Cele mai citite
 


Decizia Curţii Constituţionale referitoare la pensii se va aplica în cel mult 45 de zile
sâmbătă, 21 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Termenul maxim pentru punerea de acord a legislaţiei fiscale cu decizia Curţii Constituţionale conform căreia contribuţia de asigurări de sănătate de 5,5% se aplică numai pensiilor care depăşesc 740 de lei este de 45 de zile, a declarat, vineri, într-un briefing de presă, ministrul Muncii, Claudia Boghicevici.
'Ministerul Justiţiei ne sprijină în acest demers şi se fac eforturi ca această armonizare să se realizeze în mai puţin de 45 de zile', a precizat Boghicevici.
La rândul său, Doina Pârcălabu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii, a precizat că vineri a fost constituit la Ministerul Finanţelor un grup mixt de lucru care include şi specialişti ai Ministerului Muncii şi ai Casei Naţionale de Pensii în vederea armonizării legislaţiei fiscale cu deciziile Curţii Constituţionale.
Potrivit estimărilor Casei Naţionale de Pensii, beneficiari ai deciziilor Curţii Constituţionale sunt 2,1 milioane de persoane iar Fondul naţional Unic de Asigurări de Sănătate va fi afectat în condiţiile în care o sumă de aproximativ un miliard de lei nu îi va mai fi transferată de către Casa Naţională de Pensii Publice.
Atât ministrul Muncii cât şi preşedintele Casei Naţionale de Pensii au subliniat că deciziile Curţii Constituţionale vor fi aplicate automat nefiind necesară depunerea de către pensionari a unor cereri în acest sens.
Potrivit estimărilor Doinei Pârcălabu, până în acest moment, circa 100.000 de cereri au fost depuse de către pensionari la toate casele teritoriale.
La rândul său, ministrul Muncii a arătat că apelul la instanţă este un drept care poate fi exercitat în deplină libertate într-un stat democratic. Ea a mai precizat că, la nivel naţional, numărul citărilor în instanţă primite de minister este nesemnificativ, o situaţie deosebită fiind cea din Argeş, unde Curtea de Apel a emis un număr mare de decizii definitive în favoarea pensionarilor.
În data de 13 martie, Curtea Constituţională s-a pronunţat prin două decizii în privinţa reţinerii contribuţiei de asigurări de sănătate de 5,5% din veniturile din pensii. Curtea a constatat că 'dispoziţiile art. 259 alin(2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii sunt constituţionale în măsura în care se interpretează în sensul că procentul de 5,5 se aplică numai asupra veniturilor din pensii care depăşesc 740 de lei'.
Potrivit CCR, deciziile sale produc efecte numai pentru viitor, iar cele stabilite prin prezenta decizie urmează a se aplica de către Casa Naţională de Pensii Publice, prin casele judeţene de pensii, şi casele sectoriale de pensii, de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I. AGERPRES/(AS - Daniel Cocoru)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
UPDATE: Decizia Curţii Constituţionale referitoare la pensii se va aplica în cel mult 45 de zile Termenul maxim pentru punerea de acord a legislaţiei fiscale cu decizia Curţii Constituţionale conform căreia contribuţia de asigurări de sănătate de 5,5% se aplică numai pensiilor care depăşesc 740 de lei este de 45 de zile, a declarat, vineri, într-un briefing de presă, ministrul Muncii, Claudia Boghicevici...
Românii care obţin venituri în străinătate nu plătesc asigurări de sănătate dacă fac dovada că plătesc acolo Românii care au domiciliul în ţară, dar obţin venituri în străinătate, nu trebuie să plătească, în 2016, contribuţii la sănătate dacă deţin o asigurare pentru boală şi maternitate în alt stat membru al Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene sau în statele cu care România...
MS: 2,067 milioane de noi contribuabili pensionari şi revoluţionari la Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate Numărul noilor contribuabili la Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate (FNUASS) prin noile reglementări adoptate luni seara de Guvern cu privire la revoluţionari şi pensionari va fi de 2.067.764 de persoane, dintre care 2.055.545 sunt pensionari cu venituri peste 740 lei, informează marţi, printr-un...
Vasile Cepoi: Reorganizarea sistemului de asigurări de sănătate este soluţia pentru creşterea eficienţei lui (interviu) Ministrul Sănătăţii, conf. dr. Vasile Cepoi, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că desfiinţarea sistemului de asigurări nu este o soluţie, ci reorganizarea acestuia, care ar putea creşte eficienţa lui.
Bihor: 60 de persoane au refuzat ridicarea cardului de sănătate pe motiv de libertate de conştiinţă Directorul general al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CAS) Bihor, Ionuţ Gheorghe, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că, în judeţ au fost distribuite până în prezent 427.283 de carduri, dintr-un total de 428.562 tipărite, rămânând neridicate 1.279 de carduri. Conform şefului CAS Bihor...
Argeş: Unii suspecţi din dosarul de sclavie erau scutiţi medical de muncă în folosul comunităţii Unii dintre suspecţii arestaţi în dosarul privind cazurile de sclavie de la Berevoeşti beneficiau de ajutoare sociale, dar erau scutiţi de muncă în folosul comunităţii în baza unor adeverinţe medicale suspecte, a afirmat, marţi, prefectul judeţului Argeş, Cristian Soare.