Cele mai citite
 


Copiii care suferă de autism şi-au expus desenele la "Expoziţia minţilor"
duminică, 22 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Fundaţia Romanian Angel Appeal (RAA) a organizat vineri, la librăria Bastilia din Capitală, vernisajul "Expoziţiei minţilor", care cuprinde desene realizate de copii care suferă de autism, dar şi de alţi tineri care au vrut să-şi expună picturile.
Vernisajul face parte din campania "Arată-mi ce-ţi trece prin minte!" demarată de Fundaţia Romanian Angel Appeal la sfârşitul lunii martie.
"Expoziţia este încununarea unei acţiuni care se cheamă "Arată-mi ce-ţi trece prin minte!" demarată cu o lună în urmă, în mediul online. Ceea ce am făcut a fost practic să invităm persoanele de pretutindeni să deseneze tot ce le trece prin minte pe un site. Ce nu le-am spus a fost faptul că în paralel cu ei desenau şi persoane cu autism. Oamenii au fost invitaţi să încerce să deosebească desenele. Am avut aproximativ 1.000 de desene în total, iar la această expoziţie am adus peste 60 de desene, 11 dintre acestea fiind ale copiilor cu autism", a declarat pentru AGERPRES Costinela Caraene, coordonator relaţii publice RAA.
Copiii care suferă de autism şi care au vrut să-şi expună talentul prin desen au între 7 şi 9 ani.
La vernisaj au venit şi câţiva dintre autorii desenelor, însoţiţi de părinţi.
"Am doi copilaşi implicaţi în proiect. Sunt fraţi gemeni şi ambii au fost diagnosticaţi cu autism de la un an şi zece luni. Am intrat pe internet, am văzut campania "Arată-mi ce-ţi trece prin minte", iar lor le-a făcut plăcere să deseneze. Sunt nişte învingători. Acum au 9 ani şi sunt la şcoală, în clasa a doua", a declarat pentru AGERPRES Mihaela Stan, mamă celor doi copii.
Micuţii au aflat de această expoziţie prin intermediul centrelor de consiliere din Bucureşti, centre care sunt dedicate copiilor cu autism şi pe care aceştia le frecventează.
Până în acest moment, în România, nu există o cifră exactă cu privire la numărul persoanelor care suferă de autism.
"Avem un număr de persoane înregistrate la Direcţiile Generale de Asistenţă şi Protecţia Copilului care sunt în jur de 4.000, dar cifra reală nu se cunoaşte, o putem doar estima în funcţie de datele de prevalenţă internaţionale. La nivel internaţional, Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Maladiilor din Atlanta, Statele Unite, publică pe site rezultatele unui studiu din 2009 care arată că există un caz la o sută. Pornind de la aceste date, neoficial, la noi s-ar estima între 15.000 şi 30.000 de cazuri de persoane care suferă de autism", a spus Costinela Caraene.
"Expoziţia minţilor" este deschisă până pe 29 aprilie, la librăria Bastilia din Capitală. AGERPRES/ (A-Andreea Dăscălescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Studiu RAA: România este slab pregătită pentru a oferi condiţii prielnice de dezvoltare a copiilor cu autism România este încă slab pregătită, sub multe aspecte, pentru a oferi condiţii prielnice de dezvoltare a copiilor cu autism şi familiilor lor şi, cu toate că au fost înregistrate progrese în ultimii ani, este încă nevoie de informare cu privire la autism şi la specificul afecţiunii, se arată în concluziile...
Suceava: Asistenţă medicală şi consiliere gratuite pentru copiii cu autism şi părinţii acestora Un număr de 17 copii cu autism beneficiază de asistenţă medicală, iar părinţii de consiliere de specialitate, gratuite, graţie proiectului ''Şi ei trebuie să aibă o şansă!'', derulat în ţară de Fundaţia Romanian Angel Appeal, în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor...
Studiu fundamental asupra unor copii instituţionalizaţi din România: Privarea socială afectează dezvoltarea creierului Copiii care cresc în instituţii în locul familiilor prezintă deficite majore în dezvoltarea creierului, a arătat un studiu efectuat asupra unor copii instituţionalizaţi din România. Constatările, publicate online luni, în ''Proceedings of the National Academy of Sciences'' din SUA, subliniază importanţa...
Covasna: Serviciu de asistenţă, monitorizare şi consiliere a persoanelor cu autism Un serviciu de asistenţă, monitorizare şi consiliere a persoanelor cu autism se va înfiinţa în judeţul Covasna, printr-un proiect cofinanţat din Fondul Social European.
Proiect în sprijinul persoanelor cu autism derulat de fundaţia Romanian Angel Appeal Fundaţia Romanian Angel Appeal (RAA), în parteneriat cu Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist (FEDRA), derulează proiectul 'Împreună suntem o voce!' care are ca scop formularea unei propuneri de politici care să răspundă problematicii autismului în România...
Brăila: Asistenţă gratuită pentru persoanele cu autism şi familiile acestora Persoanele cu autism din Brăila şi familiile acestora beneficiază de asistenţă de specialitate gratuită în cadrul unui centru de consiliere, înfiinţat prin proiectul "Şi ei trebuie să aibă o şansă!"