Cele mai citite
 


Avocatul Poporului: Raportul dintre cheltuieli şi eficacitatea activităţii instituţiei e foarte bun
sâmbătă, 21 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Raportul dintre cheltuieli şi eficacitatea activităţii Avocatului Poporului este foarte bun, a afirmat vineri, într-o conferinţă de presă, Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu.
"Caracteristica principală a bugetului instituţiei Avocatului Poporului pentru anul 2012 este determinată de un nivel scăzut al creditelor bugetare aprobate, ceea ce a impus luarea unor măsuri care să ducă în final la realizarea de economii", se arată într-un document al acestei instituţii.
În privinţa cheltuielilor de personal, principala măsură luată a fost cea de sistare a acordării sporului de condiţii vătămătoare pentru angajaţii instituţiei care beneficiau de acesta.
Referitor la cheltuielile cu bunurile şi serviciile, pentru anul acesta au fost renegociate o serie de contracte.
Un alt document al Avocatului Poporului relevă o creştere a numărului de petiţii. Astfel, în perioada ianuarie - martie s-au înregistrat 2.829 de petiţii, faţă de 7.559 în tot anul trecut.
În altă ordine de idei, referitor la proiectul de lege privind retrocedările, Gheorghe Iancu a spus că plafonarea despăgubirii este sugerată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
"Cât priveşte plafonarea, să ştiţi că ea e sugerată de Curtea Europeană, nu este nici a Guvernului, nici a noastră. Cuantumul este cel care e stabilit de stat, pentru că, aşa cum spune Curtea Europeană de la Strasbourg, statul are o libertate, o marjă foarte mare de apreciere din acest punct de vedere. Care este criteriul? Situaţia economică şi financiară a ţării. Dacă situaţia financiară ar permite mai mult de 15%, sunt convins că s-ar face mai mult de 15%, mai ales într-un an electoral", a afirmat Gheorghe Iancu.
Potrivit acestuia, un alt aspect sugerat de CEDO se referă la faptul că trebuie să existe un anumit cuantum de care să profite mai mulţi cetăţeni, în aşa fel încât sesizările care s-au făcut să înceapă să scadă.
"Dacă o să citiţi hotărârea-pilot din 2010 a Curţii Europene o să constataţi că la nivelul nostru sunt vreo 200.000 de cereri care sunt în discuţie, dintre care s-au rezolvat vreo 50.000, iar pe domeniul despăgubirilor numai câteva mii, ceea ce înseamnă că este o situaţie gravă, iar criteriul ar fi cât mai mulţi oameni şi resursele financiare ale cetăţenilor", a adăugat Iancu.
La rândul său, Ionel Oprea, adjunct al Avocatului Poporului, a amintit că instituţia pe care o reprezintă a emis un raport special referitor la proprietate.
"Noi am făcut în acest raport nişte propuneri, printre care am propus să se modifice legislaţia în domeniu, în care să se stipuleze un termen clar prin care instituţiile şi autorităţile publice implicate în rezolvarea acestui procedeu în domeniul proprietăţii să rezolve notificările persoanelor care au solicitat restituirea proprietăţilor. Am propus descentralizarea acestui procedeu, întrucât ANRP este o instituţie cu o încadrare limitată. Cu atâtea dosare din întreaga ţară, evident că s-a creat un blocaj în rezolvarea lor şi atunci ne gândim şi am propus ca ANRP să fie transformată într-un corp de control de specialitate al Guvernului iar problemele acestea să fie rezolvate de prefecturi", a declarat Ionel Oprea.
Pe de altă parte, Erzsébet Dáné, adjunct al Avocatului Poporului, a spus că instituţia a realizat în primul trimestru un raport ce a vizat problema medicamentelor specifice bolnavilor de cancer şi unor disfuncţii apărute în tratamentul acestor categorii de pacienţi.
"Am constatat că problema este atât de gravă, încât era cazul să emitem un raport special. Prin acest raport am solicitat promovarea unui act normativ privind actualizarea listei de medicamente compensate, promovarea unei hotărâri de guvern prin care să se realizeze un stoc de criză pentru medicamentele oncologice de strictă necesitate (...), promovarea unor programe naţionale de screening pentru cele mai frecvente forme de cancer", a detaliat Erzsébet Dáné. AGERPRES /(A - Iulia Petre Carciog)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Peste 120 de pacienţi cu boli cronice beneficiază de medicamente de ultimă generaţie, ca urmare a unor hotărâri judecătoreşti Peste 120 de pacienţi cu boli cronice beneficiază de medicamente de ultimă generaţie, ca urmare a unor hotărâri ale Curţii de Apel Bucureşti (CAB), a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, avocatul Dan Cimpoeru.
Attila Cseke: Ministerul Sănătăţii analizează modificarea listei de medicamente compensate Ministerul Sănătăţii analizează încă modificarea listei de medicamente compensate de stat, a declarat, miercuri, ministrul Attila Cseke.
Vlad Voiculescu: Ieftinim majoritatea medicamentelor, în trepte, pentru a evita o criză Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, că vor fi ieftinite majoritatea medicamentelor emise pe bază de reţetă, în trepte, cel mai probabil începând din primul trimestru al anului viitor.
E. Nicolăescu: Noul proiect de lege a sănătăţii nu-şi propune decât înlocuirea actualului management cu politrucii portocalii Deputatul PNL Eugen Nicolăescu a criticat joi, într-o conferinţă de presă, intenţia Ministerului Sănătăţii de a modifica actuala Lege a sănătăţii, susţinând că prin noile reglementări nu se urmăreşte decât înlocuirea actualului management al instituţiilor sanitare cu "politruci portocalii".
ARPIM propune autorităţilor un pachet de măsuri pentru gestionarea resurselor financiare Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, că a propus autorităţilor un pachet de măsuri pentru gestionarea resurselor financiare în domeniul sănătăţii.
Ciprian Dobre (PNL): Plafonul pentru medicamentele compensate se va epuiza în iunie Târgu Mureş, 15 ian /Agerpres/ - Alocarea bugetară pentru compensarea medicamentelor se va epuiza în luna mai sau cel târziu iunie, a susţinut, vineri, într-o conferinţă de presă, deputatul PNL de Mureş, Ciprian Dobre.