Cele mai citite
 


Letonia: Pacienţii riscă închisoarea pentru şpaga dată medicilor
vineri, 20 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Pacienţii ar putea să fie traşi la răspundere penală în Letonia pentru şpaga dată medicilor şi altor angajaţi din sistemul de ocrotire a sănătăţii. Ministrul justiţiei Gaidis Berzinš a trimis deja Comisiei juridice a parlamentului de la Riga un pachet cu amendamente la Codul Penal, relatează publicaţia locală Diena, preluată de portalul Lenta.ru.
Amendamentele au fost iniţiate de Biroul pentru combaterea corupţiei din Letonia, care la rândul său se referă la recomandări ale Grupului interstatal anticorupţie din cadrul Consiliului Europei.

Modificările propuse prevăd că pacientul va fi exonerat de răspunderea penală numai dacă, după ce va fi oferit 'recompensa' medicului, va sesiza organele de justiţie.

Conform Art.323 al Codului Penal al Letoniei, pentru mituirea unui funcţionar public, o persoană este pasibilă la şase ani de închisoare. Nu este încă foarte clar dacă această prevedere legală va fi aplicată şi în cazul şpăgii date medicilor.

În conformitate cu legislaţia letonă, din 2009, sunt sancţionate cadrele medicale pentru primirea de şpagă, sub formă de bani sau cadouri, în cazul în care acest lucru este dovedit în instanţă. Până atunci, medicii erau pedepsiţi doar pentru extorcare de mită.

Potrivit sondajelor de opinie, circa 33 la sută dintre letoni preferă să ofere bani 'în plic' cadrelor medicale de la ei din ţară pentru a-şi asigura un 'tratament mai bun'.AGERPRES/(Lilia Traci)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Botoşani: Medicul care a luat şpagă de la zeci de pacienţi a dat în judecată Casa de Pensii Fostul şef al Comisiei de evaluare şi expertiză medicală din cadrul Casei Judeţene de Pensii Botoşani, medicul Liliana Teodoriu, care este judecată pentru luare de mită de la peste 40 de pacienţi, a dat în judecată CJP.
Iaşi: Sancţionate cu 10% din salariu pentru că au cerut mită pentru o angajare şi o pensionare Două angajate ale Spitalului Clinic de Boli Infecţioase "Sf. Parascheva" din Iaşi s-au ales cu salariile diminuate cu 10 la sută timp de trei luni, după ce au cerut şpagă pentru o presupusă angajare şi, respectiv, rezolvarea unui caz de pensionare fictivă.
Botoşani: A început procesul medicului acuzat că a luat şpagă de la 49 de pacienţi Tribunalul Botoşani a început, marţi, judecarea fostului şef al Comisiei de evaluare şi expertiză medicală de la Casa Judeţeană de Pensii Botoşani, Liliana Teodoriu, acuzat de luare de mită în formă continuată.
Galaţi: Reprezentanţii DGA i-au informat pe medicii de la SJU despre cadrul legal privind primirea de recompense Reprezentanţii Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) Galaţi s-au întâlnit, luni, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Sf Apostol Andrei din localitate, cu cadrele medicale cărora le-au comunicat noile prevederi legale cu privire la exercitarea profesiunii de medic.
Unul din trei greci dă mită când merge la spital (studiu) Unul dintre trei greci dă mită când merge la spital pentru tratament, a declarat sâmbătă şeful autorităţii anticorupţie din Grecia citat de DPA.
Sondaj CCSB: Peste 50% dintre tineri au dat bani sau atenţii la medic Un procent de 54% dintre tineri a dat bani, o atenţie sau cadou pentru a-şi rezolva o problemă la medic, potrivit unui sondaj realizat de Compania de Cercetare şi Branding (CCSB) la comanda Asociaţiei Pro Democraţia şi dat publicităţii vineri, într-o conferinţă de presă.