Cele mai citite
 


Conferinta „Transplantul hepatic in Romania”, in cadrul Proiectului S.P.E.R., 27 aprilie 2012
miercuri, 25 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Vineri, 27 aprilie 2012, va avea loc Conferinta „Transplantul hepatic in Romania”, prezidata de prof. dr. Irinel Popescu si organizata de Fundatia „Dan Setlacec” in cadrul Proiectului ”Specializare pentru performanta, eficacitate si raspuns in domeniul transplantului de organe - S.P.E.R.”, cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.  

Gazduita de Institutul National de Statistica din Bucuresti, Conferinta „Transplantul hepatic in Romania” din cadrul Proiectului S.P.E.R. se deruleaza in asociere cu Al XIII-lea Simpozion al Sectiunii Române IASGO, programat in aceeasi locatie incepand cu 25 aprilie 2012, oferind astfel comunitatii medicale posibilitatea de a fructifica mai multe ocazii de informare stiintifica.
 
Initiat la data de 1 Septembrie 2010, Proiectul S.P.E.R. este implementat de Fundatia „Dan Setlacec” din Bucuresti, impreuna cu partenerii sai: Fundatia pentru Transplant din Bucuresti, Universitatea de Medicina si Farmacie „Victor Babes” din Timisoara, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta din Constanta, Institutul de Virusologie „Stefan S. Nicolau” din Bucuresti, Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal din Cluj si Universitatea de Medicina si Farmacie din Craiova. Scopul Proiectului S.P.E.R. este acela de a realiza un sistem de formare profesionala specializata pentru cresterea nivelului de competenta si imbunatatirea adaptabilitatii personalului medical din domeniul transplantologiei, ajutand la modernizarea procesului actual de instruire, prin abordare interdisciplinara si tehnici de instruire combinate: e-learning si formare fata in fata. Dupa primele 20 de luni de implementare parcurse cu succes, cateva sute de medici si asistenti medicali din unitati sanitare autorizate pentru realizarea transplanturilor, localizate in regiunile: Bucuresti-Ilfov, Vest, Sud Est, Nord Vest, Sud Vest, au parcurs deja o mare parte din cursurile incluse in proiect.
 
Raspunzand nevoilor proiectului, programul dens al Conferintei „Transplantul hepatic in Romania” va cuprinde studii de caz din practica medicala romaneasca si internationala, rezultate ale unor valoroase proiecte de cercetare, prezentarea unor inovatii in tehnicile chirurgicale atat in sfera chirurgiei hepatice in general, a transplantului de ficat si, in special, a carcinomului hepatocelular, cat si in privinta tumorilor neuroendocrine. 
 
Alaturi de valoroase lucrari si dezbateri ale specialistilor romani din Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi, Constanta, Sibiu, un punct de interes al zilei va fi si schimbul de experienta intre echipa Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic “Dan Setlacec” de la Institutul Clinic Fundeni, condusa de prof.dr. Irinel Popescu, cu peste 340 de transplanturi in palmares si, respectiv, echipa Centrului de Chirurgie Hepato-Bilio-Pancreatica din cadrul Spitalului Niguardia Ca’Granda din Milano, reprezentata la Bucuresti de prof. Domenico Forti, prof. Luciano De Carlis si prof. Antonio Rampoldi. Deschizatori de noi orizonturi in chirurgia de transplant, profesorii D.Forti si L.De Carlis sunt autorii primului transplant de ficat de la donator viu la adult din Italia, iar prof.dr. Irinel Popescu este autorul primului transplant hepatic reusit din Romania.
 
Prin tematica abordata, Conferinta „Transplantul hepatic in Romania” reprezinta o reala oportunitate profesionala dedicata medicilor rezidenti, medicilor specialisti in chirurgie generala, anesteziologie, nefrologie, gastroenterologie, medicina de laborator, anatomie patologica, imunologie de transplant, medicilor coordonatori de transplant, precum si asistentilor medicali, aceste categorii regasindu-se in grupul-tinta al Proiectului S.P.E.R.
 
Date de contact:
 
Fundatia „Dan Setlacec” (coordonare Proiect S.P.E.R.)
Prof.Dr. Irinel Popescu – Manager Proiect S.P.E.R.
Dr. Simona Olimpia Dima, telefon: 021-275.07.80, email: office@transplant-sper.ro
www.transplant-sper.ro
 
INFORMATII-SUPORT:
 
Proiectului ”Specializare pentru performanta, eficacitate si raspuns in domeniul transplantului de organe - S.P.E.R.” este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 si a debutat la data de 01 septembrie 2010.
 
Printre activitatile principale desfasurate in beneficiul grupului-tinta al proiectului se numara realizarea unei platforme de formare continua online si derularea de programe de instruire fata in fata, cu o tematica de mare utilitate pentru personalul medical implicat in activitati de transplant: 1. „Instruirea coordonatorilor de transplant”, 2. „Terapii regenerative prin transplant de celule”, 3. „Prelevare de organe”, 4. „Pregatirea asistentilor medicali pentru activitatea de transplant”, 5. „Formarea anestezistilor pentru activitatea de transplant”, 6. „Utilizarea si administrarea sistemului de instruire continua online” (destinat formatorilor din proiect).
 
Gratie cofinantarii din Fondul Social European, prin POSDRU 2007-2013, accesul la cursurile sus-mentionate din Proiectul S.P.E.R. este gratuit pentru persoanele din grupul-tinta, conform procedurii de inscriere descrise in website-ul www.transplant-sper.ro,.
 
De asemenea, in cadrul Proiectului S.P.E.R., a fost publicat in 2011 volumul „Transplantul hepatic”, o premiera pentru literatura de specialitate din Romania. Volumul, publicat sub redactia prof.dr. Irinel Popescu la Editura Academiei Române, este o monografie stiintifica originala realizata prin contributiile stiintifice valoroase ale celor 29 de autori, majoritatea formatori in Proiectul S.P.E.R. Volumul este pus gratuit la dispozitia specialistilor din grupul-tinta al proiectului, alaturi de suporturile de curs pe care acestia le primesc la fiecare modul sau le pot accesa prin platforma de e-learning “MentorIT” creata in cadrul proiectului. Lucrarea implineste astfel un dublu scop: diseminarea, in randul grupului-tinta, a unei parti din informatia stiintifica chirurgicala utilizata in Proiectul S.P.E.R., dar si evidentierea unui rezultat concret al cofinantarii primite de la Uniunea Europeana din Fondul Social European prin POSDRU 2007-2013. 
 
Mai multe detalii sunt disponibile la www.transplant-sper.ro 
 

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Fonduri europene pentru domeniul transplantului de organe Proiectul 'Specializare pentru performanţă, eficacitate şi răspuns în domeniul transplantului de organe' - SPER, cofinanţat din fondul social european prin Programul operaţional sectorial dezvoltarea resuselor umane 2007-2013, are ca scop deschiderea unor noi perspective vizând îmbunătăţirea cunoştinţelor...
Proiect pentru formare profesională specializată în domeniul transplantologiei Proiectul "Specializare pentru performanţă, eficacitate şi răspuns în domeniul transplantului de organe - S.P.E.R." are ca scop realizarea unui sistem de formare profesională specializată pentru creşterea nivelului de competenţă şi îmbunătăţirea adaptabilităţii personalului medical activ în domeniul...
Prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul primului transplant de ficat din România, la moment aniversar (interviu) Fără doar şi poate, criteriul cantitativ este departe de a fi relevant în definirea unei personalităţi de excepţie, în general, a unui eminent chirurg în particular. Şi asta nici măcar la un moment aniversar, cum este împlinirea vârstei de 60 de ani.
Treizeci de ani de la primul transplant în România Bucureşti, 12 feb /Agerpres/ - La împlinirea a 30 de ani de la efectuarea primului transplant renal din România, prof.dr. Mihai Lucan, de la Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj, care a făcut parte din echipa de chirurgi care a realizat intervenţia chirurgicală în premieră, declară că...
Cluj: Eveniment de anvergură pentru marcarea a 20 de ani de transplant renal în România Personalităţi ale vieţii publice, alături de specialişti din ţară şi de peste hotare în domeniul transplantului renal şi pacienţi care au beneficiat de transplanturi au fost prezenţi vineri, la Cluj-Napoca, la sesiunea aniversară de marcare a 20 de ani de la primul program european de transplant renal...
ŞTIINŢÃ: Primul transplant hepatic din România Primul transplant de ficat efectuat în România a avut loc în 1997, la Institutul Clinic Fundeni (în prezent centrul de Chirurgie Generală şi Transplant hepatic Fundeni). Autorul acestei intervenţii este prof. dr. Irinel Popescu.