Cele mai citite
 


O nouă metodă de diagnosticare pentru Alzheimer
joi, 26 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
O echipă de oameni de ştiinţă germani de la Universitatea din Leipzig a dezvoltat o metodă de diagnosticare a bolii Alzheimer care permite identificarea acesteia la pacient cu mulţi ani înainte de apariţia primelor simptome, informează miercuri EFE.
Metoda a fost prezentată de un grup de cercetători conduşi de specialistul Osama Sabri de la Universitatea menţionată, în cadrul celui de-al 50-lea Congres al Societăţii germane de medicină nucleară, care se desfăşoară, până sâmbătă, la Brema, în nord-vestul Germaniei.

Cercetătorii au dezvoltat două substanţe care permit recunoaşterea alterării ţesutului cerebral în care se depun anumite proteine cu mult timp înainte ca pacientul să prezinte primele simptome de pierdere a memoriei.

Depunerile de proteine, aşa-numitele plăci de beta-amiloid, se produc în creier cu nu mai puţin de zece ani înainte de apariţia primelor simptome ale bolii, a semnalat echipa ştiinţifică din Leipzig.

Un nou produs farmaceutic permite recunoaşterea acestor plăci printr-o tomografie specială cu emisie de pozitroni, potrivit studiului condus de Osama Sabri, care speră să scoată preparatul pe piaţă chiar în acest an.

Director al clinicii şi policlinicii de medicină nucleară de la Universitatea din Leipzig, Osama Sabri a subliniat că noua metodă presupune 'o semnificativă îmbunătăţire a diagnosticării' bolii Alzheimer.

Aceasta permite nu numai recunoaşterea timpurie a bolii, ci şi diferenţierea ei de alte forme de demenţă, precum şi controlul asupra evoluţiei bolii Alzheimer la pacienţi pentru a vedea dacă tratamentul funcţionează şi reuşeşte să frâneze degenerarea cerebrală.

Expertul din Leipzig a semnalat la Brema că echipa sa realizează în prezent un studiu cu o a doua substanţă pe un eşantion de 20 de pacienţi care suferă de Alzheimer în faza iniţială, pentru a recunoaşte alterarea anumitor receptori din creier din cauza aceleiaşi proteine.

Organizatorii congresului au subliniat că noua metodă de diagnosticare este importantă din punct de vedere ştiinţific, însă, deşi permite recunoaşterea respectivelor proteine, nu foloseşte pentru a şti dacă ulterior se va dezvolta boala, nici la ce vârstă s-ar putea produce aceasta.AGERPRES/(Pepa Siţa)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Sănătatea dinţilor şi riscul de demenţă senilă (studiu) Cei care-şi păstrează sănătoşi dinţii şi gingiile prin periajul regulat prezintă un risc mai mic să dezvolte demenţă la bătrâneţe, arată un studiu american, menţionat de Reuters.
Demenţa este mai costisitoare pentru societatea americană decât cancerul sau bolile cardiace (studiu) Demenţa, ca şi boala Alzheimer, costă mai mult societatea din Statele Unite decât cancerul sau bolile cardiovasculare, arată un studiu apărut miercuri în revista medicală americană New England Journal of Medicine şi preluat de AFP.
Alzheimer: o nouă pistă terapeutică Paris, 26 ian /Agerpres/ - O nouă pistă de cercetare în lupta împotriva maladiei Alzheimer şi a demenţei a fost conturată de o echipă de cercetători francezi, coordonaţi de profesorul Etienne-Emile Baulieu, de la Institutul naţional francez pentru sănătate şi cercetare medicală. Această nouă abordare...
Pensionarea la o vârstă cât mai înaintată reduce riscul de demenţă senilă (studiu) Un studiu realizat de cercetători francezi arată că pensionarea la o vârstă cât mai înaintată reduce riscul de demenţă senilă şi îndeosebi de Alzheimer, scrie passionsante.be.
Cu cât pensionarea intervine mai târziu, cu atât mai mic este riscul de Alzheimer (studiu) Un studiu realizat de cercetători francezi stabileşte o legătură directă şi semnificativă între vârsta de pensionare şi riscul de a dezvolta o formă de demenţă: stimularea intelectuală ar putea să o prevină sau să îi întârzie apariţia, scrie lepoint.fr.
Boala Alzheimer: Experimente promiţătoare pe peşti-zebră Paris, 29 apr /Aerpres/ - Profesorul francez Etienne-Emile Baulieu, care cercetează rolul unei proteine în creierul pacienţilor afectaţi de Alzheimer, a anunţat marţi că a reuşit să 'trateze' peşti-zebră prin modularea acestei proteine, făcând astfel să se întrevadă posibilitatea sintetizării unui medicament...