Cele mai citite
 


Molnar Geza: Din semestrul II din 2012 se va introduce vaccinul hexavalent
miercuri, 25 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Săptămână Europeană a Vaccinării, care se desfăşoară în perioada 21 - 27 aprilie sub sloganul "Să prevenim, să protejăm, să ne vaccinăm", are ca scop conştientizarea importanţei imunizării şi creşterii acoperirii vaccinale a copiilor din grupurile defavorizate.
'Imunizarea fiecărui copil este vitală pentru prevenirea unor boli infecţioase şi salvarea de vieţi', a declarat marţi, pentru AGERPRES, prof. dr. Molnar Geza, consilier al ministrului Sănătăţii.
Date recente ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că, în ciuda progreselor substanţiale ale imunizării, există încă afecţiuni, grupuri şi subregiuni pentru care vaccinarea nu atinge acoperirea necesară.
România dispune de un program naţional de imunizare acoperind grupurile-ţintă în proporţii între 95% (vaccinul ROR - anti-rujeolic, oreion antirubeolă) şi 99% (BCG - anti-TBC şi DTP - anti-difterie - tetanos - tuse convulsivă) la nivelul anului 2010. Cheltuielile statului pentru vaccinare s-au mărit de la 40 milioane de lei în 2009 la 73 milioane de lei în 2011, după cum a spus medicul.
Probleme importante sunt în ceea ce priveşte rujeola şi rubeola, a subliniat prof. dr. Molnar Geza, adăugând că în 2011 au fost multe cazuri de rujeolă şi rubeolă. Astfel, în 2011, au fost raportate 4.398 cazuri de rubeolă şi 4.662 cazuri cu rujeolă.
'Este o recrudescenţă la rujeolă în întreaga Europă, care se explică pe de o parte prin refuzul vaccinării, neprezentare din diferite motive, şi pe de altă parte, având în vedere că vaccinul este viu, atenuat, necesită condiţii de păstrare deosebite pe întregul lanţ de la producător la furnizor', a arătat prof. dr. Molnar.
În România, până în 2011, 72% dintre cazurile de rujeolă au fost înregistrate la copii nevaccinaţi, a precizat specialistul.
Prof. dr. Molnar Geza a accentuat că vaccinul anti-difterie nu poate fi eliminat, având în vedere că bacilul difteric există, iar dacă vaccinarea nu s-ar mai face boala ar putea reapărea, aşa cum s-a întâmplat nu demult în ţările din fosta Uniune Sovietică. În ceea ce priveşte vaccinarea împotriva poliomielitei, aceasta este necesară pentru că sunt multe focare în lume.
OMS a recomandat, pentru continuarea eradicării poliomielitei, trecerea de la vaccinul viu atenuat per-oral la cel inactivat, ceea ce s-a întâmplat şi în România încă de acum doi ani, a menţionat specialistul.
"Din semestrul doi al anului 2012 vom face un nou pas de modernizare, vom introduce vaccinul hexavalent, care înlocuieşte cele două înţepături ce li se făceau copiilor la două luni şi la şase luni cu o singură injectare", a anunţat Molnar Geza.
În prezent, s-au confirmat în laborator 1.823 cazuri de rujeolă, faţă de 193 cazuri confirmate de laborator în 2010. În privinţa rubeolei, faţă de 351 cazuri confirmate în 2010, în 2011 au fost confirmate de laborator 578 de cazuri.
Necunoaşterea beneficiilor şi teama nejustificată faţă de efectele secundare atrag şi la noi un declin în acceptarea imunizărilor privind în special noile vaccinuri.
O acoperire vaccinală precară este înregistrată la comunităţile roma, în care, la nivelul anului 2009, 25% dintre minori nu primiseră niciunul dintre vaccinurile gratuite şi obligatorii.
Datele statistice recente privind bolile prevenibile prin vaccinare arată o tendinţă staţionară sau ameliorată, cu excepţia hepatitei A (2009/2010 - 3.258/3.493 de cazuri) şi a tusei convulsive (2009/2010/2011 - 10/29/86 de cazuri).
În regiunea EURO-OMS, gradul mediu de acoperire vaccinală pentru rujeolă este de 94%, iar pentru trei doze de DTP şi trei doze de vaccin polio depăşeşte 90%. Aceste medii ascund însă mari diferenţe între şi în interiorul ţărilor. În fiecare ţară există populaţii neimunizate şi expuse riscului de îmbolnăvire. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
VACCINAREA, UN DREPT LA SĂNĂTATE - Scăderea acoperii vaccinale în România, un risc semnificativ pentru sănătatea populației Scăderea acoperirii vaccinale reprezintă una dintre amenințările majore pentru sănătatea publică la nivel global, iar România se confruntă în ultimii ani cu o situație îngrijorătoare, rata de vaccinare fiind mult sub nivelul optimal, de 95%,recomandat de către Organizația Mondială a Sănătății.
Conf. dr. Molnar Geza: Vaccinarea, o necesitate - interviu Consilierul ministrului Sănătăţii conf. dr. Molnar Geza a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că este necesar un calendar de vaccinări. Acesta a avertizat că există o scădere a imunităţii naturale a omului, care îl face vulnerabil, dar şi o adaptabilitate foarte mare a microbilor. El a...
Luni începe Săptămâna Europeană a Vaccinării Societatea Română de Pediatrie atrage atenţia, printr-un comunicat de presă, că rata de vaccinare a copiilor în România este sub recomandările internaţionale.
Olt: A scăzut constant numărul copiilor vaccinaţi Epidemiologii Direcţiei de Sănătate Publică Olt au constatat o tendinţă constantă de scădere, în ultimii cinci ani, a numărului de copii care au fost vaccinaţi, printre cauze fiind menţionate neprezentarea la medic, refuzul părinţilor de a vaccina copii, contraindicaţii etc.
"Vaccinarea - şanse egale pentru sănătate" - tema unei dezbateri, luni, la Palatul Parlamentului Comisiile de sănătate din Senat şi Camera Deputaţilor, împreună cu Societatea Romană de Microbiologie, Asociaţia Română pentru Educaţie Pediatrică în Medicină de  Familie (AREPMF) şi Fundaţia  World Vision România organizează luni, la Palatul Parlamentului, dezbaterea cu tema "Vaccinarea - şanse egale...