Cele mai citite
 


Harghita: Carantină în localitatea Sânmartin din cauza unei vulpi turbate
joi, 26 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Medicii veterinari harghiteni au instituit carantină în localitatea Sânmartin, după ce o vulpe turbată a intrat într-o gospodărie şi a fost ucisă de un câine.
Directorul adjunct al Direcţiei Sanitar-Veterinare (DSV) Harghita, dr. Pusok Laszlo, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES că la începutul săptămânii o vulpe a intrat într-o curte din Sânmartin şi a fost atacată de câinele gospodarului, care a şi ucis-o. Analizele de laborator au arătat că vulpea era turbată, motiv pentru care, în cursul zilei de miercuri, va fi împuşcat şi câinele care a intrat în contact cu ea.
Chiar dacă nicio persoană din gospodăria respectivă nu a atins cele două animale, a fost anunţat medicul din localitate iar membrii familiei vor fi vaccinaţi antirabic.
Dr. Pusok a precizat că animalele turbate sunt dezorientate, îşi schimbă total comportamentul, fiind la început docile şi apoi agresive, iar în final ajung să paralizeze.
Medicii veterinari au institut carantină în gospodăria respectivă şi în localitatea Sânmartin pentru o perioadă de 30 zile.
În acest an a mai fost descoperit un caz de turbare la o vacă din comuna Zetea.
Numărul focarelor este, însă, mult mai mic decât în anii precedenţi, după ce judeţul Harghita a fost inclus, alături de alte 15 din ţară, într-un proiect european de vaccinare masivă a vulpilor, pentru eradicarea turbării.
Anul trecut au avut loc două campanii de vaccinare orală, în mai şi octombrie, acţiunea urmând să aibă loc şi în acest an.
Specialiştii au explicat că există o anumită ciclicitate în apariţia îmbolnăvirilor, numărul cel mai mare înregistrându-se în 2002-2003 când, în Harghita, au fost semnalate aproape 40 de focare de turbare la vulpi.
În pădurile din judeţ trăiesc aproximativ 1.600 de vulpi. AGERPRES (AS-Gina Ştefan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Harghita: Localitate în carantină după ce o vulpe turbată a intrat în gospodăria unui localnic Autorităţile sanitar-veterinare din Harghita au declarat carantină în localitatea Plăieşii de Jos după ce o vulpe turbată a intrat în gospodăria unui localnic.
Harghita: Carantină la Ditrău din cauza unei vulpi turbate Miercurea Ciuc, 5 oct/Agerpres/- Autorităţile sanitar-veterinare din Harghita au instituit carantină în localitatea Ditrău, din cauza unei vulpi turbate care a fost atacată de mai mulţi câini.
Harghita: Oraşul Vlăhiţa este în carantină din cauza unei vulpi turbate Miercurea Ciuc, 15 nov /Agerpres/- Autorităţile sanitar veterinare din Harghita au instituit carantină în oraşul Vlăhiţa, după ce s-a dovedit că o vulpe care intrase în gospodăria unui localnic era bolnavă de rabie.
Vrancea: Soveja - în carantină de la o vulpe turbată Comuna Soveja a intrat în carantină, luni, pentru o perioadă de 90 de zile, după ce o femeie de 69 de ani a fost muşcată de o vulpe care suferea de rabie.
Harghita: Caz de trichinella descoperit la un porc mistreţ Miercurea Ciuc, 4 dec/Agerpres/- Inspectori veterinari harghiteni au anunţat, miercuri, existenţa unui caz de infectare cu trichinella spiralis la un porc mistreţ vânat în zona Cristur, în prezent fiind efectuată o anchetă pentru a se stabili dacă vânătorii au mâncat din carnea acestuia.
Argeş: Carantină în comuna Mălureni, după depistarea virusului turbării la un lup agresiv Autorităţile sanitar-veterinare din Argeş au instituit, duminică, o zonă de protecţie antirabică în comuna Mălureni şi localităţile învecinate, după depistarea virusului turbării la un lup care a atacat o femeie.