Cele mai citite
 


Astărăstoae: Atunci când vorbim de reforma în sănătate trebuie să ne gândim la finanţare
joi, 26 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Evoluţia finanţării şi funcţionării sistemului de sănătate din ultimii ani a arătat că există dificultăţi semnificative ale Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate în monitorizarea şi coordonarea resurselor financiare către furnizorii de servicii de sănătate, evidenţiate cel mai pregnant de dezvoltarea şi menţinerea unor întârzieri de plată către furnizorii de servicii medicale.
Aceasta este concluzia unei dezbateri privind sistemele de sănătate, la care au participat factori de decizie din acest sector.
Medicul şef al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, dr. Marius Filip, este de părere că introducerea reţetei electronice, în luna iunie, a cardului de sănătate, începând cu luna august, şi a dosarului electronic, ce va deveni funcţional într-un an sau doi, va duce la o eficientizare a sistemului cu 20%.
Preşedintele Colegiului Medicilor din România, profesor doctor Vasile Astărăstoae, a făcut referire la faptul că ultimele date arătau că investiţiile în sănătate reprezintă doar 2% din PIB.
Potrivit acestuia, sistemul sanitar nu ar mai trebui îmbunătăţit dacă s-ar ţine cont de parametrii raportaţi de autorităţile române.
Prof. dr. Astărăstoae precizează că în statisticile europene România apare cu un deficit bugetar al sistemului sanitar zero, pe când Franţa are un deficit de 15 miliarde de euro şi Marea Britanie de 16 miliarde de lire sterline.
În opinia acestuia, campania agresivă a companiilor de asigurări de sănătate va deruta populaţia.
El a spus că aceste companii nu pot aduce în ţară cei 11.200 de medici care au plecat să profeseze în străinătate, cei mai mulţi în UE, şi nu pot construi spitale noi, dar nici nu pot elimina plăţile informale.
''Atunci când vorbim de reforma în sănătate trebuie să ne gândim la finanţare, dar şi la justiţie socială, la egalitatea de şanse'', a spus acesta. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Costurile şi calitatea serviciilor - principalele probleme ale sistemului sanitar din România Principalele aspecte cărora trebuie să le facă faţă sistemul sanitar din România sunt cele legate de costuri şi calitatea serviciilor, se susţine în expunerea de motive a proiectului noii legi a sănătăţii, postat miercuri pe site-ul Ministerului Sănătăţii pentru dezbatere publică.
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Vasile Astărăstoae: Intervalul de 10 zile pentru dezbaterea pachetului de bază şi a celui legislativ - insuficient Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, consideră că intervalul de 10 zile pentru dezbaterea publică a pachetului de legi privind reforma în sănătate şi a celui de servicii medicale de bază propuse de Ministerul Sănătăţii este prea scurt.
Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010 (retrospectivă) Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010, fondurile alocate nu au fost suficiente, ceea ce a dus la situaţia ca pacienţii spitalelor să fie nevoiţi să-şi cumpere singuri, de multe ori, medicamentele, dar a înregistrat şi un număr insuficient de cadre medicale, din cauza blocării posturilor din...
Emil Boc: Reforma în sănătate va continua, nu se încheie prin desfiinţarea a 67 de spitale Reforma în sistemul de sănătate nu se încheie cu închiderea celor 67 de spitale, ci va continua prin introducerea cardului de sănătate, a sistemului informatic integrat şi se va desăvârşi prin introducerea pachetului minim de servicii pentru fiecare asigurat, a declarat, duminică, premierul Emil Boc...
Vasile Ciurchea (CNAS): Sistemul sanitar se va reforma numai dacă reforma se porneşte din interior Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Vasile Ciurchea, a declarat joi, la Târgu Mureş, la Conferinţa Naţională de Farmacoeconomie şi Management Sanitar, că sistemul sanitar românesc se va reforma numai dacă reforma se porneşte din interior şi că soluţia se află inclusiv în...