Cele mai citite
 


Directorul DSP Cluj: Este nevoie de performanţă în medicina şcolară
vineri, 20 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj, Dorina Duma, apreciază că este nevoie de performanţă în medicina şcolară, de o asistenţă medicală de specialitate cu înaltă pregătire, dar şi de un plan naţional pentru promovarea sănătăţii, profilaxia şi monitorizarea bolilor copiilor.
Prezentă la Congresul Naţional de Medicină Şcolară şi Universitară, care se desfăşoară, joi şi vineri, la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu", în organizarea Societăţii Medicilor din Colectivităţile de Copii şi Tineri, Dorina Duma a susţinut, în cadrul reuniunii, comunicarea cu tema "Rolul medicinei şcolare în educaţia pentru sănătate", în care a propus adoptarea unui plan naţional pentru promovarea sănătăţii, profilaxia şi monitorizarea bolilor copiilor, evidenţiind, totodată, necesitatea desemnării unor responsabili pentru o reală colaborare intersectorială.
Printre specialiştii care au susţinut comunicări la congres s-au numărat conf. univ. dr. Aurelia Cordeanu şi dr. Oana Adina Popa de la Institutul Naţional de Sănătate Publică din Bucureşti - "Factori de risc în apariţia diabetului zaharat insulinodependent la copil", prof. univ. dr. Mircea Nanulescu de la UMF din Cluj-Napoca -"Educaţia copilului pentru un stil de viaţă sănătos", medicii Ileana Maria Mireşteanu, Sorina Irimie, Cosmina Samoilă, Ioana Beldean Galea Anamaria Decanovici de la Imstitutul de Sănătate Publică din Cluj-Napoca - "Comportamentul alimentar în perioada 2006-2011 la elevii din România" şi "Aspecte ale activităţii fizice ale elevilor din România în anul 2011". Alte teme ştiinţifice prezentate la reunine s-au referit la anemia la copii, nutriţie, artrita la preşcolari şi şcolari, prevenţia oncologică în cabinetul medical şcolar, cunoştinţele mamelor despre vaccinări, intoxicaţiile acute la copii, precum şi la sănătatea buco-dentară.
Vineri, în cea de-a doua zi a manifestării, discuţiile şi comunicările vor fi axate pe tulburările de vedere la elevi în relaţia cu iluminatul natural şi artificial în sala de clasă, participarea şcolarilor şi studenţilor la activităţile de educaţie fizică şi sport în funcţie de starea lor de sănătate, obezitatea copilului şi a adolescentului şi factorii de risc, deprinderile nutriţionale corecte la vârstele preşcolară şi şcolară, programele naţionale de sănătate cu aplicaţii în medicina şcolară, organizarea reţelei de medicină şcolară la nivel naţional. Participanţii la reuniune vor discuta, de asemenea, despre consecinţele descentralizării asupra activităţii din cabinetele medicale.
Coordonatorul echipei de organizare a congresului, dr. Daniela Rajka, a declarat, pentru AGERPRES, că manifestarea de la Cluj-Napoca evidenţiază că "în România există o reţea de medicină şcolară care funcţionează, deşi cu multiple probleme, dar personalul medical, părinţii şi profesorii au convingerea că se pot face foarte multe lucruri în unităţile de învăţământ pentru sănătatea copiilor, adolescenţilor şi studenţilor". AGERPRES/(A - Carmen Fărcaşiu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
UMF Cluj organizează admitere pentru facultăţile de Medicină, Medicină Dentară şi Farmacie Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" începe luni înscrierile pentru admitere, care va avea loc în data de 25 iulie 2016, pentru trei programe de studiu.
Cluj: Congresul Naţional de Medicină Şcolară şi Universitară, dedicat îmbunătăţirii asistenţei medicale din unităţile de învăţământ Medici din întreaga ţara vor discuta, la Congresul Naţional de Medicină Şcolară şi Universitară, care se va desfăşura, joi şi vineri, de Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca, despre patologia copilului şi a adolescentului, rolul educaţiei fizice şi al deprinderilor...
Cluj: 760 de locuri la examenul de admitere la Universitatea de de Medicină şi Farmacie Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca scoate la concurs, pentru sesiunea din luna iulie, 560 de locuri bugetate pentru toate specializările şi 200 de locuri cu taxă.
Cluj: Sesiune de comunicări dedicată prevenirii obezităţii şi bolilor asociate Cauzele obezităţii, bolile asociate şi prevenirea acestei afecţiuni cronice sunt prezentate, sâmbătă, la o sesiune de comunicări organizată de Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" şi Asociaţia Română pentru Studiul Obezităţii...
Cluj: Conferinţa Naţională de medicină aplicată la educaţie fizică şi sport Cadre didactice şi medici din întreaga ţară participă, sâmbătă şi duminică, la Conferinţa Naţională de medicină aplicată la educaţie fizică şi sport, care se desfăşoară la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca.
Cluj: Mai mulţi candidaţi decât în 2011 la examenul de admitere la UMF 'Iuliu Haţieganu' La examenul de admitere din sesiunea desfăşurată în luna iulie, la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca, s-au prezentat cu 200 de candidaţi mai mult comparativ cu anul 2011, situaţie ce relevă interesul în continuare crescut faţă de studiile medicale superioare...