Cele mai citite
 


Suciu: Guvernul va solicita ministerelor de resort prevederi pe care le consideră necesare privind pensiile
miercuri, 25 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Curtea Constituţională a României a emis un raport care poate fi considerat motivaţie privind decizia referitoare la pensii, însă Guvernul va solicita tuturor ministerelor în cauză clarificări necesare în vederea unei măsuri pe care ar lua-o Executivul în acest caz, a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.
"Există un raport al Curţii Constituţionale care este considerat motivaţie, dar evident, clarificările pe care Guvernul le consideră necesare vor fi solicitate tuturor ministerelor în cauză şi abia atunci vom avea un răspuns", a spus Suciu.
Luni, la postul România TV, el arătase că Guvernul aşteaptă cadrul motivaţiei deciziei Curţii Constituţionale privind contribuţiile la sănătate reţinute din pensii, iar apoi va da un răspuns privind situaţia creată.
"Răspunsul poate veni doar în cadrul motivaţiei Curţii Constituţionale. Când vom avea acest cadru vom vedea în ce măsură există baza legală pentru aşa ceva", a spus Suciu.
De asemenea, marţi, la Guvern, Dan Suciu a confirmat informaţiile difuzate luni de AGERPRES, potrivit cărora deficitul pe care Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) îl va resimţi în perioada mai-decembrie 2012 la fondul de sănătate este estimat la 600 de milioane de lei, ca urmare a modificării calculului prin care sunt reţinute contribuţiile pensionarilor la sănătate.
"Este vorba de deficitul pe care îl înregistrează Casa Naţională de Sănătate în urma aplicării noii modalităţi de impozitare de 5,5% la diferenţa de sumă de peste 740 de lei. Înainte se impozita întreaga pensie. Asta înseamnă că suma impozitată este acum mai mică şi rezultă această diferenţă de peste 600 de milioane, care nu va mai fi acumulată în bugetul de sănătate", a spus Suciu.
Referitor la posibilităţile de recuperare a acestui deficit la sănătate, reprezentantul Executivului a arătat că mai întâi acesta trebuie închis.
"Întâi să închidem acest deficit în termenii aceştia şi să vedem dacă este un deficit efectiv sau doar unul nominal", a explicat Dan Suciu.
Întrebat care ar fi cuantumul total al sumelor pe care statul ar trebui să le restituie pensionarilor cărora le-a fost calculată greşit contribuţia la sănătate, el a arătat că nu deţine şi alte estimări privind problema pensiilor.
"Restul estimărilor nu le am şi o să le facem la momentul oportun, dacă va veni un moment care să solicite aceste estimări", a afirmat purtătorul de cuvânt al Guvernului.
În privinţa reţinerii contribuţiei de asigurări de sănătate de 5,5% din veniturile din pensii, Curtea Constituţională s-a pronunţat, pe 13 martie, prin două decizii.
Curtea Constituţională a constatat că 'dispoziţiile art 259 alin(2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii sunt constituţionale în măsura în care se interpretează în sensul că procentul de 5,5 se aplică numai asupra veniturilor din pensii care depăşesc 740 de lei'.
În conformitate cu art. 147 alin. (4) din Constituţia României, deciziile Curţii Constituţionale se publică în Monitorul Oficial al României, iar, de la data publicării, sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor.
Potrivit CCR, deciziile sale produc efecte numai pentru viitor, iar cele stabilite prin decizia menţionată urmează a se aplica de Casa Naţională de Pensii Publice prin casele judeţene de pensii şi casele sectoriale de pensii, de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Casele de pensii nu vor mai reţine contribuţiile de asigurări de sănătate pentru pensionarii cu venituri din pensii sub 740 de lei după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei Curţii Constituţionale. AGERPRES/(AS - Claudiu Zamfir)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Dan Suciu: Guvernul va solicita ministerelor de resort prevederi pe care le consideră necesare privind pensiile Curtea Constituţională a României (CCR) a emis un raport care poate fi considerat motivaţie privind decizia referitoare la pensii, însă Guvernul va solicita tuturor ministerelor în cauză clarificări necesare în vederea unei măsuri pe care ar lua-o Executivul în acest caz, a declarat, marţi, purtătorul...
Românii care obţin venituri în străinătate nu plătesc asigurări de sănătate dacă fac dovada că plătesc acolo Românii care au domiciliul în ţară, dar obţin venituri în străinătate, nu trebuie să plătească, în 2016, contribuţii la sănătate dacă deţin o asigurare pentru boală şi maternitate în alt stat membru al Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene sau în statele cu care România...
Vasile Cepoi: Reorganizarea sistemului de asigurări de sănătate este soluţia pentru creşterea eficienţei lui (interviu) Ministrul Sănătăţii, conf. dr. Vasile Cepoi, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că desfiinţarea sistemului de asigurări nu este o soluţie, ci reorganizarea acestuia, care ar putea creşte eficienţa lui.
Ciurchea(CNAS): România, prin introducerea medicamentelor de ultimă generaţie, le are pe absolut toate pe piaţă Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, a declarat vineri, la Târgu Mureş, la Conferinţa Naţională de Farmacoeconomie şi Management Sanitar (CNFMS), că prin introducerea a 50 de noi medicamente de ultimă generaţie, România se poate lăuda că are absolut toate me...
Buşoi (CNAS): Pensionarii cu venituri mici nu trebuie să ia adeverinţe de la ANAF pentru compensate Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Cristian Buşoi, le-a transmis medicilor de familie să nu le mai ceară pensionarilor cu venituri de până în 700 de lei adeverinţă de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) în vederea eliberării reţetelor compensate.
Ministrul Sănătăţii doreşte ca fondul naţional unic pentru asigurări de sănătate să fie administrat separat Ministerul Sănătăţii intenţionează aducerea Casei Naţionale de Asigurări pentru Sănătate (CNAS) în subordinea instituţiei şi scoaterea fondului unic de asigurări de sănătate de la Ministerul Finanţelor Publice şi trecerea acestuia în administrarea CNAS, de la 1 ianuarie 2011, a anunţat, marţi, într-o...