Cele mai citite
 


Actualele prevederi legale nu permit restituirea contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate deja reţinute
sâmbătă, 21 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Actele normative în vigoare împiedică restituirea contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate deja reţinute la pensiile mai mari de 740 lei, a declarat, vineri, la un briefing de presă, ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Claudia Boghicevici.
Pe de altă parte, potrivit preşedintelui Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP), Domnica Doina Pârcălabu, pensionarii fie au depus cereri de restituire la casele teritoriale de pensii, fie s-au adresat instanţelor de judecată.
Ministrul Muncii a arătat că până în acest moment casele de pensii au primit circa 100.000 de cereri de restituire.
'Referitor la solicitările de restituire a sumelor încasate până acum din contribuţia de sănătate, vă pot spune un singur lucru: Curtea Constituţională a precizat clar că aceste drepturi sunt calculate şi se aplică de acum încolo', a subliniat ministrul Muncii.
Acesta a precizat că apelul la instanţă este un drept care poate fi exercitat în deplină libertate într-un stat democratic. Ministrul Muncii a mai arătat că noua modalitate de calcul al acestor contribuţii se va aplica 'în mod automat' pentru toate persoanele ale căror venituri din pensii depăşesc 740 lei.
Curtea Constituţională a decis că procentul de 5,5% reprezentând contribuţia de asigurări de sănătate se aplică numai asupra sumei care depăşeşte 740 lei. Pe de altă parte, Codul Fiscal, care reglementează modul de calcul şi plata contribuţiei de sănătate prevede că procentul de 5,5% se aplică la întreaga pensie.
Pentru armonizarea legislativă a fost constituit un grup de lucru format din specialişti ai Ministerelor Muncii, Justiţiei şi Finanţelor Publice. Termenul de finalizare este 45 de zile, dar ministrul Muncii speră că se va ajunge la un rezultat mai repede.AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Românii care obţin venituri în străinătate nu plătesc asigurări de sănătate dacă fac dovada că plătesc acolo Românii care au domiciliul în ţară, dar obţin venituri în străinătate, nu trebuie să plătească, în 2016, contribuţii la sănătate dacă deţin o asigurare pentru boală şi maternitate în alt stat membru al Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene sau în statele cu care România...
Brăila: Venituri de peste 49 milioane lei, realizate din contribuţiile de asigurări de sănătate Veniturile Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Brăila de la începutul anului din sumele încasate reprezentând contribuţii de asigurări sociale de sănătate au fost în valoare de peste 49 milioane lei, potrivit unei informări prezentate de directorul CJAS Brăila, Camelia Nedelcu.
Gh. Ialomiţianu: Veniturile din activităţi independente vor fi impozitate ca şi salariile Veniturile din activităţi independente vor fi impozitate după regulile impozitării veniturilor din salarii, a declarat, miercuri, la finalul şedinţei de Guvern, ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu.
Mureş: Colegiul Farmaciştilor a dat în judecată CAS pentru o datorie de 800.000 lei din 2010 Preşedintele Colegiului Farmaciştilor Mureş, Iustina Vas, a declarat vineri că a depus o plângere la instanţa de judecată împotriva Casei de Asigurări de Sănătate Mureş, pentru neplata datoriilor în valoare totală de 800.000 lei, către farmaciile care au eliberat medicamente compensate pentru pensionarii...
DIICOT: Cinci inculpaţi trimişi în judecată pentru decontări ilegale de peste 7 milioane de lei de la CJAS Brăila Procurorii DIICOT au dispus, marţi, trimiterea în judecată a cinci persoane şi a societăţii Ahmeya Pharm SRL într-un dosar care vizează decontări ilegale de peste 7 milioane de lei de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Brăila.
DNA: Firmă din Bârlad, trimisă în judecată pentru evaziune fiscală de 4,8 milioane lei Procurorii DNA Iaşi au trimis în judecată o societate din Bârlad, dar şi pe directorul acesteia, pentru că a reţinut şi nu a virat la bugetul de stat impozite şi contribuţii cu reţinere la sursă, în sumă totală de aproximativ 4,8 milioane lei.