Cele mai citite
 


Diminuarea plăţilor pensionarilor la CNAS - impact bugetar de peste 600 milioane lei până la finele anului
marţi, 24 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Impactul bugetar pe care Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate îl va resimţi până la sfârşitul acestui an va fi de peste 600 de milioane de lei, în urma modificării metodologiei de încasare a contribuţiilor la asigurările de sănătate de la pensionari, au declarat, luni, pentru AGERPRES, surse guvernamentale.
"Practic CNAS nu va mai primi peste 600 de milioane de lei de la pensionari, în perioada mai-decembrie 2012. CNAS va trebui fie să-şi reducă cheltuielile, fie să se transfere bani de la bugetul de stat către CNAS, fie să se găsească alte metode de acoperire a acestui gol bugetar de la Casă", au declarat sursele.
Un reprezentant al Federaţiei Naţionale a Pensionarilor din România a solicitat, luni, la Guvern, o întâlnire a conducerii asociaţiei cu premierul Mihai-Răzvan Ungureanu, pentru a-i propune prim-ministrului o serie de măsuri, în condiţiile în care mai mulţi pensionari cer să li se returneze banii pe care i-au plătit în plus la casele judeţene de asigurări de sănătate din pensie.
"S-au reţinut banii pensionarilor în mod ilegal. Cât de repede poate domnia sa să ne acorde această audienţă, pentru a-i spune propunerile pentru a detensiona situaţia creată. Dacă nu primim un răspuns favorabil, atunci automat vom ieşi în stradă, nu se mai poate", a spus Mircea Rădulescu, reprezentantul asociaţiei de pensionari.
El a invocat necesitatea adoptării "unei noi ordonanţe prin care să detensioneze situaţia care s-a creat".
"Vedem cu toţii acum cozile interminabile care s-au făcut pentru depunerea cererilor pentru ca pensionarii să-şi primească banii înapoi, dreptul lor legal", a mai arătat Rădulescu.
Guvernul analizează situaţia pensionarilor cărora li s-au reţinut contribuţiile la asigurările de sănătate, a declarat, luni, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu.
După şedinţa de guvern de săptămâna trecută, Suciu a precizat că Ministerul Muncii trebuie să vină cu o analiză privind impactul bugetar determinat de recenta decizie a Curţii Constituţionale privind metodologia de reţinere a contribuţiei la asigurările de sănătate de la pensionarii cu pensii de peste 740 de lei pe lună.
"Ministerul Muncii pregăteşte o evaluare, să vedem care este impactul pe buget şi impactul general al acestei decizii", spunea miercurea trecută Suciu.
"A venit ieri această decizie, nu s-a discutat acest subiect, dar urmează această evaluare şi abia după ce vedem cifrele putem spune în ce măsură este impact semnificativ sau mai puţin semnificativ al deciziei", a completat oficialul guvernamental.
În privinţa reţinerii contribuţiei de asigurări de sănătate de 5,5% din veniturile din pensii, Curtea Constituţională s-a pronunţat, pe 13 martie, prin două decizii.
Curtea Constituţională a constatat că 'dispoziţiile art 259 alin(2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii sunt constituţionale în măsura în care se interpretează în sensul că procentul de 5,5 se aplică numai asupra veniturilor din pensii care depăşesc 740 de lei'.
În conformitate cu art. 147 alin. (4) din Constituţia României, deciziile Curţii Constituţionale se publică în Monitorul Oficial al României, iar, de la data publicării, sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor.
Potrivit CCR, deciziile sale produc efecte numai pentru viitor, iar cele stabilite prin decizia menţionată urmează a se aplica de Casa Naţională de Pensii Publice prin casele judeţene de pensii şi casele sectoriale de pensii, de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Casele de pensii nu vor mai reţine contribuţiile de asigurări de sănătate pentru pensionarii cu venituri din pensii sub 740 de lei după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei Curţii Constituţionale. AGERPRES/(AS - Claudiu Zamfir)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Patronatele şi sindicatele se retrag din CA al CNAS Bucureşti, 9 ian /Agerpres/ - Partenerii sociali, sindicatele şi patronatele, se vor retrage din Consiliul de Administraţie al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate deoarece Guvernul a schimbat unilateral componenţa acestuia şi a preluat administrarea discreţionară a fondului de sănătate, a declarat...
Ciurchea(CNAS): România, prin introducerea medicamentelor de ultimă generaţie, le are pe absolut toate pe piaţă Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, a declarat vineri, la Târgu Mureş, la Conferinţa Naţională de Farmacoeconomie şi Management Sanitar (CNFMS), că prin introducerea a 50 de noi medicamente de ultimă generaţie, România se poate lăuda că are absolut toate me...
CNAS va derula un subprogram de radioterapie în cadrul Programului naţional de oncologie Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va derula un subprogram de radioterapie, parte integrantă a Programului naţional de oncologie, a anunţat marţi preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea.
Proiectul legii sănătăţii: Sistemul de asigurări de sănătate, reorganizat; monopolul CNAS, desfiinţat Proiectul legii sănătăţii, postat marţi pe site-ul Ministerului Sănătăţii, prevede, în ceea ce priveşte sistemul de asigurări de sănătate, desfiinţarea monopolului CNAS şi autonomie în conducerea şi în administrarea Fondului naţional de asigurări obligatorii de sănătate.
Dr. Lucian Duţă: În sistemul de sănătate nu s-a făcut reformă, doar ajustări Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Lucian Duţă, a declarat, joi, într-o conferinţă cu tema ''Reforma sănătăţii la analiză'', că în sănătate nu s-a făcut reformă, ci numai ajustări, adăugând că nu s-a realizat standardizarea actului medical.
Românii care obţin venituri în străinătate nu plătesc asigurări de sănătate dacă fac dovada că plătesc acolo Românii care au domiciliul în ţară, dar obţin venituri în străinătate, nu trebuie să plătească, în 2016, contribuţii la sănătate dacă deţin o asigurare pentru boală şi maternitate în alt stat membru al Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene sau în statele cu care România...