Cele mai citite
 


Secretar de stat în MS: Se impune reanalizarea legislaţiei din domeniul sănătăţii
sâmbătă, 17 ianuarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Creşterea calităţii vieţii românilor prin îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei reprezintă obiectivul major pentru anul 2009 al noii conduceri a Ministerului Sănătăţii (MS). (Sursa: Agerpres)

Secretarul de stat în MS, doctorul Cristian Irimie, a declarat, sâmbătă, la Suceava, în cadrul unei conferinţe de presă, că atingerea acestui obiectiv se va realiza printr-un management reformat, performant, pentru întreg sistemul de sănătate.

Noile principii economice de management ce vor fi implementate se referă la descentralizarea şi responsabilizarea decizională şi administrativă, susţinerea competiţiei în asigurarea serviciilor medicale, eficienţa generală şi transparenţa în administrarea şi cheltuirea banilor contribuabililor.
Trecerea spitalelor, cu excepţia celor regionale şi de urgenţă, în administrarea comunităţilor locale se înscrie în descentralizarea pe care o are în vedere ministerul de resort, dar nu înainte de a identifica şi susţine resursele financiare, având în vedere costurile mari ce ar împovăra bugetele locale.
Irimie a spus că trebuie să fie stimulată iniţiativa privată, pe baza competiţiei şi nu a concurenţei, în scopul ridicării standardului de calitate şi nu a eliminării ''adversarilor''.
Totodată, el a atras atenţia că asistenţa medicală în mediul rural este ''profund deficitară'' prin lipsa de personal şi bază materială, pentru creşterea calităţii serviciilor în aceste zone impunându-se înfiinţarea unor stimulente financiare pentru personalul medical.
Se va proceda la o nouă abordare a asistenţei primare prin înfiinţarea unor echipe multidisciplinare care să asigure continuitatea serviciilor medicale, crearea unor centre de îngrijire, inclusiv pentru afecţiuni minore şi a unor linii telefonice de suport care să îndrume pacienţii spre cele mai indicate forme de tratament.
Irimie a spus că programul privind construirea spitalelor de urgenţă a fost stopat pe fondul crizei economice, urmând a se reanaliza oportunitatea construirii acestora în diverse locaţii din ţară.
Va demara, în schimb, programul de reabilitare a maternităţilor, care a fost deja întârziat cu mai mult de un an, în condiţiile în care exista finanţare şi proiecte elaborate.
De asemenea, secretarul de stat în MS a atras atenţia asupra faptului că nu există în domeniul sănătăţii o legislaţie ''clară, în favoarea medicului şi pacientului'', aceasta fiind ''ambiguă, lasă loc la interpretări'' şi, de aceea, trebuie reanalizată şi acordată la noua strategie a ministerului.

Irimie a precizat că demararea proiectelor ministerului se va face în primul semestru al acestui an, avându-se în vedere preluarea unor modele de succes din sistemele de sănătate din ţări europene şi adaptarea lor la România, având în vedere experienţa acestora. AGERPRES/(Silvia Marcu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Victor Ponta: Asistenţa medicală de urgenţă românească se ridică la standarde pe care multe ţări le-ar dori Asistenţa medicală de urgenţă în România, în acest moment, se ridică la standarde pe care, probabil, alte ţări europene şi-ar dori să le aibă, a declarat, marţi, primul-ministru Victor Ponta, care a participat la ceremonia de dotare a SMURD cu un nou elicopter.
Nicolăescu:Secretarul de stat pentru asistenţă medicală trebuie să operaţionalizeze programul de cancer până la finele lunii Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat vineri la dezbaterea în Comisiile reunite de buget-finanţe a bugetului MS că secretarul de stat pentru asistenţă medicală a fost însărcinat să revizuiască până la finele lunii februarie programul naţional de oncologie şi să-l reaşeze pe principii care...
Vasile Cepoi: Ambulanţa ar putea fi finanţată de la bugetul de stat Ministrul Sănătăţii, dr. Vasile Cepoi, a anunţat marţi, la un simpozion, că ambulanţa şi cheltuielile privind asistenţa medicală de urgenţă ar putea fi finanţate de la bugetul de stat, conform propunerilor la proiectul noii legi a sănătăţii.
Raed Arafat: Asistenţa medicală de urgenţă este bine reglementată Bucureşti, 24 mai /Agerpres/ - Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii dr. Raed Arafat afirmă că, în prezent, legislaţia permite existenţa unui sistem privat în asistenţa medicală de urgenţă sub o formă bine reglementată.
Asistenţa medicală de urgenţă, asigurată de mai multe spitale de Crăciun Asistenţa medicală de urgenţă va fi asigurată sâmbătă şi duminică de mai multe spitale din Capitală.
Centrul Naţional de Formare în Asistenţă Medicală de Urgenţă de la Târgu Mureş ar putea deveni centru de instruire NATO Şeful Departamentului pentru situaţii de urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne, secretarul de stat Raed Arafat, a declarat sâmbătă că Centrul Naţional de Formare în asistenţă medicală de Urgenţă de la Târgu Mureş ar putea deveni centru de instruire pentru specialişti din cadrul Centrului NATO de...