Cele mai citite
 


O echipă internaţională de experţi atrage atenţia asupra aportului ridicat de sare în produsele fast food
vineri, 20 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Cantitatea de sare utilizată în prepararea felurilor de mâncare diferă în aceleaşi lanţuri fast food de la o ţară la alta, concluzionează o echipă internaţională de cercetători din Australia, Canada, Franţa, Noua Zeelandă, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii, care au analizat conţinutul de sare în 2124 de unităţi la şapte categorii de produse în şase reţele specializate, potrivit Canadian Medical Association Journal.
Au fost examinate cele mai mari companii din acest domeniu: Burger King, Domino's Pizza, Kentucky Fried Chicken, McDonald's, Pizza Hut şi Subway. Conţinutul de sare a fost măsurat la hamburgeri, carne de pui, pizza, salate, sandwich-uri şi cartofi prăjiţi franţuzeşti.

Un nivel ridicat de sare în alimente duce la hipertensiune arterială şi alte afecţiuni cu deznodământ letal, explică coautorul studiului Norman Campbell, profesor de medicină la Universitatea Calgary din Canada. Estimările arată că reducerea aportului de sare determină o reducere semnificativă a numărului de decese, mai adaugă el.

Mai multe state, între care Marea Britanie, Finlanda, Irlanda, Japonia, s-au angajat în efortul de reducere a aportului de sare în domeniul alimentaţiei publice. Eforturi mai recente s-au încununat cu etichetarea conţinutului de sare pe anumite tipuri de produse alimentare.

Cu toate acestea, industria alimentară invocă probleme tehnice de prelucrare a produselor alimentare ca una din principalele bariere în privinţa reducerii conţinutului de sare.

În urma studiului amintit s-a constatat că nivelurile de sare din alimente similare variază foarte mult de la o ţară la alta, astfel în restaurante din Canada şi SUA nivelul de sare examinat s-a dovedit cu mult mai ridicat decât în reţele similare din Marea Britanie şi Franţa. Bunăoară, în Canada, specialitatea Chicken McNuggets de la McDonald's conţinea de doua ori şi jumătate cantitatea de sodiu - 600 mg de sodiu (1,5 g sare) la 100 g porţie - comparativ cu 240 mg de sodiu (0,6 g sare) per 100 g porţie în Marea Britanie.

'Aceste niveluri ridicate relevă eşecul abordării actualelor guverne, care au lăsat reducerea cantităţii de sare la latitudinea industriei' alimentare, a apreciat Norman Campbell, subliniind că statul ar trebui să se implice într-o manieră mai eficientă în reglementarea acestei probleme printr-un program coordonat, cu termen limită şi sancţiuni.AGERPRES/(Lilia Traci)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Experţi în dietetică din Europa, SUA şi Australia, la prima conferinţă de profil organizată la Târgu Mureş Preşedinţii Federaţiilor Asociaţiilor de Dietetică din Europa, Statele Unite ale Americii, Australia şi Canada vor fi prezenţi, în perioada 25-29 iunie, la conferinţa 'Rolul dieteticianului în promovarea sănătăţii şi în sistemul de sănătate românesc', care va fi organizată în premieră la Târgu Mureş...
Alimentaţia în SUA rămâne prea sărată (studiu) Alimentele procesate industrial şi vândute în lanţurile fast food din SUA au rămas în continuare foarte sărate, în pofida apelurilor lansate de medici privind scăderea nivelului de sare al cărei consum excesiv provoacă peste 150.000 de decese pe an, conform unui studiu publicat luni, informează AFP.
Nitriţii şi nitraţii, posibil 'panaceu' împotriva afecţiunilor sistemului vascular (experţi) Cercetători din cel puţin două ţări - SUA şi Marea Britanie - au anunţat derularea unor experimente în încercarea de a stabili cât de utilă ar putea fi inhalarea sărurilor de azot în tratamentul unor boli grave, iar aşteptările lor în acest sens sunt foarte mari, transmite portalul specializat în probleme...
Tensiunea arterială în timpul anotimpului cald Există persoane care suferã în mod constant de dereglări ale tensiunii arteriale şi persoane care sunt afectate ocazional (tensiune arterialã oscilatorie). Indiferent de situaţie, vara este un anotimp în care această afecţiune este mai des întâlnită decât în restul anului. Aceasta şi pentru că temperaturile...
Starea de sănătate a americanilor este mediocră, potrivit unui nou studiu Statele Unite ale Americii /SUA/ au rămas în urma altor ţări dezvoltate la capitolul sănătate, în pofida progreselor obţinute în ultimele două decenii, relevă un studiu citat miercuri de agenţia Reuters.
Sarea ascunsă din medicamente Pe lângă evitarea alimentelor care conţin sare, oamenii ar trebui să fie prevăzători şi în privinţa unor medicamente care conţin sodiu. Un studiu realizat de o echipă de cercetători britanici arată că unele tipuri de medicamente, mai ales cele solubile sau efervescente, au un conţinut ridicat de sodiu...