Cele mai citite
 


Sprayurile folosite în casă dăunează inimii (studiu)
marţi, 24 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Sprayurile folosite în casă la curăţenie sau ca deodorante de cameră sunt dăunătoare funcţiei cardiace, arată un studiu realizat de cercetători elveţieni pe aproape 600 de femei elveţiene care-şi fac sigure menajul. Studiul este publicat în revista Environmental Health Perspectives şi menţionat de 20minutes.ch.
Se ştie de multă vreme că produsele de curăţenie dăunează căilor respiratorii, putând provoca chiar astm. Efectul lor asupra funcţiei cardiace era însă necunoscut până acum.

O echipă internaţională condusă de Amar Mehta de la Institutul tropical elveţian şi Universitatea din Basel a studiat 581 persoane, majoritatea casnice în vârstă, integrate în studiul asupra bolilor respiratorii. Ele au furnizat date precise despre folosirea sprayurilor, a substanţelor degresante pentru aragaz, a celor utilizate la călcat şi la împrospătarea atmosferei, ca şi a altor produse parfumate.

Cercetătorii au luat în calcul variabilitatea ritmului cardiac (VRC), indicator important în diferite patologii. S-a demonstrat că, cu cât participantele foloseau mai multe produse menajere, cu atât VRC-ul lor se altera, relatează oamenii de ştiinţă, printre care au fost şi francezi, şi spanioli.

Efectul a fost şi mai puternic în privinţa folosirii produselor de parfumare a camerelor, îndeosebi la femeile care aveau deja o boală de plămâni.

Potrivit autorilor, studiul confirmă faptul că utilizarea frecventă şi îndelungată a unor asemenea produse măreşte riscul de hipertensiune arterială şi de infarct la femeile în vârstă care le folosesc. Este prima dată că este pusă în evidenţă o astfel de legătură şi sunt necesare şi alte studii pe acestă temă, subliniază cercetătorii.AGERPRES/ (Lelia Bretan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Iaurtul, mijloc eficient în lupta cu hipertensiunea (studiu) Consumul regulat de iaurt, fără însă o creştere a numărului total de calorii pe zi, constituie un mijloc eficient de combatere a hipertensiunii arteriale, susţine o echipă de cercetători americani la capătul unui studiu pe care l-au realizat în decurs de 15 ani, relatează portalul MedDaily.
Viaţa în marile oraşe poate să nu fie explicaţia cheie pentru riscul de astm (studiu) Simplul fapt că un copil creşte într-un mare oraş nu poate fi un factor major pentru ca el să se îmbolnăvească de astm, potrivit unui nou studiu publicat marţi în Journal of Allergy and Clinical Immunology, care contrazice teoriile cu privire la aşa-numitul astm epidemic de oraş, scrie Reuters.
Studiu: Peste 45% din populaţia adultă a României - cu hipertensiune arterială În România, hipertensiunea arterială afectează 45,1% din populaţia adultă, potrivit rezultatelor celui mai recent studiu - SEPHAR III, efectuat de Societatea Română de Hipertensiune şi dat vineri publicităţii.
Educaţia cu ţipete şi chelfăneală poate provoca astm şi cancer copiilor în perioada adultă Părinţii care îşi pedepsesc prin bătaie copiii sau care le fac educaţie ţipând le-ar putea declanşa probleme de sănătate mai târziu. Conform unui nou studiu al unei echipe de cercetători britanici de la Universitatea Plymouth, 'corecţiile' aplicate copiilor pot duce mai târziu la astm, boli cardiovasculare...
Infarctul la femei, confundat frecvent cu crizele de anxietate Femeile au un risc mai mare decât bărbaţii de a-şi pierde viaţa în urma unui infarct miocardic din cauza unei proaste diagnosticări care pune situaţia de disconfort pe seama unei crize de anxietate, potrivit unui studiu canadian publicat luni, relatează AFP.
Risc crescut de colesterol mărit, diabet şi hipertensiune la femeile care consumă tăiţei instant (studiu) Femeile care consumă tăiţei instant ('noodles'), de cel puţin două ori pe săptămână, prezintă un risc cu 68% mai mare de colesterol mărit, diabet şi hipertensiune, se arată într-un studiu realizat de cercetători de la Universitatea Harvard şi publicat în Journal of Nutrition, în ediţia din august.