Cele mai citite
 


Pensiile mai mari de 740 lei nu vor fi recalculate în luna mai
sâmbătă, 21 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Modalitatea de calcul a reţinerii contribuţiei de sănătate pentru pensiile mai mari de 740 lei nu va putea fi aplicată imediat, ceea ce înseamnă că pensiile pe luna mai vor fi identice cu cele din aprilie, a arătat, vineri, ministrul Muncii, Claudia Boghicevici, la un briefing de presă.
"Decizia Curţii Constituţionale noi o respectăm şi o aplicăm, dar pentru luna mai rămân în vigoare prevederile Codului Fiscal actual", a spus ministrul Muncii.
Legislaţia fiscală care reglementează modul de calcul şi plata contribuţiei de sănătate prevede că baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorate bugetului Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate o reprezintă "întregul venit, cu condiţia ca pensia netă să nu fie mai mică de 740 lei".
În timp ce această prevedere din Codul Fiscal se referă la "întregul venit din pensii", decizia Curţii Constituţionale se referă la "veniturile din pensii care depăşesc 740 lei".
Pentru a pune de acord cele două acte normative a fost constituit un grup de lucru din specialişti ai Ministerului Muncii, Finanţelor şi Justiţiei.
"Există un termen de 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale pentru a armoniza legislaţia. Noi încercăm să rezolvăm cât mai repede. De aceea am şi constituit acest grup de lucru astfel încât să armonizăm legislaţia chiar mai repede de 45 de zile", a afirmat Claudia Boghicevici.
Vineri, ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Claudia Boghicevici, a susţinut un briefing de presă pe tema recentei decizii a Curţii Constituţionale cu privire la modul de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate aplicat pensiilor mai mari de 740 lei.
Potrivit estimărilor Casei Naţionale de Pensii, beneficiari ai deciziilor Curţii Constituţionale sunt 2,1 milioane de persoane iar Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate va fi afectat în condiţiile în care o sumă de aproximativ un miliard de lei nu îi va mai fi transferată de către Casa Naţională de Pensii Publice.
În data de 13 martie, Curtea Constituţională s-a pronunţat prin două decizii în privinţa reţinerii contribuţiei de asigurări de sănătate de 5,5% din veniturile din pensii. Curtea a constatat că 'dispoziţiile art. 259 alin(2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii sunt constituţionale în măsura în care se interpretează în sensul că procentul de 5,5 se aplică numai asupra veniturilor din pensii care depăşesc 740 de lei'.
Potrivit CCR, deciziile sale produc efecte numai pentru viitor, iar cele stabilite prin prezenta decizie urmează a se aplica de către Casa Naţională de Pensii Publice, prin casele judeţene de pensii, şi casele sectoriale de pensii, de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I. AGERPRES/(A - Daniel Cocoru)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
UPDATE: Decizia Curţii Constituţionale referitoare la pensii se va aplica în cel mult 45 de zile Termenul maxim pentru punerea de acord a legislaţiei fiscale cu decizia Curţii Constituţionale conform căreia contribuţia de asigurări de sănătate de 5,5% se aplică numai pensiilor care depăşesc 740 de lei este de 45 de zile, a declarat, vineri, într-un briefing de presă, ministrul Muncii, Claudia Boghicevici...
Victor Paul Dobre: În lipsa implicării Guvernului, deputaţii au oferit o soluţie eficientă, rapidă şi legală Comisiile de muncă şi sănătate din Camera Deputaţilor s-au reunit, miercuri, în şedinţă comună pentru a elabora o propunere legislativă care să rezolve eficient şi rapid situaţia creată de neaplicarea imediată de către Guvern a deciziilor Curţii Constituţionale cu privire la modul de calcul al contribuţiei...
Decizia Curţii Constituţionale privind contribuţiile de asigurări de sănătate, publicată în MO Decizia Curţii Constituţionale vizând constituţionalitatea dispoziţiile art.259 alin.(2) din Legea privind reforma în domeniul sănătăţii, referitoare la contribuţiile de asigurări de sănătate ale pensionarilor, a fost publicată miercuri în Monitorul Oficial.
Casele de pensii nu vor mai reţine contribuţiile de sănătate după publicarea deciziei Curţii Constituţionale Casele de pensii nu vor mai reţine contribuţiile de asigurări de sănătate, pentru pensionarii cu venituri din pensii sub 740 de lei, după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei Curţii Constituţionale, precizează un comunicat al Casei Naţionale de Pensii Publice /CNPP/.
CNAS susţine aplicarea diferenţiată a taxei clawback Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) susţine aplicarea diferenţiată a taxei clawback, au precizat joi reprezentanţii instituţiei prin intermediul unui comunicat remis presei.
Vasile Cepoi: Reorganizarea sistemului de asigurări de sănătate este soluţia pentru creşterea eficienţei lui (interviu) Ministrul Sănătăţii, conf. dr. Vasile Cepoi, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că desfiinţarea sistemului de asigurări nu este o soluţie, ci reorganizarea acestuia, care ar putea creşte eficienţa lui.