Cele mai citite
 


Harghita: Vizită la importante proiecte europene derulate în cadrul Programului Operaţional Regional
miercuri, 25 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Lucrările de investiţii realizate în cadrul unor importante proiecte europene, derulate în Harghita prin Programul Operaţional Regional, au putut fi văzute, marţi, de jurnaliştii din presa locală şi centrală.
În cadrul vizitei de presă, participanţii au putut urmări modul în care s-au realizat lucrările de renovare la clădirea care adăposteşte liceele 'Segito Maria' şi 'Marton Aron' din Miercurea Ciuc, au vizitat drumul judeţean 132 A, care leagă localităţile Sâncrăieni şi Tuşnad şi au discutat cu beneficiarii echipamentelor medicale achiziţionate de o firmă privată.
Prezent la Miercurea Ciuc, directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Centru, Simion Creţu, a declarat într-o conferinţă de presă că în Harghita sunt încheiate 52 de contracte, în valoare de 54,6 milioane euro şi se află în faza pregătirii contractării alte cinci proiecte, în valoare de 6,6 milioane de euro. De asemenea, alte 18 proiecte în valoare de 29 milioane euro au fost evaluate dar nu au mai fost fonduri pentru finanţare.
Simion Creţu a precizat că în Harghita există o preocupare permanentă pentru depunerea de proiecte, fondurile obţinute fiind folosite pentru dezvoltarea permanentă a judeţului.
'Aici avem semnat primul contract Regio din ţară, care se va finaliza curând, aici avem echipamente pentru salvare montană şi microîntreprinderi mai performante în urma absorbţiei fondurilor publice. Se lucrează la centre sociale, cabinete medicale şi firme productive, se va dezvolta infrastructura turistică şi cetăţenii vor vedea tot mai des efectul favorabil adus de aceste fonduri nerambursabile asupra dezvoltării judeţului şi regiunii', a afirmat Simion Creţu.
Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert, care a declarat că în oraş se derulează multe proiecte cu finanţare europeană, chiar dacă instituţia pe care o conduce are la dispoziţie 'oameni mult mai puţini şi din ce în ce mai prost plătiţi'. Raduly a vorbit despre proiectul de reabilitare a clădirii care adăposteşte liceele 'Segito Maria' şi 'Marton Aron', despre care a spus că este o 'reabilitare precisă, transparentă, cu multe învăţăminte şi plină de recunoştinţă'. Acest proiect, în valoare de aproximativ 25 milioane de lei, se va încheia în luna septembrie, în prezent executându-se ultimele lucrări la subsol şi urmând să se realizeze amenajările exterioare.
În urma acestui proiect, cei 1.200 de elevi ai liceelor "Marton Aron" şi "Segito Maria" studiază în 46 de săli de clasă reabilitate şi modernizate. De asemenea, au fost echipate şi modernizate şase cabinete de limbi străine, cinci cabinete de informatică şi şapte laboratoare speciale, elevii având acces la internet din 64 de săli didactice. Condiţii mai bune de studiu pentru cadre didactice şi elevi s-au obţinut şi prin achiziţionarea a 184 de calculatoare, 130 monitoare LCD, 54 de proiectoare fixe şi 48 de table interactive.
Raduly a vorbit şi despre alte proiecte cu finanţare europeană derulate în oraş, cum ar fi un centru social pentru tineri, revitalizarea centrului municipiului sau îmbunătăţirea şi amenajarea zonei turistice Harghita Băi.
La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a declarat că judeţul a reuşit să acceseze un număr mare de proiecte europene, chiar dacă autorităţile nu au fost foarte bine pregătite în 2007, când România a aderat la UE. El a subliniat că responsabilitatea pentru funcţionarii care lucrează la aceste proiecte este foarte mare, în condiţiile în care primesc salarii de 200-300 euro.
'Responsabilitatea este maximă pentru colegii noştri care câştigă 200-300 euro şi semnează pentru milioane de euro. (...) Am fost codaşi pentru că nu am fost pregătiţi în 2007, dar acum suntem în faţă. Şi pe lângă proiectele câştigate de noi ajutăm şi autorităţile locale care nu dispun de personal suficient', a declarat Borboly Csaba.
Preşedintele CJ Harghita a dat asigurări că pentru 2014 instituţia se pregăteşte cu un număr mare de proiecte, astfel încât să intre în judeţ cât mai multe fonduri europene. AGERPRES (A,AS-Gina Ştefan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Peste 380 milioane de euro din fondul european Regio pentru proiecte în Regiunea Centru Cele 1.083 proiecte depuse de către autorităţi, firme şi ONG-urile din judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu (Regiunea de Dezvoltare Centru) au solicitat fonduri nerambursabile prin Programul Operaţional Regional - Regio în valoare de 386,23 milioane euro, se arată într-un comunicat...
Harghita: Ambulatoriul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, reabilitat din fonduri europene Un număr de 14 cabinete de ambulatoriu din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc vor fi reabilitate din fonduri europene, după ce Consiliul Judeţean (CJ) Harghita a câştigat un proiect în cadrul Programului Operaţional Regional.
Contractul de finanţare pentru reabilitarea ambulatoriului Spitalului Judeţean Harghita, semnat Ambulatoriul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc va fi reabilitat şi dotat din fonduri europene, după ce Consiliul Judeţean Harghita a câştigat un important proiect în cadrul Programului Operaţional Regional.
Bihor: Clădire reabilitată de Primăria Oradea în scop social cu fonduri europene Municipalitatea orădeană a recepţionat de Mărţişor clădirea reabilitată în care va funcţiona Centrul de zi 'Iedera' pentru copiii cu sindrom Down, un centru de zi nou, modern, adaptat persoanelor cu dizabilităţi, adecvat cerinţelor europene şi realizat printr-un proiect al Primăriei Oradea cu finanţare...
Finanţare din fonduri europene pentru comunităţile locale din judeţul Satu Mare Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a semnat, luni, cu prilejul unei vizite efectuate în judeţul Satu Mare, trei contracte de finanţare prin Programul Operaţional Regional, a căror valoare totală se ridică la circa 2,5 milioane de euro, informează ministerul de resort.
Bihor: Ambulatoriu reabilitat din fonduri europene, inaugurat de ministrul Sănătăţii Oradea, 11 sep /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a inaugurat sâmbătă noua policlinică de la Spitalul Clinic Municipal Oradea, reabilitată şi modernizată printr-o investiţie de peste 4,4 milioane de lei, proiect derulat de Primăria Oradea, prin Programul Operaţional Regional.