Cele mai citite
 


Consumul de substanţe noi cu efecte psihoactive a crescut în ultimul an
sâmbătă, 21 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Consumul de substanţe noi cu efecte psihoactive, denumite impropriu ''droguri legale'' sau ''etnobotanice'', a crescut alarmant în ultimul an, arată datele unui studiu realizat de Agenţia Naţională Antidrog.
Potrivit unui comunicat transmis vineri AGERPRES, cel mai recent studiu în populaţia generală, realizat de specialiştii agenţiei, a relevat că pe primul loc se situează consumul acestor noi substanţe, comparativ cu celelalte tipuri de droguri, cu cea mai ridicată prevalenţă de-a lungul vieţii, de 5,1% pentru consumatorii cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani şi de 3,3% pentru cei cu vârste între 25 şi 34 de ani.
''În special, din lipsa unor reglementări adecvate, un număr în creştere de noi substanţe sintetice au devenit populare în rândul consumatorilor, având o disponibilitate şi accesibilitate semnificative preponderent în rândul tinerilor. Acest fenomen a reprezentat în acelaşi timp o provocare şi o presiune importantă pentru sistemele naţionale de elaborare a politicilor şi strategiilor de răspuns şi a necesitat o regândire şi o reorientare substanţială a abordărilor şi instrumentelor politice, juridice şi operaţionale tradiţionale'', susţin reprezentanţii Agenţiei.
Potrivit sursei citate, Agenţia Naţională Antidrog a întreprins, în planul prevenirii consumului de droguri în general, şi a celui de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive (etnobotanice), în special, o serie de activităţi care au vizat utilizarea celor mai moderne metode de prevenire, prin cele mai răspândite mijloace de comunicare (internet).
Ultima campanie ANA, denumită ''Absentul'', având ca scop prevenirea consumului de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive în rândul adolescenţilor şi tinerilor cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani, s-a desfăşurat în reţeaua de socializare Facebook, prin iniţierea aplicaţiei ''Prietenii dispar'', în perioada 15 februarie - 15 martie.
Scopul aplicaţiei a fost indentificarea celor mai vulnerabili indivizi din targetul ţintă, potenţiali consumatori de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive ("etnobotanice") şi livrarea unor mesaje personalizate despre efectele nocive ale acestor substanţe.
În contextul creşterii volumului de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive în mediul online, prin această aplicaţie, Agenţia Naţională Antidrog şi-a propus să tragă un semnal de alarmă şi să explice clar grupului ţintă care sunt efectele nocive ale acestora, se mai arată în comunicat.AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Covasna: Campanie de prevenire a consumului de droguri, la Sfântu Gheorghe Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Covasna a demarat marţi o campanie de conştientizare a tinerilor cu privire la pericolul consumului de droguri, care se va derula pe parcursul următoarelor două luni.
ANA a lansat o campanie naţională de prevenire a consumului de droguri Agenţia Naţională Antidrog (ANA) a lansat, marţi, de Ziua Internaţională împotriva traficului şi consumului ilicit de droguri, o campanie naţională de prevenire a consumului de droguri, cu accent pe substanţele noi cu proprietăţi psihoactive.
Un consum semnificativ de etnobotanice se înregistrează la copiii de până în 15 ani (studiu) Un studiu privind consumul de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive (SNPP) comercializate sub denumirea de ''droguri legale'' sau ''etnobotanice'' arată că vârsta consumatorilor diferă foarte mult, între 11 şi 40 de ani, însă se observă un consum semnificativ în rândul copiilor cu vârste de până la...
Canabisul este cel mai consumat drog în rândul studenţilor, potrivit unui studiu al ANA pe 2012 Canabisul este drogul cel mai consumat de studenţi, în proporţie de 20,9%, potrivit primului studiu de acest fel realizat în rândul studenţilor din opt centre universitare din România, în anul 2012, de către Agenţia Naţională Antidrog (ANA).
Prahova: Campanie de prevenire a consumului de droguri în rândul tinerilor O campanie de prevenire a consumului de droguri în rândul tinerilor este desfăşurată, în această perioadă, de Centrul de prevenire, evaluare, consiliere antidrog (CPECA) Prahova, sub denumirea "Alternative - în comunitatea ta drogurile nu îşi au locul", au anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, ...
Bacău: De patru ori mai mulţi tineri care beneficiază de servicii antidrog Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Bacău, în parteneriat cu Fundaţia de Sprijin Comunitar, a organizat vineri o suită de manifestări menite a conştientiza, într-un spaţiu neconvenţional şi într-o manieră dinamică, sub deviza 'Poţi să zâmbeşti fără droguri', pericolele consumului...