanitar, ci este unul social".
Ladislau Ritli: În facultate se alocă puţine ore pentru pediatrie Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a declarat joi seara, în deschiderea Congresului de pediatrie, că în acest domeniu sunt câteva probleme care trebuie rezolvate, cum ar fi pregătirea medicilor pediatri, amintind în acest context faptul că în facultate se alocă puţine ore strict pentru pediatrie, pregătirea...