Cele mai citite
 


Epidemia de Gripă A în direct pe Google
duminică, 11 octombrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Epidemia de Gripă A se află de acum sub supraveghere virtuală. Giganticul motor de căutare pe Internet, Google, îşi lansează azi (9 octombrie), în Franţa şi în alte 12 ţări europene, serviciul Flu Trends. Conectându-vă la adresa www.google.org/flutrends, puteţi observa acum cu ajutorul unei curbe şi a unei hărţi geografice evoluţia zilnică a nivelului de contaminare cu acest virus, scrie cotidianul francez Le Parisien.

'Urmărind numărul unor căutări anumite ale internauţilor, vizate pe motorul nostru de căutare (pornind de la câteva zeci de termeni ca de exemplu 'gripă', 'H1N1', sau 'simptome gripale', n.red) se poate estima cu precizie nivelul de contaminare într-o ţară sau într-o regiune', explică Corrie Conrad, coordonatorul programului Flu Trends lansat de Google.

În Franţa, metodologia a fost validată şi este în corelaţie reală cu datele culese de medicii reţelei Sentinelles. Această reţea, recunoscută şi fiabilă, de supraveghere a gripei (dar şi a altor maladii ca de exemplu gastro-enterita), formată din medici generalişti, trebuie să prezinte periodic date privind numărul de cazuri cu care se confruntă.

Avantajul enorm pe care îl are Flu Trends faţă de datele medicale furnizate săptămânal este că el permite ca epidemia de gripă să fie urmărită în timp cvasi-real. Şi de asemenea, el permite compararea epidemiei pe aceeaşi hartă cu nivelele înregistrate în anii trecuţi, ajungându-se până în 2004. Dacă internautul va avea curiozitatea să arunce din când în când o privire pe harta regiunii sale, acest instrument se poate dovedi preţios pentru autorităţile publice. 'Flu Trends, care există în Statele Unite de aproape un an, a permis să se anticipeze cu precizie vârful maladiei cu aproximativ zece zile înainte de apariţia sa. Ceea ce nu se întâmplă în cazul datelor culese de medici la faţa locului, aceste date pot ajunge la autorităţi în câteva zile, sau chiar câteva săptămâni, în funcţie de ţară', asigură Corrie Conrad, citat de Le Parisien.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Noua Zeelandă: 50 de elevi japonezi, suspectaţi de contaminare cu H1N1, în carantină într-un hotel Circa 50 de elevi japonezi au fost plasaţi în carantină sâmbătă într-un hotel din oraşul Christchurch, pe insula sudică din Noua Zeelandă, fiind suspectaţi de infectare cu virusul gripei H1N1, relatează Xinhua.
China: primul caz mortal de gripă H1N1, în Tibet (oficial) China a înregistrat primul caz mortal de gripă H1N1, duminică, în regiunea autonomă Tibet /sud-vest/, a anunţat marţi Ministerul Sănătăţii chinez, citat de Xinhua.
Gripa H1N1: Tunisia suspendă pelerinajul la Mecca Tunisia a anunţat marţi suspendarea marelui pelerinaj /hagialâc/ la Mecca al credincioşilor musulmani, din cauza riscului de extindere a gripei A(H1N1) şi a imposibilităţii vaccinării la timp a celor ce doresc să efectueze acest pelerinaj, prevăzut pentru jumătatea lunii noiembrie, informează AFP.
OMS: o explozie a gripei A(H1N1) ameninţă ţările sărace Ţările sărace sunt ameninţate de o 'erupţie explozivă' a pandemiei mondiale de gripă A(H1N1) şi au nevoie de un ajutor financiar de urgenţă pentru a avea acces la vaccinuri, a anunţat duminică, de la Istanbul, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), informează AFP.
Turcia: Prima şcoală închisă din cauza noului virus gripal Ministerul turc al Sănătăţii a anunţat pentru prima dată miercuri închiderea temporară a unei şcoli după descoperirea unui caz de gripă A/H1N1, relatează AFP, citând agenţia turcă Anadolu.
OMS: 100 de ţări sărace vor primi donaţii de vaccinuri împotriva gripei H1N1 Aproape o sută de state în curs de dezvoltare vor primi doze de vaccin împotriva gripei H1N1, cu începere probabil din luna noiembrie, a anunţat luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii, transmite AFP.