Cele mai citite
 


Suedezii trăiesc mult şi bine (studiu Inserm)
vineri, 20 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Un studiu arată că suedezii au o speranţă de viaţă mai mare şi o sănătate mai bună decât ceilalţi europeni. Bărbaţii au cea mai mare speranţă de viaţă de pe continent - 79,6 ani în 2010 -, Suedia fiind ţara în care se trăieşte cel mai mult într-o stare satisfăcătoare de sănătate, potrivit statisticilor publicate joi de Inserm (Institutul naţional de cercetare şi sănătate medicală) şi citate de 20minutes.ch.
EVSI (speranţa de viaţă fără incapacitate), care se obţine împărţind speranţa de viaţă în două, cu şi fără incapacitate, a devenit un indicator important al politicilor Uniunii Europene (UE), fiind introdus pentru a aprecia calitatea vieţii şi starea de sănătate a europenilor.

În ceea ce-i priveşte pe bărbaţi, în Suedia EVSI este cel mai ridicat - 71,7 ani în 2010. Raportându-l la speranţa de viaţă totală de 79,6 ani, rezultă că suedezii sunt în medie 90% din viaţă sănătoşi, ceea ce constituie un record european.

La polul opus se află Slovacia, unde bărbaţii au o speranţă de viaţă fără incapacitate de numai 52,3 ani, cea mai scăzută din Europa. Prin urmare, slovacii trăiesc aproape 20 de ani cu 'limite în activităţile obişnuite'.

Media europeană în ceea ce priveşte EVSI la bărbaţi este de 61,3 ani, la o speranţă de viaţă totală de 76,7 ani (sunt cele mai recente cifre, din 2009).

În privinţa femeilor, cea mai bună speranţă de viaţă este în Franţa şi Spania (85,3 ani în 2010). Clasamentul nu este totuşi acelaşi dacă se ia în considerare EVSI: Malta - 71,6 ani şi Suedia - 71 de ani se află în frunte.

Bulgaria este ţara din Europa în care femeile au cea mai scăzută speranţă de viaţă - 77,4 ani, dar şi în care numărul anilor petrecuţi cu diferite incapacităţi este cel mai mic - EVSI a fost 67,2 ani în 2010.

Cifrele au fost comunicate în cadrul adunării de joi a Acţiunii europene în privinţa speranţei de viaţă în stare de sănătate bună (EHLEIS), reţea europeană de informare şi difuzare de date despre speranţa de viaţă şi sănătate.AGERPRES/(Lelia Bretan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
O medalie olimpică creşte speranţa de viaţă (studiu) Un studiu australian publicat în numărul de Crăciun al 'British Medical Journal' arată că medaliaţii olimpici au o speranţă de viaţă mai ridicată decât majoritatea oamenilor. Ei ar trăi cu aproape trei ani mai mult, scrie Huffington Post.
Sportivii de înaltă performanţă au o speranţă de viaţă cu 7 ani mai mare faţă de restul populaţiei (studiu francez) Sportivii de înaltă performanţă au o speranţă de viaţă net superioară faţă de restul populaţiei, relevă un studiu al cercetătorilor francezi, potrivit AFP.
Speranţa de viaţă cu menţinerea unei stări bune de sănătate stagnează în Europa Europenii trăiesc până la vârste din ce în ce mai înainte, dar speranţa lor de viaţă cu menţinerea unei stări de sănătate bune după vârsta de 65 de ani stagnează din 2005 la circa 8,8 ani pentru bărbaţi şi 8,6 ani pentru femei, relevă statistici făcute publice la Paris, citate marţi de AFP.
Speranţa de viaţă în România, mai mică cu 8,1 ani la bărbaţi şi cu 6 ani la femei, faţă de UE-15 (studiu) Speranţa de viaţă a românilor este mai mică decât cea a cetăţenilor ţărilor care erau membre UE înainte de 2004 (UE-15), cu 8,1 ani în cazul bărbaţilor şi cu 6 ani în cazul femeilor, potrivit unui studiu realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Speranţa de viaţă a crescut spectaculos în ultimul secol /studiu/ Longevitatea oamenilor a crescut atât de rapid de-a lungul ultimului secol încât vârsta de 72 de ani de acum poate fi echivalată cu cea de 30 la nivelul anului 1900, relevă un nou studiu citat de CNBC şi Financial Times.
Vacanţele asociate cu meditaţia şi yoga pot creşte speranţa de viaţă (studiu) Un nou studiu ce compară efectele pe care le au asupra corpului un ''retreat'' de meditaţie sau yoga şi o simplă vacanţă a dus la concluzia că ambele opţiuni scad nivelul stresului, cresc funcţia imună a organismului şi influenţează anumiţi markeri celulari din sânge asociaţi cu îmbătrânirea, informează...