Cele mai citite
 


OMS: Numărul deceselor provocate de rujeolă a scăzut foarte mult în ultimul deceniu, dar nu suficient
miercuri, 25 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Boli infectioase
 

Numărul deceselor provocate de îmbolnăvirile de rujeolă (pojar) la nivel mondial a scăzut cu aproape 75% în ultimul deceniu, o scădere importantă dar care nu atinge obiectivul de 90% fixat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), conform unui studiu publicat de OMS, transmite Associated Press.

Focarele de mortalitate din cauza pojarului se manifestau în special în Africa şi India, în zone sărace în care copiii nu erau imunizaţi prin vaccin.

Conform oficialilor OMS, aproximativ 9,6 milioane de copii au fost salvaţi de la potenţiale îmbolnăviri mortale de rujeolă datorită campaniilor de vaccinare în perioada 2000 - 2010. Numărul deceselor provocate de pojar în rândul copiilor, în aceaşi perioadă, a scăzut de la aproximativ 535.300 la 139.300 (scădere de 74%).

Din nefericire acest raport nu poate fi foarte exact pentru că datele folosite în alcătuirea lui provin doar din 65 de ţări. Pentru celelalte 128 de ţări OMS a folosit estimări şi modele statistice, obţinând valori mai mult sau mai puţin aproximative privind incidenţa mortalităţii provocate de pojar în rândul copiilor.

"Este totuşi un succes important în lupta împotriva acestei maladii", susţine Peter Strebel, un expert în problema pojarului din cadrul OMS, şi unul dintre autorii raportului.

Pojarul este una dintre cele mai infecţioase maladii existente şi afectează în primul rând copiii. Această boală se manifestă prin febră, tuse şi apariţia unor erupţii cutanate. Rujeola are o rată a mortalităţii între 1 şi 2 la 1.000 de cazuri şi, în cazul femeilor însărcinate, poate provoca naşteri premature sau chiar pierderi de sarcină.AGERPRES/(Codruţ Bălu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Febra galbenă: Organizaţia Mondială a Sănătăţii va lansa o campanie de vaccinare în Angola şi Republica Democrată Congo Organizaţia Mondială a Sănătăţii va lansa la începutul lunii august o vastă campanie de vaccinare împotriva febrei galbene, în cadrul căreia vor fi vaccinate 15,5 milioane de persoane din Angola şi Republica Democrată Congo (RDC), a declarat, joi, la Geneva, Bruce Aylward, director general adjunct al...
Comunicat de presă - Coaliţia pentru o Nouă Prevenţie 2013 Dezbatere în Senat: Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă includerea vaccinului pneumococic conjugat în programele naţionale de imunizare în lumea întreagă
OMS dă undă verde unui vaccin contra meningitei A pentru nou-născuţii din Africa Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a dat joi undă verde unui vaccin care va permite imunizarea de rutină a nou-născuţilor de mai puţin de un an împotriva meningitei din Africa sub-sahariană, la un preţ accesibil, relatează AFP.
OMS preocupată de epidemia de rujeolă din Africa de Est Organizaţia Mondială a Sănătăţii /OMS, cu sediul la Geneva/ şi Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii /UNICEF/ şi-au manifestat vineri preocuparea în legătură cu epidemia de rujeolă din Africa de Est şi Australă, soldată cu moartea a peste 700 de persoane, informează AFP.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat sfărşitul epidemiei de Ebola din Africa de Vest Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat joi sfârşitul epidemiei de Ebola din Africa de Vest, avertizând că Guineea, Liberia şi Sierra Leone rămân cu un risc ridicat de mici focare suplimentare ale acestei maladii, anunţă agenţiile de presă internaţionale.
OMS: O cincime din copiii de pe glob nu primesc vaccinurile care le pot salva viaţa Aproximativ 22 de milioane de copii din întreaga lume nu primesc vaccinurile necesare pentru a fi imunizaţi contra unor boli care le pot provoca moartea, a atras atenţia Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), cu ocazia Săptămânii Mondiale a Imunizării, marcată din 24 până în 30 aprilie.