Cele mai citite
 


Mecanismul prin care se răspândeşte virusul HIV în corp a fost descoperit de cercetători catalani
joi, 26 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Boli infectioase
 

Cercetătorii grupului IrsiCaixa au descoperit molecula virusului HIV care este responsabilă de apariţia SIDA în organism, anunţă Europa Press. Potrivit cercetătorilor catalani, descoperirea va permite apariţia unor noi tipuri de medicamente destinate limitării răspândirii virusului, care să ducă ulterior la o strategie terapeutică mai eficientă şi un vaccin.

Reuşita cercetătorilor catalani a fost publicată, potrivit sursei citate, în revista PLoS Biology, iar descoperirea este semnificativă pentru cercetarea de bază, pentru că se descrie pentru prima oară rolul cheie al gangliozidelor, care sunt molecule din membrana HIV, în pătrunderea virusului SIDA în celulele responsabile cu activarea unui răspuns imunitar împotriva virusului şi a răspândirii lui în organism.

În colaborare cu Institut de Química Avanada din Catalonia şi Universitatea din Heidelberg, cercetarea a demonstrat că "dispariţia gangliozidelor inhibă complet propagarea virusului", potrivit spuselor cercetătorilor. Liderul cercetării, Javier Martínez-Picado, a precizat că în prezent, terapiile antiretrovirale îmbunătăţesc calitatea vieţii pacienţilor cu SIDA, însă nu îi vindecă, pentru că virusul continuă să se împrăştie în corp.

Odată cu descoperirea mecanismului menţionat, cercetătorii susţin că pot ajunge la o terapie imunologică mai eficientă. Cu toate acestea, lansarea pe piaţă a unui medicament care să blocheze activitatea moleculei constituie un proces care ar putea dura între 10 şi 15 ani, au mai arătat cercetătorii.AGERPRES/(Ruxandra Constantinescu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
O echipă de cercetători din Barcelona a descoperit un vaccin care controlează temporar răspândirea virusului SIDA Cercetătorii proiectului Hivacat de la spitalul Clínic din Barcelona au testat pe pacienţi eficienţa unui vaccin terapeutic care poate controla înmulţirea virusului SIDA de manieră temporară. Potrivit postului public de televiziune din Spania, este vorba de o nouă strategie, care, deşi nu presupune vindecarea...
SIDA: descoperirea a doi anticorpi care blochează 90% din tulpinile HIV O echipă de cercetători americani a anunţat descoperirea a doi anticorpi puternici care neutralizează 90% din totalul tulpinilor virusului HIV, care provoacă SIDA, conform unui studiu publicat joi, transmite AFP.
SIDA a apărut la Kinshasa în anii '20, dezvăluie istoria genetică a virusului HIV (studiu) Istoricul maladiei SIDA a început la Kinshasa, capitala Republicii Democratice Congo, în anii '20, înainte de a se răspândi într-o lumea aflată în plină în schimbare, notează un studiu publicat în revista "Science" şi elaborat de o echipă internaţională de cercetători, care au reconstituit istoria genetică...
Cercetătorii americani descoperă o boală rară ce atacă sistemul imunitar al adulţilor în Asia Cercetători din cadrul National Institutes of Health /NIH/ au identificat o nouă boală printre locuitorii de pe continentul asiatic cu simptome asemănătoare cu SIDA, dar care nu are legătură cu virusul HIV, relatează joi CNN.
Remediul pentru HIV, mai aproape de realitate după ce un pacient a scăpat complet de acest virus Un bărbat din Marea Britanie ar putea fi primul om din lume din sângele căruia a fost îndepărtat complet virusul HIV cu ajutorul unei noi terapii dezvoltată de o echipă de cercetători de la cinci universităţi britanice. Pacientul, în vârstă de 44 de ani este unul dintre cele 50 de persoane supuse tr...
Virusul HIV ca propagandă antiamericană Oare într-adevăr virusul ucigaş HIV a fost 'creaţia' unor oameni de ştiinţă din laboratoare americane? Timp ce circa patru ani, în vremea războiului rece, această teorie a tulburat minţile oamenilor, fiind vehiculată pe primele pagini ale marilor publicaţii mondiale. În pofida faptului că cercetători...