Cele mai citite
 


Manuela Hărăbor: Părinţii copiilor cu autism sunt zilnic umiliţi, puşi la colţ
duminică, 22 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Actriţa Manuela Hărăbor, mama unui tânăr diagnosticat cu autism, susţine că 'statul ar trebui să se implice mai mult decât în a deschide nişte centre, care nu acoperă decât o nevoie stringentă şi imediată a unui părinte care se confruntă cu această problemă' şi că ar trebui 'să se dea o lege ca să se deconteze nişte terapii'.
'E greu de făcut o terapie acasă, şi e greu din punct de vedere psihic, în primul rând, pentru că părintele e atât de copleşit de toate problemele, încât nu mai are liniştea să gândească la rece şi să o ia pe nişte date logice, ce ar trebui să facă pentru a-i fi bine copilului', a declarat, vineri, la Alba Iulia, Manuela Hărăbor, invitat special al conferinţei 'În lumină'.
Într-o conferinţă de presă organizată cu ocazia evenimentului 'În lumină', centrat pe tema diagnosticării precoce a autismului, care va avea loc sâmbătă, în cadrul campaniei de informare 'Alba Iulia - Capitala Sănătăţii în 2012', Manuela Hărăbor a spus că este un părinte care s-a confruntat, în urmă cu două decenii, cu această problemă, într-o societate în care nu se ştia mai nimic despre autism. Ea a spus că au fost necesari aproape 4 ani pentru ca fiul său să fie diagnosticat de medici.
Actriţa a afirmat că 'şi în prezent sunt foarte multe cazuri când diagnosticarea se amână aşa, în virtutea inerţiei'.
Ea a subliniat că în 1995, când fiul său a fost diagnosticat, incidenţa internaţională era de 1 la 10.000, iar în prezent este de 1 la 110.
Manuela Hărăbor susţine că 'ar trebui să se dea o lege ca să se deconteze nişte terapii, să intre în nomenclatorul muncii nişte terapeuţi specializaţi în această terapie'.
'Nu e de-ajuns să facem centre, pentru că nu se rezolvă decât la suprafaţă probleme. (...). Terapia este continuă. Pentru un copil diagnosticat cu autism nu se dă o terapie de recuperare cum este, de exemplu, o terapie de recuperare motorie. E o terapie continuă, zilnică, pe decursul întregii vieţi', a spus actriţa.
Potrivit acesteia, în medie costul lunar al unei terapii este de minimum 1.500 de euro, apelându-se la terapeuţi aduşi din afară. 'Ar fi mult mai simplu să pregăteşti nişte terapeuţi' în acest sens, a adăugat Manuela Hărăbor.
Actriţa a mai subliniat că există centre pentru copii, dar nu există centre pentru adolescenţi şi adulţi.
'Părinţii copiilor cu autism sunt zilnic umiliţi, puşi la colţ, de foarte multe ori sunt numiţi părinţi care nu au ştiut să-şi educe copiii', a conchis actriţa.
În cadrul conferinţei 'În lumină', cel de-al II-lea eveniment din cadrul campaniei de informare 'Alba Iulia - Capitala Sănătăţii în 2012', vor fi prezentate informaţii cu privire la depistarea precoce, evoluţia, terapiile, standardele de îngrijire specifice pacienţilor cu autism.
Conferinţa se adresează în principal persoanelor diagnosticate cu autism şi familiilor acestora, cadrelor didactice, urmând să susţină prezentări şi să răspundă întrebărilor din partea participanţilor specialişti implicaţi în managementul autismului din România - psihologi, terapeuţi, cadre medicale, dar şi reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi care luptă pentru respectarea drepturilor persoanelor cu autism.
'Alba Iulia - Capitala Sănătăţii în 2012' este o campanie de informare pe teme medicale, desfăşurată în premieră naţională, în perioada martie-decembrie, o acţiune derulată de autorităţile locale în parteneriat cu Consiliul Judeţean Alba, Direcţia de Sănătate Publică Alba şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia. Cu un buget alocat de 250.000 de lei, campania prevede ca în fiecare lună să se desfăşoare acţiuni de promovare a sănătăţii. AGERPRES/ (A,AS-Marinela Brumar)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Alba: Campanie de informare medicală, o premieră la nivel naţional O campanie de informare pe teme medicale, desfăşurată în premieră naţională, va avea loc în municipiul Alba Iulia, în perioada martie-decembrie, sub genericul ''Alba Iulia - Capitala Sănătăţii în 2012'', acţiune derulată de autorităţile locale în parteneriat cu Consiliul Judeţean (CJ) Alba, Direcţia...
Operaţii amânate la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia până la dotarea cu noi dezinfectanţi Mai multe operaţii programate la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Alba Iulia, unde a fost constatată o probă neconformă, au fost amânate, fiind efectuate doar urgenţele, până la dotarea unităţii cu noi dezinfectanţi. Directorul medical al unităţii a declarat că miercuri se va relua activitatea normală...
Alba: Aparat RMN, achiziţionat de Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia Pacienţii din judeţul Alba nu vor mai fi nevoiţi să se deplaseze la Sibiu sau la Cluj Napoca pentru a efectua o investigaţie RMN, aşa cum s-a întâmplat în ultimii ani, odată cu semnarea unui contract de achiziţie a unui asemenea aparat, de tip Siemens, de către Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia...
"Ziua Porţilor Deschise", organizată în premieră la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Alba Iulia a organizat, sâmbătă, în premieră, 'Ziua Porţilor Deschise', eveniment care se va repeta şi în luna octombrie.
Alba: Zeci de milioane de lei investiţi de Consiliul Judeţean în modernizarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Consiliul Judeţean (CJ) Alba a investit în ultimii ani 30 de milioane de lei în reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, alte 10 milioane de lei fiind preconizate a fi alocate în acest an în reparaţii capitale, dotări independente şi noi construcţii, a precizat, marţi, într-o conferinţă...
Alba: Un spaţiu inedit de relaxare pentru pacienţii viitoarei secţii de Psihiatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Viitoarea secţie de Psihiatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Alba Iulia, o clădire a cărei construcţie va demara în vara acestui an, va dispune de un spaţiu inedit de relaxare în aer liber pentru pacienţi, acesta urmând să fie amplasat pe terasa imobilului.